Softbal

Van Dalen hoopvol over titel met Sparks: ‘Tevreden met hoe we hebben gespeeld’

Van Dalen hoopvol over titel met Sparks: ‘Tevreden met hoe we hebben gespeeld’

Maxime van Dalen gaat met Sparks Haarlem voor de titel (Foto: Fred Versluis)

Nu FysioExpert Olympia Haarlem de titel in de Golden League twee jaar op rij in de wacht heeft gesleept is concurrent Sparks Haarlem er alles aan gelegen om dit seizoen het tij te keren. Ondanks de twee nederlagen van Sparks tegen Olympia in de beginfase van het seizoen acht Maxime van Dalen haar ploeg goed genoeg om Olympia van de troon te stoten.

Twee jaar op rij geen kampioen en ook nu staan jullie momenteel achter koploper Olympia. Ik kan me voorstellen dat de seizoensstart niet helemaal naar wens is?
“Waarom zouden we niet tevreden zijn? We hebben dan wel verloren van Olympia, maar we moeten niet vergeten dat zij ook gewoon een heel goed team hebben. Ik denk dat wij wel tevreden kunnen zijn met de manier waarop we gespeeld hebben. Als je van zo’n team wil winnen, moet je op je top zijn en op de juiste momenten de kansen afmaken. Dat deden wij niet, maar door het goede spel heb ik wel vertrouwen in de rest van het seizoen.”

Maar jullie willen toch uiteindelijk gewoon kampioen worden?
“Als je bij Sparks speelt weet je dat je moet meedoen om de prijzen, dus het doel is zeker om kampioen te worden. Maar de concurrentie is ook sterk. Naast Olympia vind ik ook ROEF! en Terrasvogels erg goed en ik denk dat mensen hen nog wel eens vergeten. Daarnaast hebben wij ook een vrij nieuw en jong team. De meiden moeten weer even wennen aan elkaar en dat gaat met ups en downs. Ik denk niet dat je het huidige team met het team van vorig jaar kunt vergelijken. Het zijn weer andere en verschillende soorten meiden, maar niet perse beter of slechter.”

Niet alleen met Sparks, maar ook met Oranje wacht een belangrijk jaar. Wat verwacht je ervan?
“We willen natuurlijk presteren op het EK, ons plaatsen voor het Olympisch Kwalificatie Toernooi en ons uiteindelijk kwalificeren voor de Olympische Spelen. We hebben vooral nog oefenwedstrijden gespeeld en hebben ons dus nog niet echt kunnen toetsen. Maar we zijn het afgelopen jaar erg gegroeid en trainen veel en ik denk dan ook dat het wel goed gaat komen.”

‘Ik merk dat ik bij Oranje wel wat mondiger ben geworden’

Een bekend gezicht bij Sparks, inmiddels is van Dalen ook onomstreden in het Koninkrijksteam. Van Dalen is pas 23 jaar, maar heeft al relatief veel ervaring in het softbal. De binnenvelder heeft nog flink wat jaren op het hoogste softbalniveau te gaan en verwacht wordt dan ook dat ze op termijn als een van de sterkhouders van het nationaal team fungeert. Een rol waar ze naar eigen zeggen steeds meer in groeit.

“Van nature ben ik niet echt een leider of een prater in de groep, maar ik merk dat ik steeds meer vertrouwen krijg en dat doet me goed. We worden bij Oranje sinds een tijd ook gestimuleerd om meer voor jezelf te praten en die aanpak heeft bij mij wel gewerkt. Ik merk dat ik wel wat mondiger ben geworden”, verklaart Van Dalen, die de organisatie rondom Oranje het afgelopen jaar in rap tempo heeft zien professionaliseren. “Veel dingen zijn nieuw. We werken nu bijvoorbeeld ook met videoanalyses en testen op het gebied van rennen en slagkracht. Dat werpt wel zijn vruchten af, want het niveau van de ploeg stijgt.”

Van Dalen is niet meer weg te denken uit de basis van Sparks, maar speelt sinds enige tijd ook haar wedstrijden in Italië. “Het bevalt heel erg goed zo. Het is ook fijn om zo nu en dan even een andere prikkel te krijgen.” Een buitenlandse transfer sluit de binnenvelder op termijn niet uit, maar Sparks lijkt niet bang te hoeven zijn dat Van Dalen snel haar biezen pakt. “Ik vind Sparks een hele fijne club en ik ben voorlopig tevreden. Je weet nooit hoe het loopt en welke aanbiedingen er komen, maar ik heb het nog heel erg naar mijn zin bij Sparks en ben natuurlijk ook nog druk bezig met Oranje.”

Iets wat mogelijk kan bijdragen aan haar besluit langer in Nederland te blijven spelen is een maatschappelijke carrière, die Van Dalen langzaamaan aan het opbouwen is. Als recent afgestudeerde ergotherapeut is ze als ZZP’er uit de startblokken. “Ik heb altijd gerealiseerd dat je als softbalster niet het eeuwige leven hebt, dus vond ik het belangrijk om daarnaast iets op te bouwen. Als zelfstandige ergotherapeut kan ik mijn eigen tijd inplannen. Dat werkt tot nu heel goed.”

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal