Golden League

Dubbele winst Hoofddorp Pioniers in Golden League

Dubbele winst Hoofddorp Pioniers in Golden League

Anne Blaauwgeers steelt het tweede honk voor Sparks Haarlem en glijdt langs DSS-korte stop Jenny Kinburn. Foto (c) Fred Versluis.

Hoofddorp Pioniers, dat dit jaar na 25 jaar weer terug is in de hoogste softbalafdeling, was zaterdag succesvol tegen Twins Oosterhout, dat eveneens een rentree maakt. Voor eigen publiek won Pioniers tweemaal (9-3, 8-1), zodat afstand werd genomen van de laatste plaats in de Golden League. Titelverdediger FysioExpert Olympia Haarlem heeft eveneens een goede weekeinde achter de rug. Zondag won de ploeg tweemaal overtuigend (0-13, 12-0) van het Talent Team Holland. Die dubbele winst kwam een dag nadat in Enschede met 11-14 werd gewonnen bij Tex Town Tigers in een marathonduel van ruim drie uur. Het tweede ontmoeting werd vanwege de weersomstandigheden gestaakt. Door de drie overwinningen heeft Olympia Haarlem nu een voorsprong van zes punten op achtervolgers Roef!, Sparks Haarlem en Terrasvogels, die samen de tweede plaats delen. Roef! en Terrasvogels deelden de punten in Moergestel (2-3, 5-3), Sparks Haarlem bleef DSS tweemaal de baas (1-0, 8-0). Alle wedstrijden hadden op een bijzondere frisse zaterdag (gevoelstemperatuur van net boven de drie graden) last van de weersomstandigheden, de één van minder dan de ander. In Haarlem was er slechts een kort buitje, maar in Enschede was er meer overlast.

Hoofddorp Pioniers vs. Twins Oosterhout, 9-3, 8-1

De eerste confrontaties dit seizoen tussen de twee ploegen die vorig seizoen promoveerden eindigden in het voordeel van Hoofddorp Pioniers, dat in 1993 voor het laatst in de hoofdklasse uitkwam. De ploeg kwam tot 19 honkslagen en scoorde 17 punten.

Toch was het Twins dat de score in de eerste wedstrijd opende met twee punten in de tweede inning. Dat gebeurde op een tweehonkslag van Anne Ketelaar. De voorsprong was van korte duur, want Pioniers antwoordde met vijf tegenpunten. Met volle honken zorgde een honkslag van Susannah Groen voor een gelijke stand, waarna even later een driehonkslag van Quilen Dirksz ook twee punten opleverde. Zelf scoorde Dirksz op een tweehonkslag van Nina Oomes. Hoewel Pioniers vanaf dat moment de leiding bleef houden, was het Twins dat verschillende kansen kreeg dichterbij te komen of de voorsprong mogelijk zelfs weer over te nemen. De Oosterhoutse ploeg liet echt acht loopsters achters van de vierde tot en met zesde inning, waaronder tweemaal volle honken. Pioniers profiteerde, nam meer afstand en bezegelde de winst door nog eens tweemaal te scoren in de tweede helft van de zesde inning. Mayara Brown sloeg drie honkslagen voor de thuisploeg, Susannah Groen sloeg drie punten binnen.

In de tweede wedstrijd nam Hoofddorp Pioniers eerder controle over de wedstrijd en stond na twee innings met 4-0 voor. Twins wist hier een punt tegenover te zetten in de vierde inning, maar Pioniers antwoordde met nog eens vier punten in de zesde slagbeurt om de wedstrijd voortijdig af te kunnen sluiten via de 7-punten-verschil-regel. Ook in deze wedstrijd was Quilen Dirksz aanvallend weer op dreef. Ze sloeg drie honkslagen, waaronder een twee- en een driehonkslag, scoorde tweemaal en sloeg vier punten binnen. Winnende werpster Serena Kersten gooide de hele wedstrijd en stond slechts drie honkslagen toe.

Tex Town Tigers vs. FysioExpert Olympia Haarlem, 11-14

De eerste wedstrijd in Enschede was een marathon voor alle aanwezigen, speelsters, coaches, officials en toeschouwers. Vanwege Nationale Herdenkingsdag begonnen alle softbaldubbels om 12 uur. Het openingsduel tussen Tex Town Tigers en Olympia Haarlem nam drie uur en veertig minuten in beslag! Daarvan lag de wedstrijd 24 minuten stil vanwege regen en hagel. Met drie uur en zestien speeltijd is het vrijwel zeker de langste 7-inning wedstrijd ooit. Er gebeurde dan ook veel als er wel gespeeld kon worden. Zo werden er 25 punten gescoord en werden er 26 honkslagen genoteerd. En er waren ook nog eens 23 vrije lopen. De zeven pitchers hadden veel worpen nodig. Plaatscheidsrechter Wout van der Horst moest in dit duel liefst 373 pitches beoordelen. Geen van beide teams kon echt afstand nemen of het duel naar de hand zetten. Olympia Haarlem verspeelde een 0-5 voorsprong, want TTT kwam langszij in de derde inning. Olympia hernam de leiding door driemaal te scoren in de vierde inning, maar ook nu bracht TTT de stand weer in balans in de vijfde slagbeurt. Pas in de zesde en zevende inning wist de regerend landskampioen voldoende punten te scoren om de voorsprong te behouden. En alles werd keurig geregistreerd en van commentaar voorzien door SoftbalDino TV.

Olympia Haarlem kwam tot veertien honkslagen, waaronder drie van Jessie van Aalst en een homerun van Mariëlle Vleugels, die driemaal scoorde en vier punten binnensloeg. Rachel van Veen kreeg drie binnengeslagen punten op haar naam. Voor Tex Town Tigers werden twaalf honkslagen in de boeken opgenomen. Nadine Marinus sloeg drie punten binnen, Eloïse Tribolet scoorde driemaal. Voor Olympia kwamen in de marathon drie werpsters in actie, voor TTT waren dat er vier. En international Virginie Anneveld kwam na blessureherstel weer in actie voor Olympia Haarlem. Ze sloeg 1-uit-2, kreeg driemaal vier wijd en scoorde tweemaal.

Om 16.15 uur ging de tweede ontmoeting van start, maar vantevoren was reeds gezegd dat er van verder spelen geen sprake meer was wanneer het weer begon te regenen. Die bui kwam in de eerste helft van de tweede inning. Olympia had net een 0-1 voorsprong met twee punten verhoogd na een homerun van Brenda Beers. Maar het duel werd gestaakt, want verder spelen was niet meer mogelijk. De wedstrijd wordt op zondag 12 mei in Enschede ingehaald.

Roef! vs. Terrasvogels, 2-3, 5-3

De eerste wedstrijd in Moergestel kende een spannend scoreverloop. Roef! opende de score met twee punten in de eerste inning. Wies Ligtvoet begon met een driehonkslag en scoorde op een honkslag van Kim Donkers, die later zelf scoorde op een tweehonkslag van Isa Los. Voor de thuisploeg bleef het daar bij. Terrasvogels wist hier aanvankelijk slechts één punt tegenover te zetten. In de tweede inning begon Karin Tuk met vier wijd en zij scoorde met twee uit op een driehonkslag van Bobbi Scheurkogel. In de zesde inning draaide Terrasvogels het duel in eigen voordeel om. Met twee uit en Katharina Szalay en KarinTuk (beiden sloegen een honkslag) op het tweede en derde honk haalde Jessica Waasdorp uit. Haar honkslag stelde beide loopsters in staat te scoren en dat bracht de stand op 2-3. En daar bleef het bij.

De rollen waren omgedraaid in de tweede wedstrijd. Dit keer scoorde Terrasvogels als eerste, maar nam Roef! de leiding over en hield die vast. In de eerste inning zorgden klappen van Jessica Waasdorp en Ella Krommendijk voor twee punten. Roef! reageerde met drie punten op slagwerk van Isa Los, Sophie Verdaasdonk en Cindy van der Zanden. De thuisploeg gaf de voorsprong niet meer uit handen. Die werd in de vijfde en zesde inning verhoogd met twee punten. Cindy van der Zanden sloeg een homerun in de vijfde inning en een fout leverde een extra punt op in de volgende inning. Terrasvogels kon hier nog één punt tegenover stellen in de zevende slagbeurt.

Sparks Haarlem vs. DSS, 1-0, 8-0

Het eerste treffen tussen de Haarlemse ploegen was een pitchingduel tussen Kirsten Scheele (Sparks Haarlem) en María Gómez Mendoza (DSS), die respectievelijk negen en vijf keer drie slag gooiden. Hoewel de Venezolaanse Gómez ook zesmaal een vrije loop weggaf hielden de twee ploegen elkaar keurig in evenwicht en waren er niet echt veel scoringskansen. Sparks Haarlem kreeg een kans in de zesde inning, maar liet toen loopsters achter op het eerste en derde honk. Terwijl velen al een beetje uitgingen van een verlenging viel de beslissing in de zevende inning. Maaike Blaauwgeers opende voor Sparks Haarlem met vier wijd en bereikte het derde honk na een tweehonkslag van Taisa Kirindongo. Een honkslag door het midden van Kendra van Vliet zorgde vervolgens voor het enige punt en maakte een einde aan de wedstrijd.

Ook in de tweede wedstrijd bleven de eerste twee innings aanvankelijk puntloos. Maar daarna maakte Sparks Haarlem het zichzelf een stuk makkelijker door vijfmaal te scoren in de derde inning. Alle punten waren onverdiend vanwege twee veldfouten. In de vierde inning werd de stand opgevoerd naar 8-0, dankzij een driehonkslag van McKayla Taylor, een honkslag van Maxime van Dalen en nog een driehonkslag van Feline Poot. DSS wist slechts eenmaal een honkslag te slaan. Die kwam in de vijfde inning op naam van Denice van Dijk.

FysioExpert Olympia Haarlem vs. Talent Team Holland, 13-0, 12-0

Het Talent Team Holland had op zondag geen antwoord op de aanval van Olympia Haarlem dat tweemaal overtuigend won en geen tegenpunten toestond. Voor het Talent Team was het pas de tweede double-header van het seizoen. In de openingswedstrijd kwam Olympia Haarlem tot veertien honkslagen, waaronder drie van Eva Voortman en Rosanne de Vries, die beiden ook twee punten binnensloegen. Twee van de drie hits van De Vries waren tweehonkslagen. Jn de tweede wedstrijd was het Amber Krijgsman die drie honkslagen liet noteren en drie punten binnensloeg. In dat duel sloeg Olympia Haarlem dertien honkslagen en scoorde liefst elf punten in een zeer productieve derde slagbeurt. Het Talent Team kwam niet verder dan twee honkslagen per wedstrijd.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League