EK U12 2019

Herkemij over U12: ‘Wij zijn gewoon een sterk team’

Herkemij over U12: ‘Wij zijn gewoon een sterk team’

Tyrell Mercado Reyes aan slag voor het Nederlandse U12-team in de wedstrijd tegen Little League Midden-Nederland.

Na een vijfde plaats in 2017 en een vierde plaats in 2018 mikt het Nederlandse U12-team dit jaar op een plaats bij de beste drie teams tijdens het Europees kampioenschap, dat van dinsdag 2 tot en met zaterdag 6 juli wordt gehouden. Daarvoor is onder meer de technische staf uitgebreid met voormalig Major Leaguer Rikkert Faneyte. Manager Peter Herkemij heeft er alle vertrouwen in: “Wij zijn gewoon een sterk team om rekening mee te houden”.

Over een kleine vijf weken start het Nederlands team in het Tsjechische Trebic aan het Europees kampioenschap voor spelers van 12 jaar en jonger. Met zijn derde opeenvolgende Europees kampioenschap weet Herkemij al goed wat hem straks in Tsjechië te wachten staat. Toch is er wel iets veranderd voor Herkemij. “We spelen dit jaar voor het eerst alleen maar tegen sterke tegenstanders in een soort A-poule”, vertelt hij. Daarmee doelt hij op de splitsing van de deelnemers in een hoofdtoernooi en een kwalificatietoernooi, die beiden gelijktijdig worden gehouden in Trebic. Waar vorig jaar nog veertien landen in één toernooi speelden, zijn die teams nu verdeeld over twee toernooien.

Met een vierde plaats op het vorige EK heeft Oranje het recht om deel te nemen aan het hoofdtoernooi. Daarmee treft Nederland al wel direct in de poulefase titelverdediger Italië, bovendien winnaar van de laatste twee edities. En Frankrijk, de verliezend finalist van twee jaar geleden. Herkemij: “We moeten er dus vanaf dag één staan.”

Samenstelling

Manager Peter Herkemij begint aan zijn derde opeenvolgende EK U12.
Manager Peter Herkemij begint aan zijn derde opeenvolgende EK U12.

De nationale ploeg is de voorbereiding op het EK enkele weken geleden al gestart. De afgelopen weken werden wedstrijden gespeeld tegen Little League-teams uit het hele land. Over twee weken wacht een laatste toernooi in Hoofddorp. Voor de samenstelling van het U12-team werden dit jaar geen try-out gehouden. “Doordat de Baseball Academies van de KNBSB dit jaar de leeftijden hebben verlaagd, was de grote bulk van de spelers al voorgeselecteerd”, legt Herkemij uit. “Daarnaast hebben we de spelers van het vorige EK erbij gevraagd. Aangevuld met nog enkele spelers die ons zijn opgevallen.”

Bekijk de volledige selectie

Van de selectie van vorig jaar keren drie spelers terug. Dat zijn Tijn Fredrikze (Rotterdam Unicorns), Kimi Verkruijssen en Otis Ward (beiden Amsterdam Pirates). Voor de twaalfjarige Ward wordt het zelfs zijn derde EK op rij. In de nationale ploeg wordt Amsterdam Pirates door vijf spelers vertegenwoordigd. Dat zijn Zico Atmopawiro, Jorrit Patist, Kenji Pleizier, Kimi Verkruijssen en Otis Ward. Rotterdam Unicorns vaardigt vier spelers af, terwijl drie spelers afkomstig zijn van Diamonds Amsterdam.

Hechte club

Verschillende andere spelers deden in hun prille carrière ook al internationale ervaring op. Zo plaatsten Colin Broers en Tristan Kuijer zicht met de selectie van Little League Kennemerland voor het Europees kampioenschap Little League. In het Poolse Kutno wist de Nederlandse ploeg de finale te bereiken. Tijdens het NK Little League won eerder in het jaar Yilber Contreras de Playball Little League Award. De speler van Diamonds Amsterdam reist over twee maanden eveneens mee naar het Europees kampioenschap.

Herkemij is tevreden over de groep spelers die hij ditmaal om zich heen heeft verzameld. “Het is al een hechte club geworden. Ze zijn razend enthousiast”, zag Herkemij. “In de trainingen proberen we nu enkele automatismen erin te brengen waarvan we denken dat die ons straks goed van pas gaan komen. Verder worden alle verschillende opties voor wat betreft opstellingen nu geprobeerd. We hebben al een redelijk doordacht idee hoe we willen gaan spelen. Met name onze brede selectie moet straks het verschil maken als we ons plaatsen voor de halve finales.”

Stijgende lijn

Keegan Conquet Pieternella is één van de spelers van Rotterdam Unicorns in de nationale selectie.
Keegan Conquet Pieternella is één van de spelers van Rotterdam Unicorns in de nationale selectie.

Daarbij is de doelstelling duidelijk: “De datum van 2 tot 6 juli leeft enorm. Binnen de groep hebben we bepaald dat we voor het allerhoogste gaan. Dat betekent plaats nummer één. Een plek in de finale zou prachtig zijn om daarmee ook de stijgende lijn door te zetten ten opzichte van de vorige twee jaren.” Daarvoor heeft Herkemij goede verwachtingen. “Onze aanval loopt op dit moment bovengemiddeld. Iedereen raakt de bal goed. Maar onze pitching kent natuurlijk ook toppers, waarvan er drie vorig jaar ook hebben meegespeeld in de U12 en zo al ervaring hebben.” En dus is Herkemij stellig: “Wij zijn gewoon een sterk team om rekening mee te houden.”

De inbreng van de nieuwe coaches Byron Ward en Rikkert Faneyte moet voor een extra impuls zorgen. De twee hebben een lange staat van dienst in de Nederlandse hoofdklasse en namen allebei in het verleden deel aan de Olympische Spelen. Faneyte werd bovendien, na Win Remmerswaal, de tweede speler uit de Nederlandse competitie die de Major League wist te bereiken. Hij speelde tussen 1993 en 1996 voor San Francisco Giants en Texas Rangers tachtig wedstrijden op het hoogste niveau. Ward en Faneyte deden bij Amsterdam Pirates de nodige ervaring op bij het trainen en coachen van jeugdspelers.

Groot avontuur

Beginnen Ward en Faneyte als coaches aan hun eerste EK U12, voor Herkemij wordt het als manager zijn derde op rij. Toch heeft hij er nog lang geen genoeg van. “Het honkbal van deze U12 spelers geeft je energie. Het is een genot om naar te kijken. Een mooiere reclame voor onze sport kun je niet hebben. Wij hebben in het traject naar het EK en het EK zelf een enorme schik en kijken er echt naar uit.”

Herkemij vervolgt: “Voor de spelers is dit EK primair één groot avontuur. Zij leren hier de eerste stappen hoe je in een groot toernooi moet omgaan met alle zaken op en rond het veld. Wanneer ze terugkijken, hoop ik dat ze allereerst een schitterende tijd gehad hebben, trots kunnen zijn dat ze hun land hebben mogen vertegenwoordigen en beter weten hoe dit soort toernooien gaan. Uiteindelijk hopen wij dat ze uitgroeien tot spelers van wereldklasse. Dit is een eerste stap in de goede richting.”

Om de reis volgende maand naar Trebic te bekostigen, zijn de U12-spelers crowdfunding gestart. Wie een financiële ondersteuning wil bieden, kan hiervoor terecht op sport.talentboek.nl.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U12 2019