Jochem Koedijk sneuvelt in de derde inning bij een poging het tweede honk te stelen.

ECC 2019

Sterke start Neptunus in Champions Cup

Sterke start Neptunus in Champions Cup

Jochem Koedijk sneuvelt in de derde inning bij een poging het tweede honk te stelen.
Jochem Koedijk sneuvelt in de derde inning bij een poging het tweede honk te stelen.
Foto: © FIBS/PhotoBass

Acht jaar nadat het Italiaanse Parma in de finale van het Europa Cup-toernooi met 1-7 won van het Rotterdamse Neptunus, heeft de Nederlandse landskampioen revanche kunnen nemen. In het Gianni Falchi-stadion in Bologna scoorde de titelverdediger vanmiddag op de eerste speeldag van de European Champions Cup in de negende inning het winnende punt: 1-2.

Met de winst in de finale plaatste Parma zich in 2011 voor de Final Four, waarin het in de finale werd uitgeschakeld door T&A San Marino. Het werd het laatste optreden voor de honkballers uit Parma op Europees niveau, totdat eerder dit jaar bekend werd dat Rimini zich terugtrok als deelnemer aan de European Champions Cup.

Parmaclima mocht de plaats innemen van Rimini en keerde zo na na acht jaar terug op het Europese toneel. Die rentree verliep echter allerminst voorspoedig voor de selectie van manager Gianguido Poma, die zijn Curaçaose catcher Reangelo Beaumont aan de kant hield.

Stroeve seizoensstart

Van de selectie die op 5 juni 2011 met 1-7 verloor van Parma stonden vandaag Benjamin Dille, Dwayne Kemp en Shaldimar Daantji weer op het veld voor Neptunus. Zij troffen opnieuw het kwartet Stefano Desimoni, Leonardo Zileri, Alex Sambucci en Luca Scalera. Deze vier spelers waren acht jaar geleden nog goed voor vijf van de zeven runs voor Parma. Vandaag kwamen zij er echter niet aan te pas op het pitchen van Orlando Yntema (5-1-3-0), die lang maar weinig pitches nodig had om uit de slagbeurten te komen.

Na een stroeve seizoensstart, waarbij door onder meer blessures slechts zeven van de twaalf wedstrijden in de Italiaanse Serie A1 werden gewonnen, lijkt de dertienvoudig Europees clubkampioen uit Parma niet de grootste favoriet voor een plaats in de finale. Toch wist de nummer vier uit de Italiaanse competitie het vandaag Curaçao Neptunus wel moeilijk te maken. Gevaarlijk werd Parma echter geen enkel moment. De Italiaanse ploeg kreeg door het sterke pitchen van Orlando Yntema dit duel slechts eenmaal een loper op het derde honk.

Gevaarlijke ploeg

Op dat moment had Curaçao Neptunus al een 0-1 voorsprong genomen. Op het pitchen van de 33-jarige Cubaanse international Erly Casanova was de Rotterdamse ploeg in de beginfase de meest gevaarlijke ploeg. Al in de eerste inning bereikte de Amerikaan Coco Johnson voor de titelverdediger het derde honk. In de vierde inning werd Dudley Leonora de tweede speler voor Curaçao Neptunus op het derde honk. De honkballers van manager Ronald Jaarsma profiteerde daarbij onder meer van een handjevol vrije lopen van Casanova.

De zesde keer vier wijd voor een slagman van Curaçao Neptunus leidde in de zesde inning het eerste punt van de wedstrijd in. Gianison Boekhoudt kon na zijn vrije loop twee honken opschuiven via een opofferingsstootslag van Dudley Leonora en een grondbal van Shaldimar Daantji, voordat hij kon scoren op een hit van Quintin de Cuba.

Winnende punt

Dat leek voldoende voor de winst. Maar in de achtste inning greep Parma zijn laatste strohalm. Luca Scalera profiteerde van een veldfout van derde honkman Dwayne Kemp om vervolgens te kunnen scoren op een tweehonkslag van Aldo Koutsoyanopulos. Een slagbeurt later herstelde Kemp zelf zijn misser. Met Stijn van der Meer op het tweede honk ramde hij de bal voor een mooie honkslag het midveld in. Daarmee kon Van der Meer het winnende punt binnenlopen. Met tien pitches gooide Kevin Kelly hierna de wedstrijd uit.

De 1-2 overwinning betekent een zeer gunstige start van de European Champions Cup voor de titelverdediger. Morgen vervolgt Curaçao Neptunus het toernooi met een wedstrijd tegen het Duitse Bonn Capitals. Dat duel is door de organisatie vervroegd naar 10.30 uur. Een dag later wordt de eerste speelronde afgesloten om 14.30 uur met een wedstrijd tegen Rouen Huskies.

         1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E 
CURAÇAO NEPTUNUS 0 0 0 0 0 1 0 0 1 2 6 1
PARMACLIMA    0 0 0 0 0 0 0 1 0 1 4 1

Pitchers Curaçao Neptunus
Orlando Yntema (7): 5-1-3-0
Diegomar Markwell (2/3): 0-0-1-1
Kevin Kelly (1 1/3): 1-0-1-0

Pitchers Parmaclima
Erly Casanova (6): 3-6-4-0
Yomel Rivera (2/3+3 man): 2-2-0-1
Marc-André Habeck (2 1/3): 2-0-2-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in ECC 2019