Vreugde na de homerun van Delano Selassa.

ECC 2019

L&D Amsterdam walst over Belgische kampioen heen

L&D Amsterdam walst over Belgische kampioen heen

Vreugde na de homerun van Delano Selassa.
Vreugde na de homerun van Delano Selassa.
Foto: © FIBS/Lorenzo Bellocchio

Na de knappe 2-1 overwinning op de Italiaanse kampioen Bologna heeft L&D Amsterdam vandaag ook de Belgische kampioen verslagen. De Nederlandse nummer twee walste in slechts vijf innings met 0-17 over Deurne Spartans heen. Pitchers Steven van Groningen en Jhan Rifaela stonden samen slechts één honkslag toe.

Met Deurne Spartans is deze week voor het eerst sinds 2012 een Belgisch team teruggekeerd in het belangrijkste Europa Cup-toernooi. Die plek kreeg België in handen nadat Borgerhout Squirrels vorig jaar winnaar werd van de CEB Cup. Pijnlijk genoeg waren het niet de honkballers van Borgerhout Squirrels die daarvan mochten profiteren. In de finale om het Belgische kampioenschap ging de ploeg in de best-of-five ten onder tegen Deurne Spartans.

Zodoende debuteerde deze week kampioen Deurne Spartans in de European Champions Cup. Dat leverde gisteren al een ruime 17-2 nederlaag in zes innings op tegen Ostrava Arrows. En ook tegen L&D Amsterdam hadden de Belgische honkballers weinig in te brengen.

Meeste gescoorde punten

De slagploeg van L&D Amsterdam liet vandaag weinig heel van de Belgische honkballers. Al in de eerste inning scoorde de ploeg tweemaal. Een inning later volgden nog eens zeven hits om de voorsprong voor L&D Amsterdam te vergroten tot 0-11. De negen Amsterdamse runs waren de meeste gescoorde punten in één slagbeurt in het Europa Cup-toernooi sinds Solingen Alligators op 6 juni 2015 dertien maal had gescoord in de wedstrijd tegen Brest Zubrs.

L&D Amsterdam liep hierna uit tot 0-17 in de vijfde inning om de wedstrijd volgens de mercy-rule voortijdig te kunnen beëindigen. Delano Selassa werd de grote uitblinker dit duel. Hij sloeg vier hits, scoorde daarmee driemaal en bracht vier punten over de thuisplaat. In de tweede slagbeurt sloeg hij zelfs twee honkslagen, waaronder een driepunten-homerun. Gilmer Lampe nam drie hits voor zijn rekening, waaronder een twee- en een driehonkslag.

Goede keuze

Verdedigend hadden pitchers Steven van Groningen en Jhan Rifaela de zaakjes goed voor elkaar. Steven van Groningen gooide voor HCAW in 2017 het laatste in de hoofdklasse. Vorig jaar kwam hij uit voor Alcmaria Victrix, waarna hij de overstap maakte naar Amsterdam Pirates om te gaan honkballen voor het tweede team. Speciaal voor de European Champions Cup werd Van Groningen aan de selectie toegevoegd om meer ruimte bij de pitchers te geven. Dat bleek een goede keuze. In vier innings stond hij slechts één honkslag toe. Uiteindelijk wist dit duel geen enkele speler van Deurne Spartans veilig het tweede honk te bereiken.

Morgen sluit L&D Amsterdam om 17.00 uur de eerste speelronde af met een wedstrijd tegen Ostrava Arrows uit Tsjechië.

        1 2 3 4 5  R H E
L&D AMSTERDAM  2 9 3 0 3 17 15 0
DEURNE SPARTANS 0 0 0 0 0  0 1 3

Pitchers L&D Amsterdam
Steven van Groningen (4): 2-0-1-0
Jhan Rifaela (1): 1-0-0-0

Pitchers Deurne Spartans
Sharlon Lebacks (1 1/3+5 man): 0-2-8-1
Wesley Werelst (3 2/3): 0-2-7-2

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in ECC 2019