Golden League

Volle winst top-4; Talent Team eindigt ‘losing streak’

Volle winst top-4; Talent Team eindigt ‘losing streak’

Terrasvogels-pitcher Roos-Marijn Kramer won haar achtste wedstrijd van het seizoen. Foto (c) Marco Stoovelaar.

De ene winst kwam wat makkelijker tot stand dan de andere, maar de huidige top-vier in de Golden League was op zaterdag te sterk voor de ploegen die de onderste vier plaatsen op de ranglijst innemen. Koplopers FysioExpert Olympia Haarlem stond geen tegenpunten toe aan DSS. Na een ‘simpele’ 0-13 winst in de eerste wedstrijd volgde een krappe 0-2 zege in de tweede ontmoeting. Opmerkelijk in deze double-header was de rentree van voormalig international Sandra Gouverneur, die in de tweede wedstrijd in actie kwam voor Olympia Haarlem. Terrasvogels bleef Hoofddorp Pioniers tweemaal de baas (7-5, 9-2), Sparks Haarlem zegevierde bij Twins Oosterhout (2-11, 0-4) en Roef! sloot met tweemaal winst af tegen Tex Town Tigers (5-1, 5-2). Hierdoor blijft dit trio samen de tweede plaats delen. Op zondag was er eindelijk weer eens een overwinning voor het Talent Team Holland en dat was lang geleden. Het openingsduel tegen Hoofddorp Pioniers werd met 8-4 winnend afgesloten, maar in de volgende wedstrijd ging de winst naar de tegenstander (12-5). Komend weekeinde staan er geen wedstrijden op het speelschema, omdat de nationale ploeg dan in de Verenigde Staten verblijft.

DSS vs. FysioExpert Olympia Haarlem, 0-13, 0-2

Een overwinning van 0-13 oogt fors en dat is het natuurlijk ook. Feit is wel dat Olympia Haarlem in het openingsduel na zes innings ‘slechts’ met 0-4 voorstond. Pas daarna haalde de landskampioen stevig uit en scoorde negen punten in de zevende inning. In die laatste slagbeurt werden zeven honkslagen genoteerd. In de voorgaande zes inings waren dat er zes. Drie van deze honkslagen kwamen op naam van Eva Voortman, die ook viermaal scoorde en de winnende werpster was. De linkshander stond slechts drie honkslagen toe en schakelde veertien slagvrouwen met drie slag uit. International Virginie Anneveld kwam voor het eerst dit seizoen weer in actie voor Olympia Haarlem. Niet op haar vertrouwde plek bij het derde honk, maar nog even als designated player, omdat ze nog herstellende is van een blessure. Ze kreeg tweemaal vier wijd, stal twee honken en scoorde een punt. In de derde inning scoorde ze, na Eva Voortman (doorgeschoten bal) het tweede punt (foute aangooi) voor Olympia. Een driehonkslag van Jessie van Aalst verdubbelde de voorsprong in de vijfde inning. Olympia Haarlem haalde vervolgens in de zevende inning uit met negen punten. Een ‘rally’ die werd afgesloten met een honkslag, goed voor twee punten, van Julia van der Meer. Ook DSS zag weer een speelster terugkeren. Morgan Sampson, die tijdens de Season Finals vorig jaar een belangrijke homerun sloeg in de strijd om handhaving, kwam voor het eerst weer in actie na herstel van een beenblessure.

In de tweede wedstrijd waren de punten schaars. Olympia opende de score in de eerste inning op een honkslag van Jessie van Aalst. Het tweede punt werd daarna pas toegevoegd in de zesde slagbeurt. Dit keer begon Van Aalst met een honkslag en scoorde later op een honkslag van Rosanne de Vries. DSS kreeg ook een aantal loopsters in scoringspositie op werpster Mariëlle Vleugels, maar wist niet tot scoren te komen. Bij de overhandiging van de startende line-up aan de umpires en de official scorers kon gelijk worden geconstateerd dat er een verrassende naam in de opstelling van Olympia Haarlem stond. Sandra Gouverneur, sinds vorig seizoen assistent coach, begon het duel namelijk als korte stop. Haar laatste volle seizoen in de hoogste afdeling was 2008, waarin ze uitkwam voor Gryphons na twaalf seizoenen te hebben gespeeld voor Terrasvogels. In 2013 nam ze coach van Alcmaria Victrix nog deel aan acht wedstrijden. Reden voor de opmerkelijke rentree was blessureherstel bij een paar speelsters plus de afwezigheid van een aantal speelsters, die in het buitenland verbleven. Gouverneur sloeg 0-uit-3.

Terrasvogels vs. Hoofddorp Pioniers, 7-5, 9-2

In de eerste wedstrijd sloeg Terrasvogels als snel toe en stond na drie innings met 7-2 voor. Een driehonkslag van Shari van Heyningen zette Pioniers aanvankelijk op voorsprong in de eerste inning, maar dat was van korte duur. Kort erna zorgde een foute aangooi voor de gelijkmaker en nam Terrasvogels de leiding over dankzij een opofferingsslag van Lizzie Clarijs. De thuisploeg sloeg met vier punten toe in de tweede inning. Ook hier was Clarijs bij betrokken, want haar tweehonkslag leverde twee punten op. In de vierde inning wist Pioniers keurig terug te komen door driemaal te scoren op een aantal prima uithalen. Rose Mwaro (opofferingsslag), Quilen Dirksz (driehonkslag) en Nina Oomes (honkslag) zorgden voor de punten. De 7-5 stand lijkt moeizamer dan het was, want vanaf de vijfde inning werd Pioniers puntloos gehouden. De verdediging deed wat het doen moest en zorgde voor prima ondersteuning van werpster Roos-Marijn Kramer, die voor de achtste keer dit seizoen winnende werpster was.

In de tweede wedstrijd besliste Terrasvogels het duel in vijf innings door een voorsprong van zeven punten op te bouwen. Ook nu nam Pioniers aanvankelijk de leiding. Dat gebeurde in de tweede inning dankzij een tweehonkslag van Susannah Groen (twee punten). Ook dit keer draaide Terrasvogels het duel al snel weer in eigen voordeel om en won uiteindelijk overtuigend. In de derde slagbeurt werd driemaal gescoord op ondermeer een tweehonkslag van Karin Tuk, die goed was voor twee punten. In de vijfde inning kwam de thuisploeg zesmaal tot scoren op zes honkslagen. Daaronder hits van Lizzie Clarijs en Gabi Obia, die beiden met hun klappen twee punten binnensloegen. Het verschil van zeven punten werd bereikt toen Katharina Szalay met volle honken vier wijd kreeg.

Twins Oosterhout vs. Sparks Haarlem, 2-11, 0-4

Op de dag dag Twins Oosterhout het 50-jarig bestaan vierde moest de softbalploeg tweemaal de meerdere erkennen in Sparks Haarlem. In de eerste wedstrijd had de Haarlemse tegenstander aan vijf inning genoeg om tot een ruime 2-1 overwinning te komen. Toch stond de ploeg na drie innings nog maar met 2-4 voor, maar daarna sloeg Sparks Haarlem toe en scoorde zeven punten in de volgende twee slagbeurten. Sparks Haarlem opende de score met vier punten in de eerste inning. Het begon allemaal met een driehonkslag van McKayla Taylor, waarna Anne Blaauwgeers vier wijd kreeg. Een ‘double-steal’ leverde het eerste punt en Maxime van Dalen volgde met een tweepunten-homerun. Een honkslag van Feline Poot en een tweehonkslag van Kimberly Jones verhoogden de stand naar 0-4 en de toon was gezet. Twins wist in de eigen eerste slagbeurt tweemaal te scoren op honkslagen van Machteld Rector (honkslag) en Corine Ammerlaan, maar daar bleef het bij. In de vierde en vijfde inning kwam Sparks Haarlem tot vijf honkslagen en die leverden, samen met twee fouten, zeven punten op.

In de tweede ontmoeting hield Twins Oosterhout de schade aanvankelijk beperkt en stond alleen een punt toe in de tweede en zesde inning. Het eerste punt kwam tot stand na een homerun van Feline Poot. In de zesde inning opende ze met een driehonkslag en scoorde ze op een honkslag van Taisa Kirindongo. Sparks Haarlem verdubbelde de voorsprong naar 0-4 door tweemaal te scoren in de zevende inning dankzij een honkslag van Chantal Versluis en een tweehonkslag van Maxime van Dalen. Twins wist slechts driemaal het honk te bereiken. In de vierde inning tekende Machteld Rector voor de enige Oosterhoutse honkslag.

