Golden League

Sparks Haarlem klimt naar 2e plaats in Golden League

Sparks Haarlem klimt naar 2e plaats in Golden League

Alexa Henderson wordt begroet na haar tweede homerun voor Sparks Haarlem. Foto (c) Fred Versluis.

Het was een goed weekeinde voor FysioExpert Olympia Haarlem, dat de koppositie in de Golden League verstevigde door driemaal te winnen. Het was ook een goed weekeinde voor Sparks Haarlem, dat naar de tweede plaats klom na tweemaal winst dankzij ondermeer de inbreng van een nieuwe aanwinst. Het was ook een weekeinde waarin weer een aantal nieuwe gezichten te zien waren. Daaronder Alexa Henderson die haar visitekaartje afgaf in haar debuutwedstrijd voor Sparks Haarlem voor wie Suka Van Gurp ook voor het eerst dit seizoen in actie kwam. Onlangs debuteerde ook Ismay Poot in de kleuren van Sparks Haarlem. Bij DSS maakten Courtney Senas en Meehra Nelson hun opwachting. Tex Town Tigers had een debutant in Ann-Kathrin Stepniak, nadat twee weken geleden Brandy Marlett voor het eerst in actie kwam voor de Enschedese ploeg. En er was de rentree van Monique Mooi (Tex Town Tigers) en Solange Starrenburg (Terrasvogels).

Olympia Haarlem hield zaterdag Twins Oosterhout tweemaal puntloos (7-0, 5-0) en haalde zondag succesvol in bij Tex Town Tigers (1-8). Sparks Haarlem won tweemaal van Terrasvogels (10-2, 5-4), waarna zondag ruim werd gewonnen van het Talent Team Holland (0-9, 11-1). Roef! was te sterk voor Hoofddorp Pioniers (1-3, 2-6) en Tex Town Tigers kwam tot winst tegen DSS (0-7, 2-5).

Sparks Haarlem vs. Terrasvogels, 10-2, 5-4

Sparks Haarlem en Terrasvogels staan al vele jaren garant voor eneverende en vaak spannende onderlinge wedstrijden. Toen Sparks Haarlem een paar seizoenen geleden domineerde in de hoogste afdeling lukte het alleen Terrasvogels om tegen deze ploeg tot winst te komen. Op zaterdag pakte Sparks Haarlem de volle winst in de double-header op het Noordersportpark. In het openingsduel werd de ploeg aanvallend op sleeptouw genomen door nieuwkomer Alexa Henderson. In de eerste slagbeurt, met twee uit en McKayla Taylor (vangfout) op het tweede honk joeg de Amerikaanse catcher een worp van Roos-Marijn Kramer over de midveld-omheining voor een homerun. Het is niet de eerste keer dat een debuterende speelster een homerun slaat in haar eerste wedstrijd. Maar Henderson zou zomaar de eerste speelster kunnen zijn die dit presteert in haar eerste slagbeurt. Even later sloegen Feline Poot en Dominique Sprengers ‘back-to-back’ driehonkslagen om een snelle 3-0 voorsprong te nemen.

Voor Sparks Haarlem bleef het daar aanvankelijk bij. Terrasvogels kwam in de vierde slagbeurt terug tot 3-2. Lizzie Clarijs sloeg een tweehonkslag en daarna volgde een homerun van de all-time koploopster in deze categorie, Karin Tuk. Sparks Haarlem besliste het duel vervolgens in de zesde inning, waarin de ploeg zevenmaal tot scoren kwam. Nadat een fout twee punten had opgeleverd zorgde Maxime van Dalen voor nog eens twee runs met een honkslag. Met twee loopsters op de honken eindigde de wedstrijd toen Alexa Henderson voor de tweede keer een homerun sloeg. En dat was vrijwel zeker de eerste keer dat een debuterende speelster tweemaal een homerun sloeg.

In de tweede wedstrijd had Sparks Haarlem een verlenging nodig om tot winst te komen en sloeg twee honkslagen minder dan tegenstander Terrasvogels. Met de stand op 1-1 scoorde Sparks driemaal in de vierde inning, waarin een tweehonkslag van Ismay Poot twee loopsters over de plaat bracht. Terrasvogels kwam terug in de zesde inning, waarin tweemaal werd gescoord op een homerun van Yindi Beekveldt. Een slagbeurt later kwam Terrasvogels langszij en dwong een verlenging af. Daarin tekende McKayla Taylor voor de winnende honkslag. In dit duel maakte Solange Starrenburg haar rentree in het team van Terrasvogels. De oud-international, die na het seizoen 2013 afscheid nam, keerde even terug in de krappe selectie van de Santpoortse ploeg, die nog op buitenlandse aanvulling wacht.

FysioExpert Olympia Haarlem vs. Twins Oosterhout, 7-0, 5-0

In de eerste wedstrijd was Ilona Andringa als pitcher op dreef voor Olympia Haarlem. De international schakelde niet alleen tien slagvrouwen met drie slag uit, maar gooide ook nog eens een No-Hitter. Bijna werd het een Perfect Game, maar dat lukte net niet en daar was ze zelf voor verantwoordelijk. Andringa had veertien opeenvolgende slagvrouwen op rij uitgeschakeld toen Corine Ammerlaan de bal de bal terugsloeg. De werpster probeerde de bal net wat te gehaast te verwerken en dat resulteerde in een fout en de enige honkloopster voor tegenstander Twins.

Olympia opende de score met drie punten in de derde slagbeurt. Twee van de punten kwamen tot stand op een ferme tweehonkslag van international Virginie Anneveld. In de vijfde inning bereikte de thuisploeg het verschil van zeven punten door viermaal te scoren. De eerste punten werden gescoord op een honkslag van Rachel van Veen en een tweehonkslag van Shareday Christina. De wedstrijd eindigde met een tweehonkslag van Dinet Oosting, die twee punten opleverde.

In de tweede wedstrijd had Olympia aan één inning genoeg. De thuisploeg scoorde vijf punten in de eerste slagbeurt en daar bleef het bij. In deze eerste inning gebeurde eigenlijk alles, waarin daarin sloeg Olympia ook zeven van hun acht honkslagen in dit duel. Een driehonkslag van de jarige Jessie van Aalst opende de score, waarna een tweehonkslag van Virginie Anneveld en Rosanne de Vries en honkslagen van Rachel van Veen en Emma Wojcik voor de rest zorgden.

Hoofddorp Pioniers vs. Roef!, 1-3, 2-6

Roef! kwam in de eerste wedstrijd tot elf honkslagen, maar scoorde slechts drie punten. De Brabantse ploeg kwam gelijk in de eerste inning tot scoren na een honkslag van Noa Armirotto, maar kon geen afstand nemen. Pas in de vijfde inning scoorde Roef! opnieuw en kreeg daarbij hulp van de Hoofddorpse verdediging. Met drie honken bezet en één uit werd eerst gescoord op een fout en vervolgens na een doorgeschoten bal. Het waren belangrijke punten, want even later antwoordde Pioniers met een eigen punt. Dat gebeurde op een honkslag van Mayara Brown, maar daar bleef het bij.

In de tweede wedstrijd kwam de winst wat makkelijker tot stand en nam Roef! al sneller afstand. De ploeg scoorde namelijk tweemaal in zowel de eerste als de tweede inning. Een honkslag van Isa Los en een klap van Noa Armirotto zorgden voor de punten in de eerste slagbeurt. Dit keer werd tweemaal gescoord op een honkslag van Los. Pioniers wist de achterstand te halveren door te scoren in de derde en vierde inning, dankzij een klap van Kelsey Huijzers en een fout. Maar daar stonden weer twee Roef!-punten tegenover in de zesde inning. Sophie Verdaasdonk begon de slagbeurt met een inside-the-park-homerun, waarna een opofferingsslag van Cindy van der Zanden de stand op 2-6 bracht.

