Felicitaties voor Denzel Richardson (L&D Amsterdam) na zijn homerun.

ECC 2019

Italiaanse pers ziet Nederlandse clubs sterk beginnen

Italiaanse pers ziet Nederlandse clubs sterk beginnen

Felicitaties voor Denzel Richardson (L&D Amsterdam) na zijn homerun.
Felicitaties voor Denzel Richardson (L&D Amsterdam) na zijn homerun.
Foto: © FIBS/Lorenzo Bellocchio

Ronald Jaarsma werd vanwege de European Champions Cup in Bologna voor de tweede keer door Il Bar del Baseball geïnterviewd sinds hij in Italië kwam scouten voor zijn club Curaçao Neptunus uit Rotterdam. De eerste keer hield hij de Italiaanse honkballezers al een spiegel voor door erop te wijzen, dat je een ploeg niet alleen kan vormen door zo maar een groep buitenstaanders bij elkaar te kopen. Na de met 2-1 gewonnen wedstrijd van Neptunus tegen Parma antwoordde hij ontspannen, dat het altijd belangrijk is de eerste wedstrijd te winnen, dat de wedstrijd verlopen was zoals voorzien en dat het pitchersplan intact was gebleven.

De Italiaanse media zagen Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam hun eerste wedstrijd meteen winnen en dat nog wel tegen hun sterkste tegenstanders in het toernooi om wat zij daar noemen de Coppa Campioni, ofwel de beker der kampioenen. Die tegenstanders waren toen de twee Italiaanse clubs Parma Clima en UnipolSai Bologna en daarvan onderkende de Italiaanse pers dat hun landgenoten toen al in de achtervolging waren gedwongen en het voor hen verder “dentro o fuori” (erin of eruit) in iedere wedstrijd tegen de op papier zwakkere broeders uit Duitsland, Frankrijk, Tsjechië en België wordt.

Een dag later constateerde de media dat zowel de Nederlanders als de Italianen via de mercy-rule korte wedstrijden met groot verschil konden winnen. De krachtsverhoudingen blijven ongewijzigd in Europa en in de halve finales op vrijdag verheugt de pers zich nu al op hernieuwde ontmoetingen tussen clubs uit Italië en Nederland.

Nutteloos

Al aan het eind van de eerste dag kopte een andere website Baseball.it, dat La Coppa Campioni parla olandese (De Europa Cup spreekt Nederlands). Bij de Amsterdamse overwinning op thuisclub Bologna constateert Mino Prati dat het tijdelijk laten overkomen van Amerikaanse pitchers Perakslis en Pugliese weer nutteloos is gebleken. Hetzelfde geldt voor de drie buitenlandse pitchers, die Parma inzette tegen titelverdediger Neptunus. Maar die pitchers, Casanova, Rivero en Habeck, behoren tot het vaste Serie A1 roster van Parma Clima.

In beide gevallen ontwikkelde de wedstrijd zich naar een pitchersduel met weinig punten: 2-1 per gli olandesi, aldus Prati. Echte Italiaanse pitchers komen bijna niet aan bod en de eerste Italiaanse starter ging vanmorgen al in de tweede inning eraf bij een 4-0 voorsprong van Bonn op Parma. Onrustbarend voor Italiaanse bondscoach Gilberto Gerali, die Mattia Aldegheri beschouwde als belangrijke kandidaat voor zijn werpheuvel bij het Europees kampioenschap en het Olympisch kwalificatietoernooi in september.

Venijn in de staart

Baseballmania.eu kopt enthousiast in chocoladeletters over de Europese clubontmoetingen: Amsterdam batte di misura Bologna. Parma orgogliosa, beffata al inning 9, vince Rotterdam 2-1. Bologna scatenato contro Ostrava. Parma esplosivo al Rouen! In de verhalen onder die koppen hebben ze daar wel oog voor details. Maurizio Roveri ziet in Bologna dat de Amsterdammers “solidi” op de werpheuvel zijn en dat ze in de aanval de twee solohomeruns van Richardson en Schoop kunnen kapitaliseren: 2-1.

Dezelfde journalist voelde “il veleno in coda” ofwel het venijn in de staart van de wedstrijd van Parma tegen Neptunus. De Italiaanse club had zojuist de gelijkmaker (pareggio) gescoord, waarna Dwayne Kemp “perfidamente” met een honkslag alsnog het winnende punt voor Neptunus binnensloeg. De wedstrijdverslagen op Baseballmania.eu worden opgeleukt met meerdere foto’s.

Toeschouwers

Ook de traditionele kranten Gazzetta di Parma en de regio-editie van Resto del Carlino voor Bologna schreven uitgebreid over de clubontmoetingen tussen Italië en Nederland in Europa Cup-verband. Perschef Daniele Mattioli van het toernooi in het Gianni Falchi stadion verwacht dat nog meer journalisten en nog meer media zullen toestromen als vrijdag de halve finales van Nederlandse clubs uit Rotterdam en Amsterdam tegen de Italiaanse clubs uit Bologna en Parma gespeeld gaan worden.

De avondwedstrijden van de eerste dag tussen Bologna en Amsterdam en van de tweede dag tussen Bologna en Ostrava werden bezocht door 1300, respectievelijk 1000 toeschouwers.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in ECC 2019