Het Gianni Falchi stadion in Bologna wordt geteisterd door regenbuien.

Honkbal

Italianen vrezen Juventus scenario bij Europa Cup

Italianen vrezen Juventus scenario bij Europa Cup

Het Gianni Falchi stadion in Bologna wordt geteisterd door regenbuien.
Het Gianni Falchi stadion in Bologna wordt geteisterd door regenbuien.
Foto: © FIBS

Met het begin van de hoogste clubcompetitie van Europa nog maar een week verwijderd, leidt de landskampioen van Italië eind mei de ranglijst van de Serie A1 van het huidig seizoen nog steeds ongeslagen met de concurrentie op ruime achterstand. UnipolSai Bologna staat op een 100% resultaat en de groep van achtervolgers heeft al minstens vier keer verloren. Tot die groep behoort Parma Clima, de andere deelnemer aan de European Champions Cup, dat van 4 tot en met 8 juni wordt gehouden in het Gianni Falchi stadion in Bologna. Door de regen van de laatste weken heeft het programma van de Serie A1 en de Serie A2 vertragingen opgelopen, die nog moeten worden ingehaald. Ook vanavond is in Bologna de oefenwedstrijd van de pré-Olympische selectie van de Azzurri afgelast wegens voortdurende regenbuien.

Voor volgende week ziet de Italiaanse honkbalpers de bui eveneens al hangen. Maar dan in sportieve zin. Alle sportliefhebbers in Italië hebben hun voetbalkampioen Juventus in eigen land alles zien winnen tot de club in eigen stadion door de Nederlandse tegenstander Ajax werd uitgeschakeld in de UEFA Champions League. Journalist Mino Prati van Baseball.it constateert dat het Italiaanse honkbal Europese overwinningen nodig heeft, zowel voor hun clubs als voor hun nationale ploeg. “Europese titels zijn een absoluut vereiste!”, karakteriseert Prati de situatie van zijn honkballand met het oog op de toernooien in juni en september.

Voor wat betreft de European Champions Cup vreest hij echter het scenario van voetbalclub Juventus: “una squadra che stravince in campionato e perde in Champions!” Het Italiaanse honkbal herinnert zich natuurlijk Rimini, dat eveneens in eigen huis de Europese finale 2016 verloor tegen de Nederlandse club L&D Amsterdam.

Gastvrij

Club, sponsor Ascom en gemeente in Bologna willen de bezoekende ploegen en medereizigers uit Europa volgende week gastvrij begroeten. Om die reden bieden zij hen een stadstour aan van twee uur aan bij groepen van minstens vijftien personen. Die kunnen kiezen uit dagelijkse bustochten, die iedere ochtend om 10.30 uur vertrekken op 5, 6, 7 en 8 juni en leidt langs de trotse hoogtepunten van provinciehoofdstad Bologna, inbegrepen de Neptunus fontein. Deelnemers ontvangen desgewenst een Engelstalige audio met informatie over de rit door de stad.

Bij terugkeer op Piazza Maggiore krijgen de gasten uit Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Tsjechië een gastronomische proeverij bij Tamburini met regionale producten uit Emilia Romagna. Een gids blijft beschikbaar om uitleg te geven over onder meer de wijnen, de Prosciutto di Parma, de Parmigiano Reggiano kaas en de Mortadella. De entree tot het stadion van Bologna is inbegrepen in de prijs voor deze rondreis met proeverij, te weten € 38.

Hoge slugging

Gastheer Bologna won in de Italiaanse competitie tot nu toe alle wedstrijden: 3-1 thuis en 4-5 uit tegen San Marino, 3-2 en 8-5 thuis tegen Rangers Redipuglia, 3-1 thuis en 9-11 uit tegen Parma, 10-4 en 16-5 thuis tegen Nettuno City en 3-11 in 10 innings uit en 12-5 thuis tegen buurman en mede-gastheer Castenaso. Van deze 10 uit 10 beperkten zes uitslagen zich tot een verschil van drie runs of minder. De opzienbarende 3-11 in tien innings omvat een zeer spannend verloop van de eerste 9 innings, die eindigden bij 3-3. De acht runs van Bologna in de verlenging werden gescoord op slechts drie honkslagen, waaronder een homerun van Jose Ferrini voor drie punten.

De spelers uit het Koninkrijk in Bolognese dienst doen ieder weekend mee: Jarreau Martina als catcher en John Polonius en Ericson Leonora tonen zich vooral in het slagperk, waar ze een hoge slugging bereiken. De beste slaggemiddelden bij Bologna worden behaald door Jose Ferrini (.405), Jarreau Martina (.375), Ericson Leonora (.349), Alessandro Vaglio (.324), Nicholas Nosti (.303) en John Polonius (.286).

Ronald Jaarsma

Namens Curçcao Neptunus reisde Ronald Jaarsma naar Italië om de eerste Europese tegenstander Parma Clima te scouten. Dat gebeurde in het Steno Borghese stadion van Nettuno, waar Parma twee uitwedstrijden speelde tegen Nettuno City. Jaarsma werd ontvangen door het bestuur van Nettuno, omdat men had vernomen van de aanwezigheid van de Nederlander in de stad. Jaarsma zag twee spectaculaire back-from-behind overwinningen op vrijdag 17 en zaterdag 18 mei. Eerst won Nettuno met 11-4 na een achterstand van 0-3 in de derde inning en een dag later won Parma met 9-11 na in de eerste inning al met 7-0 te hebben achter gestaan en pas in de negende inning de winnende twee runs gescoord te hebben.

Door medewerkers van de Italiaanse website ilbardelbaseball.com werd Jaarsma gevraagd voor een interview. http://www.ilbardelbaseball.com/il-bar-del-baseball-intervista-ronald-jaarsma-manager-del-curacao-neptunus-rotterdam/

Parma Clima

Parma Clima wordt geleid door manager Gianguido Poma, wiens zoon Sebastiano Poma vaste keus is in buitenveld en slagperk. De Cubaanse batterij van Parma bestaat uit pitcher Erly Casanova en catcher Rafael Vinales. Parma beschikt ook over twee Franse pitchers, te weten Owen Ozanich en Marc-Andre Habeck. Tweede catcher van Parma is de Curaçaose honkballer Reangelo Beaumont, die vaak de tweede wedstrijd van het Italiaanse weekend start, maar soms ook als pinch-hitter of pinch-runner wordt ingezet.

De slagvolgorde van Parma, zoals begonnen tegen Nettuno, luidt: Koutsoyanopulos positie 9, Mattia Mercuri 4, Charlie Mirabal 6, Poma 8, Vinales 2, Alex Sambucci DH (polsblessure!), Luca Scalera 5, Lorenzo Gradali 3 en Stefano Desimoni 7. Tot nu toe speelde Parma tegen Godo (winst 12-2 thuis en 2-7 uit), tegen San Marino (verlies 4-3 uit en winst 6-4 thuis), tegen Bologna (nederlagen uit 3-1 en thuis 9-11), tegen Rangers Redipuglia (winst uit 8-12 en 0-13) en tegen Nettuno City (verlies uit 11-4 en winst uit 9-11). Met het oog op de European Champions Cup spelen Parma en Bologna hun wedstrijden van deze week al op donderdag- en vrijdagavond tegen respectievelijk Castenaso en Godo.

Reünie

Bologna is tegenwoordig met 400.000 inwoners de grootste stad van de Italiaanse Serie A1. De echt grote steden met meer dan een miljoen inwoners zoals Rome, Milaan en Turijn spelen pas op het tweede niveau. Italiaanse bondsvoorzitters dromen altijd van de terugkeer van vooral Big City Milaan, waar nog steeds het Kennedy stadion gebruikt wordt voor honkbalactiviteiten. Deze maand werd daar een reünie gehouden ter herinnering aan de Europa Cup-overwinning van Europhon Milano in 1969. Eigenlijk is 30 augustus de precieze verjaardag van de eerste van drie Europese successen van die club met louter Italiaanse spelers. Het was in het Duitse Munchen, waar vijftig jaar geleden de Spaanse tegenstander Cortes Ingles Madrid werd verslagen in de finale.

In de finales van 1970 en 1971 werd uitgerekend Bologna verslagen. Het was in 1973 dat de huidige landskampioen Bologna voor het eerst de Europa Cup veroverde. Dat gebeurde in de finale tegen Sparta Rotterdam, dat ook de finales bereikte in 1965 en 1975. Grote namen uit Milaan 1969, die ook tientallen jaren later ook als coach over de grenzen bekend werden, zijn de bondscoaches Gigi Cameroni (de eerste zittend links) en Silvano Ambrosioni (op onderstaande foto staand derde van links). Dankzij de sponsoring van het bedrijf Mediolanum van zakenman en later politicus Berlusconi was de club Milano nog even Europees succesvol in 1991 en 1992 door respectievelijk Neptunus en HCAW te verslaan in de finale van de Europa Cup II.

De ploeg van Europhon Milan die Europees clubkampioen werd in 1969.
De ploeg van Europhon Milan die Europees clubkampioen werd in 1969.
Foto: © Milano Baseball

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal