Ericson Leonora (Bologna) probeert veilig het tweede honk te bereiken. Mattia Mercuri probeert dat voor de Italiaanse ploeg te voorkomen.

Honkbal

Azzurri en landskampioen Bologna in balans: 6-6

Azzurri en landskampioen Bologna in balans: 6-6

Ericson Leonora (Bologna) probeert veilig het tweede honk te bereiken. Mattia Mercuri probeert dat voor de Italiaanse ploeg te voorkomen.
Ericson Leonora (Bologna) probeert veilig het tweede honk te bereiken. Mattia Mercuri probeert dat voor de Italiaanse ploeg te voorkomen.
Foto: © Lauro Bassani-PhotoBass

Met de aanstaande start van de European Champions Cup en het Europees kampioenschap voor landenteams over een aantal maanden stijgt de spanning in Europa. Clubs en bonden bereiden hun ploegen voor op de internationale ontmoetingen. De nationale selectie van Italië speelde gisteravond een oefenwedstrijd tegen Fortitudo Bologna, de huidige landskampioen van Italië. Dat gebeurde in het Gianni Falchi stadion in Bologna, waar in juni het toernooi om de European Champions Cup wordt gehouden en in september het Olympisch kwalificatietoernooi. De thuisclub testte zijn nieuwe Amerikaanse pitcher, die speciaal voor het Europese clubtoernooi is ingehuurd en bondscoach Gerali verdeelde de negen innings over tien echt Italiaanse pitchers. Zijn Azzurri scoorden in de laatste drie innings vier runs om een 6-6 gelijkspel uit het vuur te slepen.

Op de vier pitchers van Bologna (drie buitenlanders en een Italiaan) kwam de voorlopige selectie van bondscoach Gilberto Gerali tot zeven honkslagen in negen innings: aanvoerder Vaglio met 2 uit 4, Giordani met 2 uit 5, Trinci met 1 uit 2, Ambrosino met 1 uit 3 en Poma met 1 uit 5. De overige zes ingezette spelers, inclusief twee invallers, bleven droog staan in hun zeventien beurten.

De pitchers van de Azzurri waren de gebroeders Mattia en Samuel Aldegheri (innings 1 en 7), Tucci (2), Coveri (3), Pizziconi (4), Andretta (5), Scotti (6), Ciarla (7 zonder nullen), Clemente (8) en Bassani (9). De zes tegenpunten werden geincasseerd door Mattia Aldegheri (één in de eerste inning), door Coveri (vier in de derde inning) en door Ciarla en Samuel Aldegheri (één in de zesde inning). De Azzurri stonden gisteravond nooit voor en scoorden 1-1 in de derde inning, 5-2 in de zesde, 5-5 in de zevende en 6-6 in de negende inning.

Verrassingen

Op de vraag na de wedstrijd of hij nog verrassingen had gezien onder alle in actie gekomen spelers, antwoordde bondscoach Gerali: “Veel spelers hebben het in hen gestelde vertrouwen waar gemaakt, ondanks het voor honkbal slechte weer hier. Maar een verrassing, als je dat zo wil noemen, was voor mij Samuel Aldegheri, een talent en een houding die hem aan de top van de Italiaanse prospects plaatsen.”

Gerali: “Bij deze doordeweekse oefenwedstrijden verwacht ik bevestiging van onze aanwijzingen met vooral de juiste houding en ambitie onderweg naar onze toernooien in september. Verschillende spelers maakten al deel uit van onze Amerikaanse spring training in maart, maar de voorbereiding van onze groep heeft een uniforme uitwerking. Helaas helpen de slechte meteorologische omstandigheden gedurende het begin van dit seizoen niet bij onze activiteiten op het veld, maar het merendeel van de spelers ontwikkelt zich optimaal.”

Ontslagen

Gastheer voor de European Champions Cup is Fortitudo Bologna, regerend landskampioen van Italië en nu al weer koploper in het huidige seizoen. Gisteravond stuurde mananger Lele Frignani de volgende formatie het veld in: debuterende pitcher Stephen Perakslis, vaste catcher Osman Marval, debuterende eerste honkman Lionard Kindelan, tweede honkman Francesco Fuzzi, derde honkman Filippo Agretti, de Curaçaose korte stop John Polonius en buitenvelders Alessandro Grimaudo, Lorenzo Dobboletta en Eladio Russo. Aangewezen slagman was de tweede speler uit het Koninkrijk in de startende line-up Ericson Leonora.

Het meer dan 450 jaar oude standbeeld voor Neptunus in de stad Bologna.
Het meer dan 450 jaar oude standbeeld voor Neptunus in de stad Bologna.
Foto: © G. Dallorto

De debutanten in de ploeg waren de 22-jarige zoon van de Cubaanse legende Orestes Kindelan en de 28-jarige Amerikaanse pitcher Stephen Perakslis, een voormalige Triple A-speler. Om de Cubaan een plaats te gunnen, moest de Curaçaose Alex Rodriguez worden ontslagen voor de rest van het seizoen. Ook al komt de Amerikaan alleen voor de European Champions Cup. Een invalbeurt was er gisteren voor de uit Nederland overgekomen catcher Jarreau Martina, die doorgaans de tweede wedstrijd van het Italiaanse weekend wordt opgesteld.

Homeruns

Tegen de nationale ploeg van Italië kwamen de spelers uit het Nederlands Koninkrijk samen tot vier honkslagen: Leonora met 1 uit 4, Polonius met 2 uit 3 en Martina met 1 uit 1. Ook in het afgelopen weekeinde van de Italiaanse competitie waren zij productief tijdens de twee duels in het zuidelijke Nettuno. Tegen deze door zakenman Pillisio bij elkaar gesprokkelde ploeg zorgden zij voor twee homeruns: vrijdagavond één van Ericson Leonora en zaterdagmiddag één van John Polonius.

In de eerste wedstrijd kwam dit tweetal tot 2 uit 5 (Leonora voor 1 RBI) en 4 uit 5 (Polonius voor 2 RBI) en in de tweede 2 uit 4 (Polonius voor 5 RBI) en 5 uit 5 (Leonora voor 4 RBI). In de tweede wedstrijd sloeg Martina 1 uit 4 voor zijn Italiaanse werkgever Bologna. De sportminnende stad heeft al sinds meer dan 450 jaar een respectabel standbeeld voor Neptunus in de vorm van een bronzen fontein. Als de Rotterdammers erin slagen de Europese clubtitel voor de derde keer op rij te winnen, dan is die historische plaats een uitgekiende achtergrond voor een groepsfoto.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal