Denzel Bryson was één van de spelers uit de U18-selectie van twee jaar geleden.

Honkbal

U18 Koninkrijksteam ontloopt toplanden

U18 Koninkrijksteam ontloopt toplanden

Denzel Bryson was één van de spelers uit de U18-selectie van twee jaar geleden.
Denzel Bryson was één van de spelers uit de U18-selectie van vorig jaar.
Foto: © Raymond Beugeling

Het U18 Koninkrijksteam ontloopt in de eerste ronde van het wereldkampioenschap voor spelers van achttien jaar en jonger zowel Japan als de Verenigde Staten. De loting voor het WK is vandaag bekendgemaakt door de World Baseball Softball Confederation (WBSC). Het WK wordt gehouden van vrijdag 30 augustus tot en met zondag 8 september.

Het Nederlands Koninkrijksteam is voor het WK ingedeeld in poule A. De nationale ploegen van Japan en de Verenigde Staten, respectievelijk de nummers één en twee van de wereld, starten in poule B en worden daardoor in ieder geval niet de tegenstander van Oranje in de eerste speelronde.

Wel treft het Koninkrijksteam in poule A de teams van Zuid-Korea (3), Australië (7), Canada (10), Nicaragua (15) en China (20). Oranje zelf is achtste op de wereldranglijst en daarmee één van de vier teams uit de top 10 in poule A.

Lastige tegenstander

Met name Zuid-Korea wordt een lastige tegenstander. De Zuid-Koreaanse honkballers zijn niet alleen het hooggeplaatste team in poule A, maar bovendien gastheer van het wereldkampioenschap. De 29e editie van het WK wordt over drie maanden gespeeld in het Gijang-Hyundai Dream Ballpark in Gijang (Zuid-Korea).

Twee jaar geleden bereikte Zuid-Korea in het Canadese Thunder Bay nog de finale. In 2015 eindigde de vijfvoudig wereldkampioen op de derde plaats. Ook Canada wist het WK eens te winnen. Dat gebeurde in 1991. In 2012 bereikte de ploeg voor het laatst de finale. Twee jaar eerder werd Australië voor het eerst ook finalist op het WK U18.

Poule B

De Verenigde Staten veroverden tijdens de vorige editie in 2017 de negende wereldtitel, waarvan de vierde op rij. Alleen Cuba won vaker het wereldkampioenschap (11). Wereldranglijstaanvoerder Japan bereikte al viermaal de finale, maar won de wereldtitel nog nooit. Japan en Team USA zijn voor het aankomende WK in poule B ingedeeld met Chinese Taipei (4), Panama (13), Zuid-Afrika (23) en Spanje (26). De beste drie teams uit elke poule plaatsen zich voor de Super Round en spelen verder om een plaats in de finale op zondag 8 september.

Het Nederlands Koninkrijksteam plaatste zich vorig jaar juli in het Italiaanse Grosetto ongeslagen voor het WK. Oranje won al zijn zes wedstrijden, waaronder de wedstrijd uit de halve finale tegen Italië (12-2). In de eindstrijd werd Spanje met 6-3 verslagen. Na afloop werd Luuk ter Beek uitgeroepen tot beste pitcher van het EK. Nolan Beugeling werd gekozen tot Meest Waardevolle Speler. In de selectie speelden onder meer buitenvelder Darryl Collins en catcher Denzel Bryson, die beiden inmiddels een profcontract hebben getekend.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal