Prijswinnaars Luuk ter Beek (m) en Nolan Beugeling (r) op de foto met ploeggenoot Leandro Anasagasti.

HB Hoofdklasse

Dromen van de World Series (Topsport Amsterdam Magazine)

Dromen van de World Series (Topsport Amsterdam Magazine)

Prijswinnaars Luuk ter Beek (m) en Nolan Beugeling (r) op de foto met ploeggenoot Leandro Anasagasti.
Prijswinnaars Luuk ter Beek (m) en Nolan Beugeling (r) op de foto met ploeggenoot Leandro Anasagasti.
Foto: © Raymond Beugeling

Tekst: Topsport Amsterdam

Luuk ter Beek veroverde afgelopen zomer met het Nederlandse honkbalteam Onder 17 de Europese titel. En dat niet alleen, want hij werd dat toernooi ook uitgeroepen tot beste pitcher. Het leverde hem onder andere een nominatie op voor het Sportgala van Amsterdam in de categorie ‘Talent van Amsterdam’. Het moge duidelijk zijn, Luuk is flink aan de weg aan het timmeren. Tijd om dit ‘Talent van de Toekomst’ beter te leren kennen

Waar veel jongens ervoor kiezen om op jonge leeftijd tegen een bal aan te gaan schoppen of een racket in handen te nemen, koos Luuk voor de honkbal en de knuppel. “Mijn vader honkbalde en mijn moeder deed aan softbal. Ik ging als kleine jongen vaak met ze mee en droeg dan meestal de knuppels of ging in de slagkooi staan. Dan vond ik supercool. Ik ben er dus eigenlijk een beetje mee opgegroeid. Toen ik oud genoeg was ben ik zelf gaan honkballen.”

En zijn carrière heeft een flinke opsteker gekend met de uitverkiezing tot beste pitcher van Europa in de leeftijdscategorie onder zeventien jaar. “Op het EK ging het inderdaad heel goed. Ik ben startende pitcher en ik hield het gewoon vol tot de negende inning. Ik mocht ook in de finale starten dat was heel vet. Toen ik dat hoorde, schakelde ik gelijk een soort focusmode in en probeerde waar het kon mijn rust te pakken. Zodat ik helemaal ready was”, zegt Luuk. “Hoe ik uiteindelijk pitcher van het toernooi ben geworden? Nou, ik had heel weinig punten tegen gekregen. In de finale heb ik ook goed gepresteerd en heel lang de nul weten te houden. Dat soort prestaties onder die druk en op een belangrijk moment hebben zeker meegespeeld in de verkiezing. Volgens mij had ik statistisch gezien ook de beste papieren voor de titel van pitcher van het toernooi.”

Topsport Amsterdam faciliteert al meerdere jaren het CTO-honkbalprogramma en biedt jonge talenten een podium om hun kwaliteiten te kunnen etaleren en tegelijkertijd hun focus op school kunnen behouden. Weet ook Luuk ter Beek. “Ik ben ze heel dankbaar. Dankzij hen krijgen we de mogelijkheid om optimaal te trainen met alle faciliteiten die ze hebben weten te realiseren. Maar ook naast het veld zijn ze belangrijk. Ze helpen je heel goed met de combinatie onderwijs en topsport.

Ook wijst hij er nog even fijntjes op dat hij pas zijn persoonlijk record verbrak. Hij gooide maar liefst 90 mijl per uur op de training. Hij is echter niet als pitcher begonnen in het honkbal. “In het begin richtte ik me vooral op de korte stop en het derde honk. Ze vonden toen al dat ik hard gooide en dat leidde uiteindelijk tot het pitcherschap. Toen ik eenmaal pitcher was mocht ik eigenlijk niets anders. Stiekem zou ik best op een andere positie willen spelen, maar dan wel om erbij te doen en niet in plaats van pitcher. Ik mis het slaan af en toe wel eens”, bekent hij.

Dat een goede pitcher niet alleen betekent dat je hard moet kunnen gooien, maakt Luuk eens te meer duidelijk. “Je moet vooral weten wanneer je welke bal moet gooien en heel lang je focus kunnen behouden. Daarnaast moet je ook goed inschatten wat voor soort slagman voor je neus staat. Maar een goede catcher is ook heel belangrijk voor een pitcher. Tijdens het EK was dat Denzel Bryson. De communicatie tussen pitcher en catcher is cruciaal.”

Een duidelijk uitgestippeld plan heeft Luuk ook al klaarliggen om uiteindelijk door te stoten tot de absolute honkbaltop. Hij vertrekt komende zomer naar Amerika om bij een collegeteam te gaan spelen, maar zijn dromen reiken veel verder dan alleen het collegeniveau. “Ik hoop het in de toekomst natuurlijk in de Major League Baseball te spelen, haha. Ik droom wel eens dat ik zo’n stadion sta te gooien in de World Series of zoiets. Ik vind de Boston Red Sox wel een hele gave ploeg om bij te mogen spelen. Ik ga er in ieder geval alles aan doen”, besluit Luuk.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse