De speelsters van het Koninkrijksteam konden tien dagen lang gebruik maken van de faciliteiten op het Scrap Yard Sports-complex.

EK dames 2019

Koninkrijksteam sluit trainingskamp in Texas af

Koninkrijksteam sluit trainingskamp in Texas af

De speelsters van het Koninkrijksteam konden tien dagen lang gebruik maken van de faciliteiten op het Scrap Yard Sports-complex.
De speelsters van het Koninkrijksteam konden tien dagen lang gebruik maken van de faciliteiten op het Scrap Yard Sports-complex.

Via Texas naar Tokyo. Als het aan de Nederlandse softbalsters ligt, gaat dat gebeuren. Tien dagen geleden reisde de nationale ploeg af naar Conroe (Texas) om zich door middel van een trainingskamp voor te bereiden op een terugkeer op de Olympische Spelen. In de Amerikaanse stad speelde het Koninkrijksteam de afgelopen dagen een zestal oefenwedstrijden tegen teams aangevuld met profspeelsters van Scrap Yard Fast Pitch. Vandaag keert de selectie terug naar Nederland.

Slechts tweemaal eerder nam het Nederlands team deel aan de Olympische Spelen. Dat gebeurde tijdens het allereerste officiële Olympische softbaltoernooi in 1996 en pas twaalf jaar later opnieuw in 2008. In dat jaar in Beijing waren pitcher Rebecca Soumeru en binnenveldster Britt Vonk er al bij.

In Texas werden zes (gesimuleerde) wedstrijden gespeeld.
In Texas werden zes (gesimuleerde) wedstrijden gespeeld.

Vorige week zondag reisde dit tweetal met de nationale ploeg af naar Texas in de hoop de eerste Nederlandse speelsters te worden die tweemaal hebben deelgenomen aan het officiële Olympisch softbaltoernooi. Met in de technische staf onder meer Saskia Kosterink en Gonny Farley, als speelsters ook aanwezig tijdens de Zomer Spelen van respectievelijk 2008 en 1996.

Voor bondscoach Connie Clark was de verblijfplaats van de afgelopen dagen bekend terrein. Tussen 1995 en 2018 was zij 23 seizoenen lang de manager van het softbalteam van de University of Texas in Austin. Met haar team plaatste Clark zich vijfmaal voor de College World Series. Ook Britt Vonk verbleef al eerder op het complex in Conroe. Zij was twee seizoenen één van de speelsters van ScrapYard Dawgs.

Wedstrijden

De tiendaagse oefentrip bestond voor een groot deel uit trainingen. Bij de start van het trainingskamp kregen de internationals de kans om te slaan op pitcher Randi Rupp, één van de speelsters van Cleveland Comets. Deze profclub komt uit in de National Pro Fastpitch (NPF), waar ook Scrapyard Dawgs in de seizoenen 2016 en 2017 in uitkwam. Scrapyard Dawgs werd vorig jaar uit de NPF gezet en speelt nu als onafhankelijk team onder de naam Scrap Yard Fast Pitch.

Vier speelsters van Scrap Yard Fast Pitch waren de afgelopen dagen eveneens in Conroe (Texas) aanwezig om samen met verschillende travelteams als tegenstander te fungeren voor het Nederlands Koninkrijksteam, waaronder teams van de Impact Gold Fastpitch Organization en de Bombers Fastpitch.

In Texas maakten 25 speelsters deel uit van de trainingsgroep.
In Texas maakten 25 speelsters deel uit van de trainingsgroep.

In totaal speelde Oranje de afgelopen dagen zes wedstrijden. De eerste wedstrijd gewonnen met 15-6. Hierna volgden nog eens drie overwinningen. Maandagavond volgde de laatste wedstrijd, waarna het trainingskamp gisteren met een laatste trainingsdag werd afgesloten. Tijdens de wedstrijden werd met aangepaste regels gespeeld om verschillende situaties en tactieken te kunnen oefenen. De ploeg verbleef gezamenlijk in een grote woning op het complex.

Nieuwe trainingsstage

Vandaag keert het Nederlands Koninkrijksteam terug naar Nederland. Daar wordt zaterdag direct de reguliere competitie in de Golden League hervat. Met onder meer de wedstrijden tussen Sparks Haarlem en Terrasvogels, twee van de vier teams uit de top 4. Komende maand staat een nieuwe trainingsstage op het programma. Dan bereidt de nationale ploeg zich van zondag 23 tot en met zaterdag 29 juni voor op het Europees kampioenschap.

De 21e editie van het EK wordt aansluitend van 30 juni tot en met 6 juli gehouden in het Tsjechische Ostrava. Het Koninkrijksteam verdedigt haar titel die twee jaar geleden in Italië werd heroverd. De beste zes teams van het EK plaatsen zich voor het Olympisch kwalificatietoernooi. Dit OKT wordt van 23 tot en met 27 juli gehouden in Utrecht. De hele maand juli staat voor Oranje in het teken van de voorbereiding op dit belangrijke toernooi.

Twee teams zijn al zeker van deelname aan het Europees/Afrikaanse OKT. Dat zijn Botswana en Zuid-Afrika. Eerder deze maand versloeg Botswana in de finale van het Afrikaanse kwalificatietoernooi Zuid-Afrika met 8-1. Met hun finaleplaatsen plaatsten zij zich voor het toernooi in Utrecht. Oeganda en Nigeria eindigden het toernooi in Zuid-Afrika op een derde en vierde plaats.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK dames 2019