Softbal

Vier softbalofficials aan het woord: ‘Leer van elkaar en geniet van het moment’

Vier softbalofficials aan het woord: ‘Leer van elkaar en geniet van het moment’

Gerrit-Jan van der Hoeven in actie als umpire (Foto: Dirk Steffen)

Net als bij de honkbal officials zijn er ook dit jaar weer veel softbal officials actief bij internationale toernooien. In tegenstelling tot het eerste bericht staat de teller nu op 78 aanstellingen verdeeld over 40 toernooien. Een combi-interview met Carolien Stadhouders (umpire in chief), Stefan Slinger (scorer), Martin Lemstra (umpire) en Gerrit-Jan van der Hoeven (umpire) over hun aanstelling en ambities.

“Het samenwerken met andere scheidsrechters en proberen bij hen het beste naar boven te halen” trapt Carolien af op de vraag wat ze het leukst bij een deelname aan een internationaal toernooi. Stefan omschrijft het als een compleet andere wereld: “Even lekker helemaal in een bubbel leven met je collega-officials en het over niets anders hebben dan de sport. Heerlijk!” En wanneer het toernooi dan in het buitenland plaatsvind vind hij het helemaal leuk: “Er komen dan ook culturele en politieke aspecten bij. Vorig jaar moesten we Japanse scorers helpen met een voor hen nieuw systeem terwijl ze de Engelse taal niet allemaal machtig waren.” Voor Gerrit-Jan en Martin maakt het sociale aspect een toernooi leuk en leerzaam: “En er ontstaan ook altijd weer leuke en nieuwe vriendschappen.”

Maar hoe mooi het aantal exotische buitenlandse steden ook staan op het palmares, tijd om ze te bezoeken hebben ze nauwelijks. “Tijdens het toernooi is hier echt geen gelegenheid voor. De tijd dat je geen wedstrijd heb gebruik je voor rust en voorbereiding op de volgende wedstrijd.” geeft Gerrit-Jan aan. Stefan deelt nog een onbereikbare ideaal: “Eigenlijk zou je er een weekje voor- of achteraan moeten plakken voor jezelf, maar dat komt er niet van wegens gebrek aan vakantiedagen en andere verplichtingen.” Martin voegt de daad bij het woord en gaat dit jaar dan ook bewust met de auto naar Zagreb: “Zo heb ik voor en na het toernooi wat meer tijd om van de omgeving te genieten!” Maar Carolien wil eigenlijk na het toernooi gewoon graag naar huis: “Zo’n toernooi vraagt best veel van je, zowel in de voorbereiding als tijdens het toernooi. Ik kijk dan best wel weer uit naar mijn eigen bed.”

Ambities

Carolien stroomt nog over van de ambities: “Eigenlijk zijn het er drie. Voor de WBSC Softball Division wil ik Europa zoveel mogelijk de kaart houden. Voor WBSC Europe wil ik de kwaliteit en kwantiteit van scheidsrechters vergroten. En bij ieder toernooi waar ik aangesteld sta wil ik gewoon het beste van mezelf geven!” Gerrit-Jan hoopt een keer in een ver land te mogen acteren: “Australië bijvoorbeeld. Dat lijkt mij nu echt een keer geweldig.” Stefan heeft geen droomtoernooi voor zich, maar hij hoop dat er nog vele volgen: “Ik heb vorig jaar voor het eerst een buitenlands toernooi ‘gedraaid’, dat was geweldig!” Martin ziet zichzelf nog wel graag een keer scheidsen op een Europees Kampioenschap Softbal.

Een Olympische droom streeft het kwartet niet direct na. “Ik ben er eerlijk gezegd niet mee bezig” geeft Carolien toe. Gerrit-Jan, Martin en Stefan zijn realistisch. “Zoals gezegd heb ik vorig jaar pas mijn eerste internationale aanstelling gehad. Dus op het gebied van ervaring sta ik nog niet hoog op de ladder” geeft Stefan aan. Gerrit-Jan vult hem aan: “En ik heb niet de juiste bevoegdheden qua diploma’s om op een dergelijk toernooi te mogen scheidsen. Mocht ik ze wel hebben, dan is het nog een lange weg te gaan eer ik kans zou maken.” Martin vertelt dat hij zich eerst dan moet kwalificeren van de WBSC: “En daarvoor ben ik eigenlijk te laat begonnen als bondsscheidsrechter op het hoogste niveau.”

Carolien Stadhouders actief als Umpire in Chief (Bron: onbekend)

Toernooien in 2019

Van de Olympische Spelen in 2020 terug naar seizoen 2019. “Ik kijk het meest uit naar het WK Herensoftbal in Tsjechië”, start Stefan, “Meer dagen, meer teams, meer wedstrijden. Plus, herensoftbal op hoog niveau zien wij als scorers eigenlijk alleen op internationale toernooien, daar wij in Nederland de topwedstrijden niet voorzien van een scorer.” Martin heeft veel zin in het U16-toernooi in Zagreb: “Ik hoor van diverse kanten dat dit toernooi erg leuk is! Vorig jaar zijn de U19- en U22-toernooien mij ook goed bevallen.”

Gerrit-Jan heeft niet echt een voorkeur: “Alle toernooien zijn leuk! Dit jaar sta ik aangesteld bij het EK Softbal Dames en de Super Cup Softball Heren. Beide grote toernooien met veel umpires.” Carolien kijkt het meest uit naar de twee WBSC toernooien, het WK Softbal Dames U19 in Irvine, USA en het Azië/Oceanië Olympisch kwalificatietoernooi Softbal in Shanghai, China. “Het blijft bijzonder om voor de sport de hele wereld over te reizen. En in Irvine en Shanghai ben ik nog nooit geweest.”

Grootste blunder?

“Mijn grootste blunder zou ik niet weten eerlijk gezegd, maar dat ik in al die jaren dat ik nu actief ben fouten heb gemaakt is zeker. Maar daar leer je alleen maar van.” vertelt Carolien. Stefan zal zich zijn eerste buitenlandse ervaring nog lang herinneren: “Op de dag van de eerste wedstrijd bezochten we een tempelcomplex waar we veel hebben gelopen, over grindpaden en asfalt dat plakkerig was vanwege de temperatuur (35 graden). Maar een van mijn schoenen plakte wel heel erg. Nadere inspectie leerde dat de zool aardig losliet. En die zool ging gedurende het toernooi steeds meer loshangen en moest ik zelfs gewoon afscheuren. Ik heb dus driekwart van het toernooi met een halve zool rondgelopen. Nieuwe kopen was er niet bij, want hoewel er een outlet center vol schoenenwinkels tegenover het hotel was, waren we telkens al op pad voor het daar openging en pas terug als het alweer was gesloten. Pas twee dagen voor de finale heb ik een paar nieuwe schoenen kunnen kopen.”

Ook Gerrit-Jan kan zich nog wel een mooi moment herinneren: “Een paar jaar geleden stond ik op een toernooi in Praag in het veld als umpire. Het was heel erg regenachtig en de eerste wedstrijden konden pas woensdag middag beginnen. Tijdens een play rende ik naar het binnenveld. Bij het stoppen ging ik gigantisch onderuit. Zittend kon ik nog net mijn call maken!”

Leer van elkaar

Als de vier officials een tip zouden mogen geven aan beginnende (inter)nationale umpires, dan geven ze unaniem aan om vooral advies te vragen aan en te leren van ervaren officials. Maar daarnaast ook om je goed voor te bereiden. Neem de regels bijvoorbeeld nog een keer door. “En blijf jezelf” zegt Carolien. Martin stipt ook de zorg voor voldoende eten en drinken aan: “In Italië mistte ik een lunch vanwege gewijzigde aanstellingen. Hierdoor ging ik onder een snikhete zon bijna out!” Gerrit-Jan sluit het interview af met de zin: “Maar geniet vooral van het moment”.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal