Unipolsai Bologna heeft met een 3-10 overwinning Curaçao Neptunus onttroond

ECC 2019

Titelverdediger Curaçao Neptunus uitgeschakeld

Titelverdediger Curaçao Neptunus uitgeschakeld

Unipolsai Bologna heeft met een 3-10 overwinning Curaçao Neptunus onttroond
Unipolsai Bologna heeft met een 3-10 overwinning Curaçao Neptunus onttroond.
Foto: © FIBS/PhotoBass

Titelverdediger Curaçao Neptunus is er niet in geslaagd zijn Europese clubtitel te verdedigen. De Nederlandse landskampioen was vanavond in de halve finales van de European Champions Cup kansloos tegen gastheer Unipolsai Bologna. De Italiaanse kampioen was onder leiding van de ijzersterke Amerikaanse pitcher Stephen Perakslis met 3-10 te sterk.

Na elf overwinningen en twee Europese clubtitels is er een einde gekomen aan de indrukwekkende serie van Curaçao Neptunus. De Rotterdamse honkballers waren deze week in Bologna op jacht naar hun elfde Europese titel, waarmee de ploeg twee titels verwijderd zou zijn van het record van het Italiaanse Parma.

De eerste dagen van de European Champions Cup verliepen nog voorspoedig voor Curaçao Neptunus. De ploeg bleef ongeslagen en won op de openingsdag van Parma. Vanavond was de selectie van manager Ronald Jaarsma in het Gianni Falchi-stadion echter kansloos tegen vijfvoudig Europees kampioen Bologna. En dan met name zijn Amerikaanse troef Stephen Perakslis, die op de heuvel in acht innings slechts twee honkslagen toestond en vier veldfouten van zijn ploeg wist te overleven.

Vroege aftocht

Curaçao Neptunus begon met veel vertrouwen aan het duel. De laatste drie ontmoetingen tussen beide teams werden nog gewonnen door de Rotterdammers. Inclusief de finale van de European Champions Cup in 2017. Maar vanavond had de slagploeg van Bologna in het met zo’n 1.800 toeschouwers volgepakte eigen stadion weinig genade voor startend pitcher Diegomar Markwell. Hij werd direct hard geraakt.

Met onder meer een tweepunten-homerun van Alessandro Grimaudo in de tweede inning en een driehonkslag en tweehonkslag van respectievelijk Ericson Leonora en Osman Marval in de derde inning kwam Bologna snel op een 0-6 voorsprong en forceerde de ploeg een vroege aftocht van de ervaren international Markwell. De Italiaanse kampioen, die in 1973, 1985, 2010, 2012 en 2013 winnaar werd van de Europa Cup, gaf de voorsprong hierna niet meer uit handen.

No-hitter

De 28-jarige Amerikaanse profpitcher Stephen Perakslis, die speciaal voor de European Champions Cup half mei naar Bologna was gehaald, gaf vanavond geen kansen weg aan Curaçao Neptunus. Perakslis (7-1-2-4) nam een no-hitter mee de vijfde inning in. Shaldimar Daantji brak de no-hitter op en kon door de derde Italiaanse veldfout zelfs in één keer door naar het derde honk. Vanaf daar zorgde hij voor het eerste Rotterdamse punt van de avond na een grondbal van Benjamin Dille.

Pas nadat de onbespeelbare Perakslis in de negende inning op de heuvel was vervangen voor de Braziliaan Murilo Brolo, kon Curaçao Neptunus zijn eigen spel spelen. Maar de punten van Stijn van der Meer (driehonkslag) en Gianison Boekhoudt (honkslag) waren slechts een pleister op de wond. Verder dan 3-10 liet Bologna het niet komen. Voor Neptunus de grootste nederlaag in een Europa Cup-toernooi in zo’n veertig jaar tijd. Het waren daarnaast de meeste punten die Neptunus in een Europees duel tegen kreeg sinds de ploeg in 1997 in de finale met 23-19 verloor van Nettuno.

Eer

De nederlaag betekent ook dat er opnieuw geen Nederlandse finale komt tijdens de European Champions Cup. De laatste keer dat twee Nederlandse clubs speelden om de belangrijkste Europese hoofdprijs, was in 2004. In dat jaar stonden Neptunus en Pioniers tegenover elkaar in de Europese Super Cup. De laatste keer dat twee Nederlandse teams in hetzelfde toernooi de finale wisten te bereiken, was zelfs in 2002. In dat jaar stonden Neptunus en HCAW in de eindstrijd. Morgen moet nu L&D Amsterdam de eer voor Nederland verdedigen.

Daarvoor moet L&D Amsterdam het eveneens opnemen tegen Unipolsai Bologna. Op de eerste speeldag waren de Amsterdammers al met 2-1 te sterk voor de Italiaanse kampioen. Toen startte voor L&D Amsterdam pitcher Kevin Heijstek op de heuvel. Naar alle waarschijnlijkheid start hij ook in de finale voor de Nederlandse hoofdklasser. Als L&D Amsterdam morgen de finale wint, blijft de beker voor het vijfde jaar op rij in Nederlandse handen. Unipolsai Bologna kan de eerste Italiaanse winnaar worden sinds de club zelf winnaar werd van de European Champions Cup in 2013.

          1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
UNIPOLSAI BOLOGNA 0 3 3 0 1 0 0 3 0 10 11 4
CURAÇAO NEPTUNUS  0 0 0 0 1 0 0 0 2 3 4 0

Pitchers Unipolsai Bologna
Stephen Perakslis (8): 7-1-2-4
Murilo Brolo (1): 0-0-2-0

Pitchers Curaçao Neptunus
Diegomar Markwell (2 1/3+3 man): 0-2-5-0
Kevin Kelly (3 2/3): 2-2-2-0
Misja Harcksen (1 1/3): 1-1-4-0
Berry van Driel (2/3): 1-0-0-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in ECC 2019