DSS vs. Tex Town Tigers, 0-7, 2-5

Tex Town Tigers hield DSS puntloos in het eerste duel en sloeg elf honkslagen, maar besliste de wedstrijd pas in de laatste twee innings. Tot die tijd stond TTT slechts met 0-2 voor. In de eerste inning werd gescoord op een tweehonkslag van Lisa Kovacevic en een honkslag van Merel Oosterveld. In de volgende vier innings hield de Venezolaanse pitcher María Gómez TTT puntloos en stond slechts één honkslag toe. Pas in de zesde inning wist Tex Town Tigers weer de plaat te passeren. Merel Oosterveld opende toen met een driehonkslag en scoorde op een honkslag van Shaneequa Kock. De ploeg besliste het duel vervolgens door viermaal te scoren in de zevende inning. Winnende werpster Brandy Marlett stond slechts drie honkslagen toe.

In het tweede duel opende TTT wederom de score in de eerste inning. Een honkslag van Laura Wissink leverde een punt op. Dit keer nam TTT snel meer afstand, want er werden drie punten toegevoegd in de derde slagbeurt. Honkslagen van Lisa Kovacevic (twee punten) en Shaneequa Kock verhoogden de stand naar 0-4. DSS was productief in de vierde inning. Met twee uit kwamen de honken vol te staan, waarna een honkslag van Lorraine Kieft en vier wijd voor Anna-Bè Bartels voor twee punten zorgden. Maar de Haarlemse ploeg liet daarna drie loopsters achter. TTT wist nog een extra punt toe te voegen in de zevende inning op een klap van nieuwkomer Ann-Kathrin Stepniak.

Sparks Haarlem vs. Talent Team Holland, 9-0, 11-1

Op zondag kwam Sparks Haarlem tweemaal simpel tot winst tegen het Talent Team Holland. In de eerste wedstrijd bleven de eerste drie innings aanvankelijk puntloos, maar Sparks scoorde daarna driemaal in de vierde en zesmaal in de zesde inning. Winnende werpster Rebecca Soumeru gooide het hele duel, kwam tot zeven keer drie slag en stond slechts twee honkslagen toe. In de tweede wedstrijd had Sparks Haarlem genoeg aan vier innings. Na twee punten in de eerste slagbeurt werd driemaal gescoord in elk van de volgende drie innings. Dat gebeurde op veertien honkslagen, waaronder drie van McKayla Taylor, die tweemaal scoorde en vier punten binnensloeg. Chantal Versluis sloeg drie Haarlemse punten binnen. Pitcher Quincy Catsburg hield het Talent Team eveneens op slechts twee honkslagen.

Tex Town Tigers vs. FysioExpert Olympia Haarlem, 1-8

Olympia Haarlem haalde zondag succesvol in bij Tex Town Tigers. Drie weken geleden nam het eerste duel drie uur en veertig minuten in beslag, waarvan 24 minuten aan onderbrekingen voor regen en hagel. De tweede ontmoeting werd in de tweede slagbeurt gestaakt en stond zondag opnieuw op het speelschema. Olympia nam al snel de leiding door in de tweede inning driemaal te scoren. Twee van de punten kwamen tot stand op een fout. Olympia Haarlem voegde twee punten toe in de volgende inning. Wederom werd er gescoord na een fout, waarna een honkslag van Rosanne de Vries voor het volgende punt zorgde. Een klap van Brenda Beers, een doorgeschoten bal en een tweehonkslag van Eva Voortman voerden de stand op naar 0-8 in de eerste helft van de zesde inning. Even later wist Tex Town Tigers tot scoren te komen op een fout, maar wist een zeven-punten-verschil-nederlaag niet te voorkomen. Bij TTT maakte Monique Mooi na drie seizoenen haar rentree in de ploeg.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League