Coco Johnson (Curaçao Neptunus) probeert in de wedstrijd tegen Parmaclima het tweede honk te bereiken..

ECC 2019

Curaçao Neptunus legt beslag op derde plaats

Curaçao Neptunus legt beslag op derde plaats

Coco Johnson (Curaçao Neptunus) probeert in de wedstrijd tegen Parmaclima het tweede honk te bereiken..
Coco Johnson (Curaçao Neptunus) probeert in de wedstrijd tegen Parmaclima het tweede honk te bereiken..
Foto: Lorenzo Bellocchio

Met een vervelend slot van de wedstrijd heeft Curaçao Neptunus vandaag beslag gelegd op de derde plaats tijdens de European Champions Cup. De onttroonde kampioen kwam snel op voorsprong voordat tegenstander Parmaclima in de tweede helft van de zesde inning opgaf nadat pitcher Owen Ozanich per ambulance was afgevoerd. Daarmee eindigde het duel in een reglementaire 9-0 overwinning voor de Rotterdammers.

Zo’n vijftien uur na de uitschakeling door gastheer Unipolsai Bologna had Curaçao Neptunus zich knap hersteld van de zware afstraffing. In het Gianni Falchi-stadion in Bologna liet de onttroonde kampioen zich nog eenmaal van zijn beste kant zien.

De troostfinale was een herhaling van de wedstrijd tussen Curaçao Neptunus en Parmaclima op de eerste speeldag. Ook toen werden pitchers Orlando Yntema en Erly Casanova richting de heuvel gestuurd. Vier dagen geleden leverde dat een pitchersduel op. Maar vanmiddag was daar geen sprake meer van. Orlando Yntema deed wat van hem werd verwacht. Hij liet voor de tweede keer dit toernooi zijn tegenstander puntloos.

Comfortabele voorsprong

Orlando Yntema stond dit hele toernooi geen enkel punt toe.
Orlando Yntema stond dit hele toernooi geen enkel punt toe.
Foto: © FIBS/PhotoBass

De Cubaan Erly Casanova verging het een stuk minder voorspoedig. Hij werd direct in de beginfase hard geraakt. Curaçao Neptunus legde de basis voor de winst in de tweede inning. De ploeg profiteerde van vier wijd, een geraakt werper en een veldfout om op een comfortabele voorsprong te komen. Want nadat linksvelder Stefano Desimoni in de fout was gegaan op een honkslag van Coco Johnson, konden maar liefst twee punten binnenlopen. Hierna verdubbelde Stijn van der Meer (3 uit 4) met zijn honkslag de voorsprong tot 4-0.

Maar ook de opvolger van Casanova kon de wedstrijd geen enkel moment spannend maken. Reliever Yomel Rivera zag in de vierde inning de achterstand voor zijn ploeg oplopen na vier wijd, een slechte pick-off en hits van Stijn van der Meer en Benjamin Dille. Dat was voldoende voor nog eens drie runs en een 7-0 voorsprong.

Ambulance

Met de winst en de derde plaats in zicht kreeg het duel tussen Curaçao Neptunus en Parmaclima een naar einde. Met één uit sloeg Tyriq Kemp in de tweede helft van de zesde inning een bal vol op het scheenbeen van pitcher Owen Ozanich. Dat bleek zo ernstig, dat de Franse international, in het bijzijn van zijn familie en manager, zelfs per ambulance moest worden afgevoerd naar het Istituto Ortopedico Rizzoli in Bologna. De wedstrijd lag daardoor lange tijd stil. Het incident had een dermate impact, dat Parmaclima besloot de wedstrijd niet meer af te maken. Zowel de scheidsrechters, de TC en Neptunus gingen hiermee akkoord. De verwachting is dat de revalidatie van Ozanich zo’n één tot twee maanden gaat duren.

Met de reglemantaire 9-0 overwinning hebben de honkballers van Curaçao Neptunus de European Champions Cup winnend kunnen afsluiten. De tienvoudig Europees clubkampioen heeft beslag gelegd op de derde plaats. Het is de laagste eindklassering sinds de vierde plaats in 2006. In dat jaar verloor Neptunus de strijd om het brons met 7-6 van Bologna. Tijdens de afgelopen vier edities van de European Champions Cup werd Curaçao Neptunus driemaal kampioen, waaronder twee keer op rij in 2017 en 2018. Tweemaal eerder eindigde Neptunus als derde. Dat gebeurde in 1983 en 2005.

         1 2 3 4 5 6 R H E
PARMACLIMA    0 0 0 0 0 0 0 4 3
CURAÇAO NEPTUNUS 0 4 0 3 0 0 7 8 1

Pitchers Parmaclima
Erly Casanova (2): 1-4-3-2
Yomel Rivera (1): 4-2-4-1
Owen Ozanich (2/3+1 man): 1-0-1-0

Pitchers Curaçao Neptunus
Orlando Yntema (5): 4-0-2-1
Misja Harcksen (1): 1-1-1-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in ECC 2019