L&D Amsterdam heeft zich voor de tweede keer in de ckubhistorie geplaatst voor de Europese clubfinale.

ECC 2019

L&D Amsterdam terug in Europese finale

L&D Amsterdam terug in Europese finale

L&D Amsterdam heeft zich voor de tweede keer in de ckubhistorie geplaatst voor de Europese clubfinale.
L&D Amsterdam heeft zich voor de tweede keer in de ckubhistorie geplaatst voor de Europese clubfinale.
Foto: © FIBS/PhotoBass

Van een zevende plaats in 2018 naar een plaats in de finale deze week. De honkballers van L&D Amsterdam hebben vandaag met een sensationele 8-4 overwinning op het Italiaanse Parmaclima een historische sprong gemaakt en zich voor de tweede keer ooit en de eerste keer sinds 2016 geplaatst voor de finale van het belangrijkste Europese clubtoernooi.

Met slechts twee overwinningen wist L&D Amsterdam een jaar geleden nog maar ternauwernood degradatie uit de European Champions Cup te voorkomen. Zo dramatisch als het toernooi vorig jaar voor de Amsterdammers verliep, zo voorspoedig gaat het deze week. De Amsterdamse honkballers schitteren op de Italiaanse velden in Bologna en Castenaso met defensief sterk spel en een ongenaakbare aanval. Daarmee laten ze vooralsnog hun tegenstanders radeloos achter.

In de eerste drie wedstrijden werden door de Nederlandse nummer twee de landskampioenen van Italië, België en Tsjechië aan de kant geschoven. In die wedstrijden kreeg L&D Amsterdam slechts drie punten tegen, maar scoorde het zelf 41 runs. Dat leverde al ongeslagen een plaats in de halve finales op. In die halve finales pakte de formatie van manager Brian Finnegan de draad direct weer op tegen de gerenommeerde honkbalclub uit Parma, met maar liefst dertien Europese clubtitels nog altijd recordhouder.

Voorsprong

Opnieuw speelde L&D Amsterdam aanvallend en verdedigend kwalitatief hoog honkbal. Een vroeg 0-1 achterstand werd al direct in de eerste Amsterdamse slagbeurt omgebogen in een 5-1 voorsprong. Denzel Richardson zette met twee man uit met zijn solohomerun de toon, waarna zijn ploeg via vijf hits uitliep naar de 5-1. Tegen de tijd dat Victor Draijer in de derde inning twee ploeggenoten over de thuisplaat had geslagen, was die voorsprong al opgelopen tot 7-2.

Startend pitcher Rob Cordemans gooide zeven sterke innings.
Startend pitcher Rob Cordemans gooide zeven sterke innings.
Foto: © FIBS/PhotoBass

Startend pitcher Rob Cordemans, die speciaal voor de wedstrijd uit de halve finale was bewaard, deed exact wat hij moest doen. Vanaf de derde inning schakelde hij met behulp van zijn veld zelfs dertien tegenstanders op rij uit. Zodoende kwam de voorsprong van L&D Amsterdam geen enkel moment meer in gevaar.

Finale

Sharlon Schoop (vier wijd) scoorde na een Italiaanse veldfout in de zesde inning het laatste punt voor L&D Amsterdam. In de slotfase kon Parma via een paar runs nog het verschil verkleinen tot 8-4, maar verder lieten de Amsterdammers het niet komen. Daarmee was de winst een feit en keren de Amsterdamse honkballers na twee jaar afwezigheid weer terug in de finale van de European Champions Cup.

Met de winst en de kwalificatie voor de finale heeft L&D Amsterdam een historische prestatie neergezet. Hun stijging van een zevende plaats in 2018 naar een finaleplaats in 2019 is de grootste sprong voor een club sinds Sparta Rotterdam na een gedeelde zesde plaats in 1972 een jaar later de finale wist te halen. Een finale die overigens door Sparta met 9-0 reglementair werd verloren van Bologna, omdat de Rotterdamse club niet akkoord wilden gaan met de datum en locatie van de finale.

        1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
PARMACLIMA   1 1 0 0 0 0 1 0 1 4 6 1
L&D AMSTERDAM 5 0 2 0 0 1 0 0 X 8 11 1

Pitchers Parmaclima
Junior Oberto (2 1/3+2 man): 0-4-9-0
Marc-André Habeck (5 2/3): 4-2-2-1

Pitchers L&D Amsterdam
Rob Cordemans (6 2/3+3 man): 2-3-4-1
Mike Groen (1/3): 1-0-0-0
Nick Veltkamp (1 2/3): 2-2-1-0
Maickel Rietel (1/3): 0-0-1-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in ECC 2019