Korte stop Sharlon Schoop sloeg de beslissende homerun.

ECC 2019

Nederlandse clubs slaan eerste slag

Nederlandse clubs slaan eerste slag

Korte stop Sharlon Schoop sloeg de beslissende homerun.
Korte stop Sharlon Schoop sloeg de beslissende homerun.
Foto: © FIBS/PhotoBass Lauro Bassani

De Nederlandse clubs hebben op de eerste speeldag van de European Champions Cup de eerste slag geslagen. Nadat titelverdediger Curaçao Neptunus eerder op de dag al met 1-2 had gewonnen van Parmaclima, versloeg vanavond L&D Amsterdam met dezelfde cijfers eveneens een Italiaanse tegenstander. Voor het eerst in de historie wisten de Amsterdamse honkballers te winnen van Fortitudo Bologna.

In het hol van de leeuw hebben de Nederlandse clubs vandaag zeer goede zaken gedaan. Onder leiding van pitcher Orlando Yntema trok Curaçao Neptunus in zijn eerste wedstrijd van dit toernooi op Italiaanse bodem tegen Parmaclima met 1-2 de winst naar zich toe.

Vanavond volgde L&D Amsterdam dat voorbeeld. De Amsterdamse hoofdklasser versloeg zelfs gastheer Unipolsai Bologna, de regerend kampioen van Italië en zette daarmee op de eerste speeldag een prestatie van formaat neer. Nog niet eerder wisten de Amsterdamse honkballers te winnen van Bologna. Alle acht de eerdere onderlinge wedstrijden werden tot dusver verloren. Deze werden gespeeld tussen 2009 en 2017.

Solohomeruns

Vanavond leidden de voormalige profhonkballers Denzel Richardson (2 uit 3) en Sharlon Schoop (1 uit 3) hun ploeg naar de historische winst. Zij sloegen in de tweede en vierde inning de bal over de hekken van het Gianni Falchi-stadion voor solohomeruns om L&D Amsterdam op een 2-0 voorsprong te zetten.

Derde honkman Francesco Fuzzi (2 uit 3) verkleinde de achterstand in de zesde inning met een solohomerun tot 2-1. Direct hierna stuurde manager Daniele Frignani zijn ingevlogen Amerikaanse troeven Stephen Perakslis en Nick Pugliese naar de heuvel. De 28-jarige Perakslis speelde tussen 2012 en 2018 in de organisaties van Chicago Cubs en Seattle Mariners en bereikte daarin de Triple A Pacific Coast League. Het tweetal was eerder deze maand naar Bologna gehaald als versterking voor de European Champions Cup.

Onbespeelbaar

Perakslis en Pugliese slaagden er in om de Amsterdamse aanval tegen te houden. In de laatste drie innings gooiden de voormalige profspelers samen vijf keer drie slag. Maar op de heuvel van L&D Amsterdam bleek een andere ex-prof al even onbespeelbaar. Tom Stuifbergen had in de zevende inning Jhan Rifaela afgelost en met lopers op het eerste en tweede honk zijn ploeg uit de problemen gesleept. De winst ging uiteindelijk naar startend pitcher Kevin Heijstek, die in zijn zes innings slechts twee honkslagen had toegestaan.

Zo eindigde voor de tweede maal op de eerste speeldag van de European Champions Cup een wedstrijd tussen een Nederlandse en Italiaanse club in een 2-1 overwinning voor de honkballers uit Nederland. Dat resultaat brengt Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam in een riante uitgangspositie, waarbij de Italiaanse clubs zich nu niet nog een nieuwe nederlaag kunnen veroorloven. Morgen kan L&D Amsterdam om 15.30 uur in Bologna tegen Deurne Spartans een grote stap zetten op weg naar de halve finales. De Belgische honkballers verloren vanmiddag met 17-2 in zes innings van het Tsjechische Ostrava Arrows.

         1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
UNIPOLSAI BOLOGNA 0 0 0 0 0 1 0 0 0 1 4 0
L&D AMSTERDAM   0 1 0 1 0 0 0 0 X 2 4 1

Pitchers Unipolsai Bologna
Raoul Rivera (5): 7-0-3-0
Stephen Perakslis (2): 2-0-1-0
Nick Pugliese (1): 3-1-0-0

Pitchers L&D Amsterdam
Kevin Heijsterk (6): 3-0-2-1
Jhan Rifaela (2 man): 0-2-0-0
Tom Stuifbergen (3): 3-1-2-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in ECC 2019