HB Hoofdklasse

Het geheim van Quick Amersfoort

Het geheim van Quick Amersfoort

Quick Amersfoort is bezig aan een ijzersterk seizoen. Foto: Jan Kruijdenberg

Quick Amersfoort is dit seizoen zeer sterk begonnen. Na een wat wisselvallig eerste jaar in de hoofdklasse (voor de zomerstop gedeeld 4de) moest worden geknokt in de promotie/degradatie poule. Dit jaar lijkt kwalificatie voor de play-offs aanstaande. Geen geringe prestatie. Zeker wanneer je de toch wat turbulente start van het nieuwe seizoen in ogenschouw neemt. Bert de Boer (bestuurslid Sportzaken) kijkt naar verleden, heden en toekomst en onthult het Amersfoortse geheim.

De wederopstanding van Quick

Om de huidige successen van het hoofdklasseteam van Quick Amersfoort te kunnen verklaren, moeten we een aantal jaar terug in de tijd. Quick stond op het punt om terug te keren in de landelijke 1ste klasse. Met een visie naar de toekomst werd gesproken met een potentiële sponsor: Cityside Apartments.

Er werd een try-out georganiseerd met talenten uit de regio waarvan we nog steeds spelers terugzien in de huidige selectie ( onder andere de broers Van Laar, Jules Cremer en Jordy Burger). Aansluitend mag de persoon van Marco Wels niet onvermeld blijven. Hij was degene, die in het tweede jaar van de overgangsklasse, met de hulp van ervaren spelers als (wereldkampioen) Bryan Engelhardt, Niels van Weert, de gebroeders de Jong en Wesley Bernardus verder vorm heeft gegeven aan het team dat later dat seizoen zou promoveren naar de Hoofdklasse.
Een mooie reis, die zonder onze sponsor en het publiek in Amersfoort, zeker onmogelijk zou zijn geweest.

Terug naar de Hoofdklasse

Aanvankelijk viel het niet mee om na 22 jaar terug in de hoofdklasse te zijn en constant te presteren. Quick stond voor de zomerstop nog op de 4e plek, maar eindigde na de zomerstop in het rechter rijtje en daarmee was de strijd in de degradatiepoule een feit. Vorig jaar was een nederlaag van 2-14 tegen Curaçao Neptunus zeker geen uitzondering. Ook tegen een andere erkende topclub had Quick het gewoon zwaar, het was allemaal wat wisselvalliger.

“Maar nu is dat gelukkig anders. Er wordt rekening met ons gehouden. We winnen ook wedstrijden van de traditionele topclubs (Neptunus en L&D Amsterdam zelfs 2x), dat zijn geen toevalstreffers meer. Daar zijn wel wat redenen voor te noemen”, aldus De Boer.

Jong talent en routine

“We hebben denk ik de ideale mix van jong talent en routine gevonden. Dat werkt goed. Met toptalenten in het team – want die hebben we – krijg je juist dat extraatje waarmee je de moeilijke wedstrijden wint.”

Tot het gaatje gaan (en soms nog iets verder)

“Dat is een mentaliteitskwestie die onder andere door Marco Wels maar ook door Glenn Romney en de huidige coaches is ingebracht. Als je meer dan alles geeft en voor elkaar klaar staat, dan dwing je succes op een gegeven moment gewoon af. Zoals gezegd onze drie coaches van dit moment, hebben een manier gevonden om honkbal onderdeel te laten worden van het leven van alledag. Zoals het vroeger was, is het niet meer. Tegenwoordig zijn agenda’s vol met (privé) afspraken, trainen, 3x per week spelen, bondstrainingen van de teams U18, U23, NL team etc.. Ik denk dat onze staf momenteel een goede balans heeft kunnen vinden, waardoor spelers gemotiveerd zijn. Ja het is anders, ja het blijft amateursport, ja we willen zo hoog mogelijk eindigen en ja met beperkte middelen! Als je iedere week wilt pieken, moet je een goede balans proberen na te streven.”

Zorgen voor voldoende jong talent

“Een voorbeeld: Sem Robberse (net 17 jaar). Als je ziet hoe hij week- in-week-uit zijn wedstrijden speelt, dan weet je dat jong talent van het grootste belang is. Talenten moet je niet alleen koesteren, maar zeker ook de kans geven zich verder te ontwikkelen. Daar werken we hard aan. Een ander voorbeeld is de 20-jarige Tijmen Takke. Deze man is een voorbeeld voor de topsport, iedere week staat hij er. Vorig jaar een openbaring in de Hoofdklasse honkbal, een waar ‘enfant terrible’ voor iedere pitcher, een mentaliteit van: ‘u gooit, ik sla’. Voor zijn vertrek naar de Verenigde Staten, waar hij in Phoenix college baseball is gaan spelen, slaat hij dik boven de .350 en staat op nr.2 van beste slagmensen in de hoofdklasse.
De gebroeders van Laar, net als Sem, toptalenten uit de regio. Colin en Brian geven wekelijks hun visitekaartje af op de heuvel.
Als ik dan nog één speler eruit mag halen, dan is dat toch wel Taylor Clemensia, een opvallende speler in het veld en aan slag. Een temperamentvolle speler en komt als een volwaardig gladiator het slagperk in! Slaat tot nu toe .320+ en is gezegend met een arm als een kanon.”

Drie kapiteins op een schip (bij ons werkt het)

Quick is dit seizoen turbulent begonnen, dit zal niemand ontgaan zijn. Onder de bezielende leiding van de nieuw aangetrokken manager Glenn Romney begon Quick met vier overwinningen. Niets minder dan een flitsende start, maar al snel bleek dat de selectie niet op dezelfde golflengte zat als manager Romney.
“In het belang van het team heeft Romney toen zijn conclusies getrokken en is vertrokken. Een besluit dat alom wordt gerespecteerd aangezien Glenn een goede coach is. Sinds die tijd wordt het eerste team begeleid door drie coaches: drie kapiteins op een schip.”

“Normaal is zo’n stap gedoemd te mislukken, maar ons team had deze ongebruikelijke stap nodig. Reinier de Vries, Cliff Foster en Stanley Engelhardt hebben de rust teruggebracht in de selectie. Resultaten lieten dan ook niet lang op zich wachten. Wij spelen volop mee voor het bereiken van de play-offs. Dat is tevens ons doel voor dit seizoen. Hoe het volgend jaar gaat, is nog onduidelijk. Daarvoor moeten we niet alleen in gesprek met de coaches, maar ook met de spelersgroep. Hebben we alle spreekwoordelijke plussen en minnen in beeld en daar goed over nagedacht, dan nemen we een besluit. Vooralsnog staan alle opties open.”

“Wat wel zo blijft, is dat  – ook als we met topsport bezig zijn – gezelligheid voor de hele familie een belangrijke factor blijft, net als uiteraard oog voor talent. Wij willen talentvolle spelers een platform bieden om stappen te maken in de hoofdklasse. Neem onze werpers. Naast ervaren werpers krijgen jongens als Sem (17) en de gebroeders Van Laar (20) veel kansen om als starters aan de bak te gaan en wees eerlijk, zeker niet zonder succes!! Dat zijn de pijlers waarmee Quick Amersfoort, gesteund door onze sponsor Cityside Apartments de club is geworden die het nu is.”

Herman Hiemstra (1955) is freelance honkbaljournalist, eindredacteur en online tekstschrijver.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse