Geschiedenis

Goed zoeken dan vind je ze: onbreekbare Nederlandse honkbalrecords

Goed zoeken dan vind je ze: onbreekbare Nederlandse honkbalrecords

Roel de Mon (foto Wikimedia)

Iedere sport kent ‘onbreekbare’ records. Soms gevestigd onder discutabele of niet meer te controleren omstandigheden, maar vaak ook door gewoon geweldige prestaties. Zoals bijvoorbeeld die van Roel de Mon (1919-1973).

De snelste Nederlandse werper ooit

Nog steeds heeft De Mon de reputatie de snelste werper te zijn die ooit op een Nederlands honkbalveld zijn kunsten vertoonde. Hij speelde tussen 1940 en 1948 voor sc Haarlem en Schoten. Doordat de Tweede Wereldoorlog roet in het eten gooide, speelde hij weinig interlands – slechts twee. Ook was het aantal wedstrijden per seizoen meestal beperkt, niet meer dan 14.

Hij beschikt over een uniek en voor mijn gevoel onbreekbaar record: het aantal malen 3-slag in één wedstijd.

In de competitiewedstrijd tussen Schoten en VVGA in 1943 zette hij maar liefst 26(!) tegenstanders met 3-slag aan de kant. Ook de laatste nul maakte hij zelf, op het eerste honk. Om het extra bijzonder te maken: hij gebruikte ballen die waren gemaakt van geperste kurk en zonder naad. Curve gooien was daarmee onmogelijk.
Ter vergelijking: in de Amerikaanse Major League staat het record aantal malen 3-slag in één wedstrijd van 9 innings op 20. (Het is in handen van Max Scherzer, Randy Johnson, Roger Clemens en Kerry Wood.)

Bij een normale wedstrijd van 9 innings krijgt een werper minimaal 27 slagmensen tegenover zich. In bijvoorbeeld Rob Cordemans, Diegomar Markwell en Lars Huijer lopen er in de Hoofdklasse tegenwoordig fantastische werpers rond, maar dit lijkt een onbreekbaar record te zijn.

Een eerbetoon voor een groot sportman

Sinds 1969 wordt jaarlijks de Roel de Mon Award uitgereikt aan de beste werper uit de jeugdcompetitie. De prijs is een ‘aanmoediging voor jonge talentvolle spelers’. Veel winnaars hebben zich later ontwikkeld tot zeer bekende honkballers.

De laatste winnaar (2018) was Sem Robberse – nu in de Minor League uitkomend voor de Toronto Blue Jays. Een andere zeer bekende winnaar is Misja Harcksen van Curaçao Neptunus. Hij won de prijs in 2013.

Herman Hiemstra (1955) is freelance honkbaljournalist, eindredacteur en online tekstschrijver.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Geschiedenis