HB Hoofdklasse

Lampe: ‘Ik wil jonge spelers zelf laten ervaren wat ik heb mogen meemaken’

Lampe: ‘Ik wil jonge spelers zelf laten ervaren wat ik heb mogen meemaken’

Gilmer Lampe in het shirt van Team Kingdom of the Netherlands (Foto: Rob Jelsma)

Genieten van het mooie weer, het lekkere eten en de prachtige cultuur, maar tegelijkertijd topsport bedrijven. Wie Gilmer Lampe spreekt, hoort direct het enthousiasme in zijn stem als hij spreekt over zijn jaar in Italië, het land waar hij nog wel eens zou willen terugkeren als honkballer. Terug in Nederland zet de 29-jarige buitenvelder niet alleen zijn carrière voort, maar is hij ook al serieus bezig met het leven na zijn actieve carrière.

Dat Lampe van een lekker zonnetje houdt was al duidelijk, maar dat was zeker niet de enige reden van zijn verblijf in het Italiaanse Bologna, bij de plaatselijke Fortitudo. Daar leerde hij naar eigen zeggen pas echt wat topsport inhoudt. “Je traint, daarna ga je gezamenlijk lunchen en daarna ga je gewoon weer trainen. Eigenlijk altijd wel twee keer per dag. De trainingen zijn ook wat zwaarder en je speelt maar twee wedstrijden per week”, zegt Lampe, die ook naast het veld de professionaliteit van de sport ervoer.

“Alles werd voor mij geregeld en ik hoefde me alleen maar te focussen op trainen en wedstrijden spelen. Zelfs een huis werd voor me geregeld. Ik had een leuk appartementje in de stad. Of ik goed Italiaans spreek? Nee, haha, het ging voor mij in het Engels of in het Spaans.” Toch besloot hij na een jaar weer terug te keren bij L&D Amsterdam, om zo weer uit te komen voor het nationale team. “Maar als ik nog eens naar het buitenland zou kunnen dan wil ik zeker terug naar Italië!”

Uitkomen voor het Koninkrijksteam is niet de enige reden van zijn terugkeer. Lampe is ondertussen begonnen aan de studie fysiotherapie, die hij dus combineert met zijn club- en landverplichtingen. “Het is rondom tentamens wel even zwaar, maar het gaat tot nu gewoon goed”, verklaart de buitenvelder, die naast de fysiotherapie nog meer ambieert voor na zijn loopbaan. “Ik wil ooit zelf jonge spelers gaan ontwikkelen als coach en hen laten ervaren wat ik zelf heb mogen meemaken. Het honkbal is nog lang niet van me af. Het wordt vast druk om dat te combineren met werken als fysio, maar ik zeg altijd maar dat als je het niet druk genoeg hebt, je veel te vroeg oud wordt. En dat moeten we niet willen.”

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse