HB Hoofdklasse

Pfau ziet kansen ondanks teleurstellende start

Pfau ziet kansen ondanks teleurstellende start

Chris Pfau ziet nog kansen voor HCAW ondanks de teleurstellende seizoensstart (Foto: Robert Bos)

Best of the rest is voor de meeste ploegen in de Hoofdklasse het maximaal haalbare. HCAW probeert ook dit seizoen de derde plek achter L&D Amsterdam en Curaçao Neptunus te bemachtigen, maar is de nieuwe jaargang beduidend minder begonnen en stond na elf wedstrijden (het moment waarop dit interview plaatsvond) met zes punten op de zesde plaats. Amerikaanse pitcher van de ploeg Chris Pfau wijst naar het lastige programma en ziet het later in het seizoen nog wel goed komen.

Ik kan mij voorstellen dat jullie ontevreden zijn over de seizoensstart?
“De resultaten zijn inderdaad teleurstellend, maar we begonnen natuurlijk al tegen Neptunus en tegen Amsterdam, de lastigste tegenstanders van de competitie. Wat betreft ons spel hebben we het wel goed gedaan, maar het moet uiteindelijk wel beter worden. Ik vind ons team goed genoeg om beter te spelen dan dat we nu doen.”

Wat is voor jullie uiteindelijk de uitdaging? Kan HCAW concurreren met de twee topteams van de Hoofdklasse?
“Er zit echt nog wel veel rek in onze ploeg. Ook als we straks weer ons normale niveau behalen, vind ik dat we nog steeds veel stappen kunnen maken. Maar de afstand met Amsterdam en Neptunus is gewoon heel erg groot. Zij hebben natuurlijk veel meer geld te besteden en het is lastig om op lange termijn de strijd met hen aan te gaan.’’

Je speelt al even bij je huidige club. Is het voor jou niet tijd om na dit seizoen een nieuwe stap te maken?
“Ik ben erg tevreden bij HCAW, een erg familiaire club. Ik voel me hier thuis en heb helemaal geen plannen om naar een andere club te gaan. Het is ieder mijn doel om gewoon weer beter te worden en beter te presteren dan het jaar daarvoor. Maar ik doe dat graag bij deze club.”

‘Ik vind het echt heerlijk dat mensen hier zoveel op de fiets of te voet doen’

Het is voor Pfau al zijn vierde achtereenvolgende jaar in de Hoofdklasse, nadat eerder twee jaar uitkwam in de Overgangsklasse. Toen de Amerikaan als begin twintiger naar West-Europa vertrok had hij niet gedacht nu nog altijd in Nederland te honkballen. Hij is voorlopig ook niet van plan daar verandering in te brengen en laat een terugkeer naar zijn Verenigde Staten voor wat het is.

“Ik had zeker niet verwacht om zo lang in Nederland te blijven wonen, maar ik ben er eigenlijk een beetje ingegroeid. Ik heb hier naast het honkballen een eigen leven opgebouwd en ben niet van plan om weer terug naar de VS te gaan.”, zegt Pfau, die naar eigen zeggen de Nederlandse taal wel begrijpt, maar zich nog altijd verstaanbaar maakt in eigen taal.

De pitcher van het Bussumse HCAW heeft zich met een Nederlandse vriendin en een baan bij een internationaal bedrijf volledig gesetteld. Hij voelt zich thuis aan de andere kant van de wereld. “Nederland lijkt wel best veel op de VS. Wat betreft cultuur en type mensen komt West-Europa natuurlijk wel overeen met de mensen in de VS, dus hoef ik me hier weinig aan te passen. Natuurlijk zijn er wel wat verschillen. Hier kun je heel makkelijk gewoon even langs wat vrienden, want iedereen woont toch dichtbij. En wat ik ook heerlijk vind is dat mensen hier zoveel met de fiets of te voet doen in plaats van met de auto of openbaar vervoer.”

Het ziet er dus naar uit dat de Amerikaanse pitcher ook na zijn actieve loopbaan in Nederland blijft hangen. Maar het is ook voor Pfau nog maar de vraag hoe lang die carrière gaat duren. Een slepende schouderblessure uit het verleden kan weleens voortijdig roet in het eten gooien. “Ik had een zware blessure aan mijn schouder en ben daar op mijn zeventiende aan geopereerd. Ik moet zeggen dat ik sterk terugkwam en dat het nu goed gaat, maar het is nog maar afwachten hoe lang mijn schouder het spelen op topniveau kan volhouden.”

Of Pfau zich daarna met honkbal blijft bezighouden durft hij nog niet te zeggen. ‘’Ik zie in mijzelf nu nog geen coach schuilen, maar misschien dat ik daar straks anders over ga denken.’’

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse