Stefano Michelini bij de presentatie van de club voor aanvang van het seizoen 2019.

Honkbal

Voorzitter Bologna kondigt aftreden aan

Voorzitter Bologna kondigt aftreden aan

Stefano Michelini bij de presentatie van de club voor aanvang van het seizoen 2019.
Stefano Michelini bij de presentatie van de club voor aanvang van het seizoen 2019.
Foto: © Baseball.it

Stefano Michelini, sinds 2009 voorzitter van de door UnipolSai gesponsorde club Fortitudo Bologna, heeft gisteren geheel onverwacht zijn aftreden aangekondigd. De club staat aan de vooravond van het zelf georganiseerde toernooi om de European Champions Cup (4 – 8 juni) met ontvangst van zeven andere topclubs uit heel Europa.

Langer duurt het werk in uitvoering om het Gianni Falchi stadion geschikt te maken voor de WBSC criteria voor het Olympisch kwalificatietoernooi voor landenploegen in september. Gisteren moest de club een thuiswedstrijd spelen op het veld van tegenstander Godo, omdat het eigen terrein onder water stond na regenval.

Ongetwijfeld komen de inspecteurs van de WBSC regelmatig controleren hoe de werkzaamheden voortgang maken en in september komen alle autoriteiten van de Europese en Afrikaanse bonden op bezoek, alsmede die van de wereldbond WBSC om gedurende een week het eerste OKT bij te wonen.

Opmerkelijk moment

Een opmerkelijk moment om dan via een interview op Radio Nettuno (genoemd naar het plaatselijke standbeeld van de zeegod Neptunus) aan te kondigen dat je als clubvoorzitter definitief gaat aftreden. Iedereen in de club en in de stad weet dat zijn mandaat later dit jaar afloopt en dat er dan door de clubleden gestemd gaat worden voor de volgende vijf jaar voorzitterschap. Er bleef genoeg tijd voor Michelini over om zich al dan niet herkiesbaar te stellen.

Journalist Mino Prati nam daarom dan ook meteen na de uitzending van het sportprogramma Ultimo Inning rechtstreeks contact op met Michelini. Deze antwoordde telefonisch, dat hij inderdaad gaat aftreden en dat het moment van gisteren gekozen is opdat niemand kan zeggen dat Michelini zou vertrekken omdat hij verloren heeft. Daarmee kan hij dus niets anders bedoelen, dan verliezen in de aanstaande European Champions Cup. Andere sportieve nederlagen van importantie kunnen pas volgen in het Italiaanse naseizoen, dat zich afspeelt in augustus tot begin september.

Spelersaankopen

De vorige termijnen van 5 jaar, waarin Michelini het voorzitterschap bekleedde, liepen van 1999 tot 2004 en later van 2009 tot 2014 en nu van 2014 tot 2019. Voor het eind van dit jaar zou Michelini zich in het positieve geval gewoon weer herkiesbaar kunnen stellen, maar hij kiest ervoor om enkele dagen voor de invasie over de Alpen verwacht wordt wereldkundig te maken, dat hij definitief zijn taken zal neerleggen.

Dat betekent, dat ook alle spelersaankopen voor het nieuwe seizoen 2020 niet meer onder zijn bevoegdheid zullen vallen. Die beslissingen mogen pas genomen worden door de nieuw te kiezen voorzitter van de club. In Italië zijn dat niet alleen dure zaken, maar ook vele zaken, omdat de line-ups in de Serie A1 meer buitenlanders tellen dan Italiaanse spelers. Gisteravond speelde Bologna met alle drie hun spelers uit het Nederlands Koninkrijk: Jarreau Martina als catcher, John Polonius als korte stop en Eric Leonora als midvelder. Andere buitenlanders waren de Venezolaan Marval, de Cubaan Kindelan en de Amerikaan Nicholas Nosti, die echter ook een Italiaans paspoort heeft.

Verrassende eerste nederlaag

Bologna speelde de afgelopen dagen twee keer in Godo aan de Adriatische kust: donderdag gebeurde dat regulier en vrijdag omdat het eigen veld in Bologna onbespeelbaar verklaard was als gevolg van regenval. De eerste wedstrijd in Godo leverde meteen de verrassende eerste nederlaag van landskampioen Bologna op. Godo scoorde als eerste en dat met drie runs in de tweede inning en met dat saldo werd de wedstrijd ook afgesloten: 4-1.

Bologna kwam niet verder dan twee geldige honkslagen en miste zijn eerste keus startende werper, omdat Raul Rivero voor twee wedstrijden geschorst was wegens opzettelijk raken van de slagman in de streekderby tegen Castenaso. Zijn vervanger Antonio Noguera werd nog benadeeld door drie veldfouten van zijn derdehonkman Ferrini en een van buitenvelder Dobboletta. In de tweede wedstrijd tegen Godo nam Bologna wraak met een 0-14 lawine in zeven innings. Van de negentien honkslagen kwamen er 3 uit 5 op naam van Martina, 3 uit 4 op naam van Polonius en 2 uit 3 op naam van Leonora.

Shut-out nederlaag

Ook de andere Italiaanse deelnemer aan het Europa Cup-toernooi verloor een van de twee naar voren gehaalde wedstrijden in de Serie A1. In eigen huis leed Parma Clima een 0-5 shut-out nederlaag tegen Autovia Castenaso. De Cubaanse startende werper van Parma Erly Casanova werkte vier innings lang uitstekend en stond met 41 pitches geen tegenpunten toe. Zijn Franse reliever Owen Ozanich moest echter punten incasseren in de zesde (1) en zevende inning (3). Ook closer Habeck hield het niet droog en zag het vijfde punt binnen gelopen worden.

In de tweede wedstrijd behaalde Parma de verwachte overwinning: 4-8. Met hulp van de Curaçaose catcher Reangelo Beaumont beperkten de Italiaanse pitchers de score tot vier vroege runs en in de tweede helft liep Parma uit van 4-3 achter naar 4-8 voor. Beide Italiaanse clubs hebben nu de zaterdag en zondag vrij voor hun Europese voorbereiding. Zij besluiten dan welke buitenlanders zullen afvallen om hun rosters te laten voldoen aan de normen van de CEB.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal