Golden League

Ten Donkelaar: ‘Wij kunnen met iedereen concurreren’

Ten Donkelaar: ‘Wij kunnen met iedereen concurreren’

Danielle ten Donkelaar in actie als pitcher voor Twins (Foto: Roef Dames 1/Facebook)

Voor Twins Oosterhout is het nog even aftasten geblazen in de Golden League. De promovendus sprokkelt de punten bij elkaar, maar probeert vooral te wennen aan het hogere niveau om daar later in het seizoen de vruchten van te kunnen plukken. Pitcher Danielle ten Donkelaar ziet al iets moois ontstaan binnen de ploeg van hoofdcoach Jeroen den Duijn.

Hoe bevalt de stap naar de Golden League?
‘’Het begin verliep nog wat stroef, je merkt dat de Golden League toch echt wel wat anders is dan de Silver League. We hebben een vrij nieuw team en zijn ook erg jong, dus moeten we echt nog even aan elkaar wennen. Het is wel heel leuk om te zien dat we zo snel een hecht team zijn geworden. We gaan zowel op als buiten het veld heel goed met elkaar om, maar ook met de spirit zit het wel goed.’’

Hoe gaan jullie de club in de Golden League houden?
‘’We willen onszelf blijven verbeteren door ervaring op te doen en veel te spelen. Alleen daar word je echt beter van. Maar als blijkt dat we wel beter zijn geworden, maar toch degraderen, dan zijn we natuurlijk alsnog niet tevreden. Het moet ook wel resultaat opleveren. Ik denk dat we met iedereen kunnen concurreren, ook met Olympia. Het niveau ligt dicht bij elkaar en we moeten ook op het veld laten zien dat we een hecht team zijn.’’

Wat is jouw persoonlijke ambitie dit seizoen?
‘’Ik wil zelf eigenlijk alleen maar beter worden. Dat is mijn enige doel. Ik vind het fijn dat we bij Twins niet zo’n grote selectie hebben, zodat ik op meerdere posities ingezet kan worden. Daardoor ga ik mijzelf op meerdere vlakken verbeteren en veel minuten maken. Ik ben heel blij met deze club. Ik heb nog nooit meegemaakt dat ik zoveel vertrouwen krijg van mijn coach en mijn medespelers. Het voelt alsof ik totaal geen druk heb en fouten mag maken. Echt heel erg prettig.’’

Een stelling: ‘Ik kom binnenkort vast bij de selectie van het Koninkrijksteam’

Voor Danielle ten Donkelaar staat dit jaar meer op het spel dan alleen Twins Oosterhout in de Golden League houden. De pitcher pendelt tussen de Brabantse club en het Centrum voor Topsport & Onderwijs (CTO) in Amsterdam. Aangesloten bij de talentvolle Nederlandse softballers hoopt ze daar op termijn een plek in de selectie van Oranje veilig te stellen.

“Ik ben nu twee jaar aangesloten bij CTO en train sinds dit jaar mee met de dames van het Koninkrijksteam. Echt heel erg gaaf. Ik ben heel dankbaar om bij de selectie te behoren en besef me nog dagelijks dat het heel bijzonder is.’’ Ten Donkelaar verwacht straks definitief de overstap te kunnen maken naar het Nederlandse softbalteam. ,,Als ik zo doorga denk ik van wel. Daarnaast zijn er ook niet zo heel veel jonge talentvolle pitchers, dus maak ik een goede kans.’’

Alsof het schema nog niet vol genoeg is, hoopt de 19-jarige Ten Donkelaar dit jaar ook nog haar vwo-diploma te behalen. Tussen de trainingen met het nationale team en haar clubverplichtingen door duikt de pitcher in de boeken om de laatste loodjes van de middelbare school tot een succesvol eind te brengen. ,,Tussen de ochtend- en middagtraining door leer ik bijvoorbeeld altijd even. Maar het is druk en ik merk dat ik soms wel echt tijd te kort heb. Maar ik zou het ook niet anders willen dan dit hoor.’’

Ten Donkelaar hoopt straks even afstand te kunnen nemen om uit te zoeken welke kant ze op wil wat betreft studeren. Ze houdt in haar tussenjaar alle opties open. ,,Ik denk dat ik iets in de kant van business en ondernemen wil gaan doen. Dat kan in Nederland, maar ook in het buitenland. Veel mensen gaan naar de VS, maar mij lijkt Canada bijvoorbeeld ook leuk. Ik vind het leuk om iets te doen wat nog nooit iemand gedaan heeft. Maar wat het ook wordt: softbal staat voorlopig wel op nummer één.’’

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League