Een overzicht van het Bill Barber Park met op de achtergrond het stadion.

Softbal

Poule-indeling bekend voor U19 WK

Poule-indeling bekend voor U19 WK

Een overzicht van het Bill Barber Park met op de achtergrond het stadion.
Een overzicht van het Bill Barber Park in Irvine (Californië) met op de achtergrond het stadion.

Tweevoudig bronzen medaille winnares Chinese Taipei wordt één van de meest geduchte tegenstandsters voor het Nederlandse U19-team tijdens het aankomende wereldkampioenschap. Voor dat WK, dat van zaterdag 10 tot en met vrijdag 17 augustus wordt gehouden in het Amerikaanse Irvine (Californië), ontving Oranje eerder een wildcard.

Vandaag heeft de World Baseball Softball Confederation (WBSC) de poule-indelingen en het wedstrijdschema bekendgemaakt voor het U19 wereldkampioenschap. Voor de Nederlandse junioren is de poule-indeling niet heel ongunstig. Oranje ontloopt in poule D in de eerste ronde de nationale teams van de Verenigde Staten en Japan. Wel is poule D de enige groep met vier teams uit de top 11 van de wereldranglijst.

De Verenigde Staten en Japan plaatsten zich allebei de laatste negen edities voor de finale, waarbij Team USA vijfmaal de wereldtitel opeiste en Japan vier keer het kampioenschap veroverde. De enige twee teams die sinds 1991 enige concurrentie vormden, waren Australië en Chinese Taipei.

Tegenstanders

Dat laatste team wordt tijdens het aankomende WK wel één van de tegenstanders van het Nederlands team. Beide teams staan op maandag 12 augustus op de tweede speeldag tegenover elkaar. Met een zesde positie zijn de Taiwanese softbalsters één van de vier teams uit de top 11 van de wereldranglijst in poule D. Nederland staat momenteel tiende.

Voor de wedstrijd tegen Chinese Taipei treft Oranje op de eerste speeldag eerst de nationale ploeg van Canada (3) en Nieuw-Zeeland (11). Het duel tegen Canada wordt gespeeld in het softbalstadion van het Bill Barber Park.

Super Round

Zesvoudig kampioen en titelverdedigster Team USA voert poule A aan. De aanvoerster van de wereldranglijst treft in de eerste ronde de nationale teams van Mexico (5), Tsjechië (15) en Botswana (43). Daarmee heeft de Amerikaanse gastvrouw relatief de meest eenvoudige poule-indeling. Poule B bestaat uit vijfvoudig wereldkampioen Japan (2), Australië (7), Italië (9) en Zuid-Afrika (28). Puerto Rico (4), China (8), Brazilië (14) en Ierland (22) zijn ingedeeld in poule C.

In totaal worden tijdens het WK in acht dagen tijd 62 wedstrijden gespeeld. De twee beste teams uit elke poule in de eerste ronde plaatsen zich voor de Super Round en spelen door voor een plaats in de finale op vrijdag 17 augustus.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal