Curaçao Neptunus aan kop halverwege regulier seizoen

Gianison Boekhoudt was in topvorm dit weekend en lijkt op jacht naar de Triple Crown in de Hoofdklasse (Foto: Robert Bos)

Na zeven speelrondes is de helft van het reguliere seizoen in de Hoofdklasse bereikt. Alle ploegen hebben nu minimaal één keer tegenover elkaar gestaan. Dankzij een sweep tegen nummer acht Silicon Storks staat Curaçao Neptunus comfortabel bovenaan. Concurrent L&D Amsterdam verspeelde twee punten tegen Hoofddorp Pioniers, dat haar top-4 positie wist te behouden.

Silicon Storks – Curaçao Neptunus

De koploper deed dit weekend wat het aan haar stand verplicht was. Op donderdagavond pakte Diegomar Markwell in zijn zevende start van dit seizoen zijn league leading zevende overwinning. Op weg naar een 8-1 uitoverwinning sloeg elke starter van Neptunus een honkslag.

Op zaterdag en zondag werd flink aan de slaggemiddelden en het runsaldo gewerkt. Een 12-2 overwinning op zaterdag werd opgevolgd door een nog ruimere 19-4 overwinning. Gianison Boekhoudt blonk uit met elf binnengeslagen punten op vier honkslagen, waarvan er op zondag twee over de hekken verdwenen. Boekhoudt slaat nu .375 (tweede achter teamgenoot Shaldimar Daantji), met 5 homeruns (gedeeld 1e met Bryan Engelhardt) en 26 RBI (1e).

Box Score (donderdag)
Box Score (zaterdag)
Box Score (zondag)

Hoofddorp Pioniers – L&D Amsterdam

De nummers twee en drie van de competitie speelden drie close games. Op donderdagavond was Rob Cordemans oppermachtig. In zeven shutout innings schakelde hij vijf Hoofddorpers uit met drie slag. Zijn slagploeg profiteerde van drie veldfouten en scoorde drie runs op weg naar een 3-0 overwinning.

Op de dag dat Amsterdam Pirates haar zestig jarig bestaan vierde en het eigen terrein omdoopte tot het Loek Loevendie Ballpark, werd voor de wedstrijd het rugnummer 14 van Charles Urbanus uit de rotatie gehaald. Het rugnummer van de coach, die met Amsterdam in 2011 kampioen werd en in 2016 de Europa Cup won, zal nooit meer gedragen worden bij het eerste team van Amsterdam Pirates.

https://www.instagram.com/p/Bxnpi-sFHHy/

In de wedstrijd zelf kregen zowel Lars Huijer als Kevin Heijstek in zeven innings slechts één run tegen. Het verschil werd gemaakt in de gelijkmakende achtste slagbeurt. Opnieuw waren het veldfouten die de Amsterdammers de overwinning opleverden. Zowel Niels van Weert als Gilmer Lampe kwamen met één uit door een velfdout op het honk. Beide honklopers konden vervolgens scoren op de driehonkslag van Kenny Berkenbosch, die zelf later ook het vierde Amsterdamse punt zou scoren in de 4-1 overwinning.

In zijn tweede start in de Hoofdklasse werd jongeling Yassir Lachkar de man van de wedstrijd voor Hoofddorp Pioniers. Lachkar gooide 5.2 no-hit innings en kreeg geen runs tegen. Zijn teamgenoten hadden ondertussen al een 2-0 voorsprong genomen. Tot twee keer toe was het Tyler Boersma die met een honkslag een teamgenoot over de thuisplaat sloeg. Relievers Luuk ter Beek en Paul Kirkpatrick wisten Amsterdam op de nul te houden en hielpen Hoofddorp naar een 2-0 zege.

Box Score (donderdag)
Box Score (zaterdag)
Box Score (zondag)

Twins Oosterhout – HCAW

De nummers drie en vier van de Hoofdklasse in 2018 stonden dit weekend tegenover elkaar in de laatste speelronde van de eerste competitiehelft. De nummer drie van vorig jaar was ook dit weekeinde het sterkst en won beide uitwedstrijden.

Op donderdagavond werd er in Den Bosch door Twins een 3-1 achterstand weggepoetst, maar in de verlenging kwam de ploeg van manager Jeffrey Arends alsnog net tekort. Arthur Lugtmeijer sloeg het vierde Bussumse punt over de thuisplaat met zijn single naar het rechtsveld. Jiorgeny Casimir pakte de win dankzij 2.2 scoreless innings.

In Bussum nam HCAW dankzij een 7-run rally een 7-2 voorsprong en leek de wedstrijd snel gespeeld. Twins vocht echter knap terug en scoorde zowel in de achtste inning als in de negende inning drie runs. Shurman Marlin was de grote man achter de comeback. Hij sloeg op zaterdag drie tweehonkslagen en was verantwoordelijk voor vijf van de acht Oosterhoutse runs. Koen Postelmans (win) en Raf Cocu (save) kwamen niet meer in de problemen.

HCAW was op zondag gebrand om zich te revancheren voor de matige laatste twee innings van een dag eerder. Met één run in de eerste inning, drie in de tweede, drie in de vierde en vier in de zesde inning liep de ploeg van coach Flanegin vrij gemakkelijk uit naar een ruime voorsprong. Dennis Burgersdijk kreeg slechts één (onverdiend) punt tegen en omdat Timo van Ancum zonder tegenpunten door zijn inning heen kwam, stond na zeven innings een 1-11 eindstand op het scorebord.

Box Score (donderdag)
Box Score (zaterdag)
Box Score (zondag)

Quick Amersfoort – DSS

Met de andere series die er dit weekend gespeeld werden, leek de onderlinge confrontatie met DSS voor Quick Amersfoort een mooie kans om zich stevig in de top-4 te nestelen na goede overwinningen tegen zowel Neptunus als Amsterdam. Het liep echter anders en dat begon met een nederlaag op donderdagavond. In de achtste inning kon Runai Coran na zijn vrije loop bij een 1-1 stand op een wilde worp het winnende punt scoren. Coran sloeg een inning later ook nog eens het derde punt binnen en gaf zo reliever Robyn Clara (3 shutout innings in relief) zijn eerste win van het seizoen.

In Haarlem was het opnieuw Sem Robberse die voor Quick de win pakte. Hij gooide acht innings en kreeg drie onverdiende runs tegen. Met een 3-3 tussenstand was het Rachid Engelhardt die Quick met zijn RBI-triple de 4-3 overwinning bezorgde.

Tijmen Takke keerde dit weekend terug in de Hoofdklasse na zijn college avontuur in Amerika. Foto: Freek Bouw – Phrake Photography

Op zondag kon Quick de derde plaats pakken of kon DSS in de race blijven voor de play-offs. De Haarlemmers namen in Amersfoort een 4-2 voorsprong en liepen in de achtste inning uit naar 6-2 dankzij RBI-doubles van Devano Pieter en Mitchel Dautzenberg. Dat was maar goed ook voor de ploeg van Marco Wels, want Tijmen Takke – dit weekend teruggekeerd uit Amerika na zijn college seizoen – sloeg in de negende inning een 3-run homerun. Het zou echter 6-5 blijven en zo blijft de race om de play-off tickets uitermate spannend.

Box Score (donderdag)
Box Score (zaterdag)
Box Score (zondag)

De stand in de Hoofdklasse ziet er na de eerste helft van de competitie als volgt uit:

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse