Pitcher Alex Bassani van Bologna verdedigt de thuisplaat bij de sliding van honkloper Alex Sambucci van Parma.

Honkbal

Bologna verslaat Parma en leidt alleen

Bologna verslaat Parma en leidt alleen

Pitcher Alex Bassani van Bologna verdedigt de thuisplaat bij de sliding van honkloper Alex Sambucci van Parma.
Pitcher Alex Bassani van Bologna verdedigt de thuisplaat bij de sliding van honkloper Alex Sambucci van Parma.
Foto: © PhBass/FIBS

Een maand voor de start van het toernooi om de European Champions Cup staat landskampioen UnipolSai Bologna al weer alleen op de eerste plaats in de rangschikking van de Italiaanse Serie A1. In het afgelopen weekeinde versloeg Bologna de andere Europa Cup-deelnemer Parma Clima zowel in de thuis- als in de uitwedstrijd.

Onder leiding van zijn buitenlandse pitcher won Bologna vrijdagavond de thuiswedstrijd met 3-1. Een dag later herhaalde de favoriet in Parma dat saldo met een 9-11 uitslag in het duel voorbehouden aan Italiaanse pitchers.

Mede dankzij de inbreng van drie spelers uit het Nederlands Koninkrijk behaalde Bologna zes overwinningen uit zes wedstrijden. Daarmee hebben ze twee zeges voorsprong op Sipro Nettuno Baseball City (4 uit 6) en drie zeges voorsprong op San Marino Republic en Parma Clima (ieder 3 uit 6).

Homerun

Startend pitcher van Bologna in het eigen Gianni Falchi stadion was Raul Rivero. Hij gooide in zijn zes innings zes keer drie slag en twee keer vier wijd, terwijl hij vijf honkslagen tegen kreeg, waaronder een tweehonkslag. Ook zijn eerste reliever Antonio Noguera hield de thuisplaat schoon in zijn 1 2/3 innings.

Alleen closer Murilo Brolo Gouvea incasseerde een Parmezaanse run na een tweehonkslag van Alex Sambucci, die werd binnengeslagen door Segundo Paolini. De drie runs van Bologna kwamen voort uit een homerun van Nick Nosti voor twee punten in de zevende inning en een solohomerun van Alessandro Vaglio in de achtste inning. De slagploeg van Bologna bestond uit Nosti, Ferrini, Leonora, Marval, Vaglio, Rodriguez, Polonius, Grimaudo en Agretti.

Cubaanse duo

Het bezoekende Parma gaf de verdediging in handen van het Cubaanse duo Erly Casanova op de heuvel en Rafael Vinales achter de plaat. Ook deze startend pitcher van Parma stond geen punten toe. Casanova gooide in vijf innings viermaal drie slag en driemaal vier wijd, terwijl hij twee honkslagen tegenkreeg van de landskampioen.

Zijn Franse relievers Ozanich (twee innings) en Habeck (één inning) zagen de twee voornoemde homeruns over zich heen gaan. De slagvolgorde van Parma luidde: Koutsoyanopulos, Poma, Zileri, Mirabal, Sambucci, Vinales, Paolini, Mercuri en Desimoni. Duidelijk de beste slagman was eerste honkman Alex Sambucci met drie honkslagen uit vier slagbeurten. De topwedstrijd in Bologna duurde 2 uur 25 minuten en werd bijgewoond door 170 personen.

Tweede wedstrijd

Getrouw de intentie van de Italiaanse bond kwamen beide clubs met echt Italiaanse pitchers uit in de tweede wedstrijd, die werd gespeeld in Parma. Daar zat zaterdagavond het verheugende aantal van 550 toeschouwers op de tribune. Het thuispubliek werd beloond met een snelle voorsprong van Parma, want na twee innings stond het al 6-1 voor de thuisclub.

Pitcher Andrea Pizziconi werd met een spierblessure al in de tweede inning van de heuvel gehaald, maar toen stond het al 4-0 voor Parma dankzij vier honkslagen, waaronder een homerun. Midreliever Alex Bassani moest veel vroeger aan het werk dan verwacht en de achterstand liep nog op tot 6-0. Daarvan leek Parma te schrikken, want het verviel in een foutenfestival in het veld, dat door de Italiaanse media werd omschreven als zelfmoord. Na zeven innings stond het 9-9, maar Bologna scoorde ook in de laatste twee innings en Parma niet. Uitslag 9-11 met 25 honkslagen (14-11 voor Parma).

Nederlands Koninkrijk

De Italiaanse pitchers in deze wedstrijd waren voor Parma Mattia Aldegheri (4 1/3 innings), Orlando Oberto en Yomel Rivera (verliezer) en voor Bologna de voornoemde Pizziconi (1 1/3 inning) en Bassani (4 2/3), alsmede de uiteindelijke winner Claudio Scotti (3 innings). Bij elkaar verrichtten zij 348 pitches (156 door Bologna, 192 door Parma).

Uit het Nederlands Koninkrijk namen catcher Reangelo Beaumont voor Parma en eerste honkman Alexander Rodriguez, linksvelder Ericson Leonora (tweehonkslag, een gescoord punt en een binnengeslagen punt) en korte stop John Polonius (driehonkslag en twee binnengeslagen punten) voor Bologna deel aan het duel. Belangrijkste slagmannen bij Bologna waren Nosti met 4 uit 5 en Ferrini met 3 uit 6. Bij Parma waren dat Mirabal met 4 uit 5 en Koutsoyanopulos en Poma met 3 uit 5. De wedstrijd duurde mede door regen meer dan vier en een half uur.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal