Golden League

Franka blij met transfer van Sparks naar ROEF!

Franka blij met transfer van Sparks naar ROEF!

Onaïsha Franka poseert als aanwinst bij het logo van ROEF! (Foto: ROEF! Dames 1/Facebook)

De afgelopen twee seizoenen wist ROEF! zich te kwalificeren voor de Play-Offs door twee keer op rij als vierde te eindigen in de Golden League. Dit jaar proberen de Brabanders zich definitief in de top te nestelen en een serieuze concurrent te zijn voor topteams Olympia en Sparks. Het aantrekken van international Onaïsha Franka van Sparks getuigt van ambitie en met Franka in de ploeg is ROEF! het seizoen ijzersterk begonnen.

Onaïsha, kan ROEF! dit seizoen een volgende stap zetten en meedoen voor de titel?
“Ik denk dat we dit seizoen wel een stap vooruit kunnen zetten ten opzichte van vorig seizoen. Ik was er vorig jaar zelf natuurlijk niet bij, maar als ik het team van toen vergelijk met het team dat wij nu hebben denk ik dat we wel weer wat beter zijn geworden. In eerste instantie willen we ons in ieder geval kwalificeren voor de Play-Offs, dat is wel het doel.”

Waarom heb je de stap van Sparks naar ROEF! gemaakt?
“Omdat ik een team zocht dat vergelijkbare doelen heeft als ikzelf. Bij Sparks speelde ik in een zeer ervaren team met veel internationals, maar bij ROEF! ben ik onderdeel van een heel jong, ambitieus team dat de komende jaren veel stappen wil gaan maken. Ik denk dat ik daarom nu beter pas bij deze club.”

Hoe zijn de eerste maanden bij ROEF! bevallen?
“Heel erg goed. Ik heb eigenlijk nog nooit meegemaakt dat we met het hele team zo hecht zijn. Altijd was er wel sprake van groepjes binnen het geheel, maar hier is het echt met z’n allen. Ik ben wel van plan om hier voorlopig even te blijven.’’

‘Ik ga straks naar een school in Texas, alleen het papierwerk moet nog geregeld worden’

Helpt u de droom van Onaïsha Franka waarmaken? Dat de binnenvelder van ROEF! alles doet om te slagen in het softbal blijkt wel uit een video van CTO Amsterdam in mei vorig jaar, waarin Franka op aandoenlijke wijze verzoekt om een bijbaantje. Financiële steun is noodzakelijk om onder meer haar kamer op het CTO te bekostigen, om zo klaargestoomd te worden voor de Olympische Spelen. Goed nieuws: Franka heeft inmiddels een bijbaan!

“Ik werk nu naast het softbal bij de Action. Ik zocht iets dat ik tussen de trainingen door goed kon combineren en de Action zit in een winkelcentrum in de buurt. Nee, ik heb de baan niet direct te danken aan het filmpje”, zegt Franka, die ondertussen haar debuut voor het echte Oranje al heeft gemaakt. Sinds afgelopen winter traint ze vast mee met het Koninkrijksteam. Toch is de binnenvelder nog voorzichtig met het uitspreken van haar verwachtingen rondom het nationaal team. “Ik train dan wel met Oranje, maar het moet nog maar blijken of ik echt vast bij het team blijf. Daarvoor moet ik eerst goed presteren en ik durf dan ook echt niet te zeggen of ik deelneem aan de Olympische Spelen volgend jaar. Als we ons daarvoor kwalificeren natuurlijk.’’

Wat wel vrij zeker is, is dat Franka na de zomer naar de VS vertrekt om daar te softballen op college niveau. Ze hoopt daar haar afgeronde opleiding Sport & Bewegen een vervolg te geven en nieuwe softbalervaringen op te doen. “Ik ga naar een school in Texas. Het is vrij zeker, eigenlijk moet alleen het papierwerk nog geregeld worden.” Franka hoopt voorlopig in het buitenland te spelen. “Ik kan me zeker voorstellen dat ik een tijdje in de VS blijf softballen.”

Iets wat ze uit dank voor de sport wil doen is jongeren enthousiasmeren voor softbal. Franka ziet dat de interesse van jeugd in sport afneemt en dat baart haar enigszins zorgen. “Veel minder jongeren worden lid van een vereniging en sportbreed gaat het niet goed met de jeugdsport. Dat gaat straks ten koste van het niveau in de top en dat is erg zonde. Ik denk dat jongeren weer echt warm gemaakt moeten worden voor de sport.”

Overigens is het Youtube-kanaal van Onaïsha en haar teamgenote bij het CTO Danielle ten Donkelaar een echte aanrader:

https://www.youtube.com/watch?v=ffTohxnqgGE

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League