Roef! vs. Tex Town Tigers, 5-1, 5-2

Roef! had in beide wedstrijden aan vijf punten genoeg om tot winst te komen. In de openingswedstrijd nam Roef! voor eigen publiek al snel de leiding en stond met 3-0 voor na twee innings. De thuisploeg scoorde tweemaal in de eerste inning na een honkslag van Isa Los en een vrije loop met volle honken voor Sophie Verdaasdonk. Met één uit had de ploeg nog altijd drie honken in bezit, maar liet uiteindelijk de drie loopsters achter. Na eenmaal te hebben gescoord in de tweede inning werden nog twee runs toegevoegd in de vijfde slagbeurt. Hoewel Tex Town Tigers wel de honken wist te bereiken werd de ploeg aanvankelijk puntloos gehouden door pitchers Rachael Knapp en Marjolein Merkx. In de zevende inning wist de Enschedese ploeg tot scoren te komen, maar keek toen reeds tegen een 5-0 achterstand aan.

De tweede wedstrijd had een soortgelijk scoreverloop. Ook nu kwam Roef! al snel tot scoren. Dit keer werd driemaal gescoord in de eerste inning. Een foute aangooi na een gestolen honk leverde het eerste punt op, waarna een driehonkslag van Cindy van der Zanden en een stootslag-honkslag van Eva van Knegsel er een 3-0 stand van maakten. Een tweehonkslag van Noa Armirotto en een honkslag van Wies Ligtvoet voerden de stand op naar 5-0 in de zesde inning. Net als in de eerste wedstrijd wist Tex Town Tigers pas in de zevende inning te scoren.

Hoofddorp Pioniers vs. Talent Team Holland, 4-8, 12-5

Op zondag kwam het Talent Team Holland weer in actie. De ploeg stond dit keer tegenover het vorig seizoen gepromoveerde Hoofddorp Pioniers, dat aanvankelijk een 0-2 voorsprong nam in de eerste ontmoeting. Die punten kwamen tot stand na een driehonkslag van Susannah Groen (tweede inning) en een fout (derde inning). Nadat het Talent Team langszij was gekomen in de tweede helft van de derde inning, nam de ploeg de leiding over in de vierde beurt en breidde de voorsprong vervolgens uit. Een honkslag van Yindi Beekveldt zorgde voor een 3-2 voorsprong in de vierde inning. In de volgende twee slagbeurten scoorde de jonge Oranjeploeg vijf punten. Opeenvolgende tweehonkslagen van Marijn Crouwel en Sterre den Duijn zorgden voor het eerste punt in de vijfde inning. Tess Remmers (honkslag) en Julia van der Meer (fout) zorgden met hun klappen voor twee extra punten. Lisa Meyering (tweehonkslag) en opnieuw Van der Meer (honkslag) brachten nog eens twee punten in de zesde inning. Met een 8-2 voorsprong moest het Talent Team nog twee punten toestaan in de zevende inning, maar daar bleef het bij. Met de 8-4 overwinning maakte het Talent Team een einde aan een lange ‘losing streak’. De laatste overwinning dateert van 18 september 2016. Op die dag werd de competitie afgesloten met een 8-1 overwinning tegen Twins. Hierna volgden 52 opeenvolgende nederlagen, maar daar kwam zondag een einde aan.

In de tweede wedstrijd kwam Pioniers tot een ruime 12-5 overwinning in zes innings. De ploeg keek wel halverwege de derde inning tegen een 1-3 achterstand aan, maar scoorde toen vijfmaal in zowel de eigen derde slagbeurt als de vierde inning. Met een 1-1 stand leverde een inside-the-park-homerun van Reganied Franka voor twee punten en een 1-3 voorsprong voor de talentenploeg. Pioniers antwoordde met vijf punten op zes honkslagen. Daar werden nog eens vijf punten aan toegevoegd in de vierde inning. Dit keer op vijf honkslagen. Met een 11-5 stand werd het verschil van zeven punten bereikt in de tweede helft van de zesde inning. Dat gebeurde, met één uit, op een ‘walk-off homerun’ van Riangela Flanegin.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League