Geschiedenis

Een uitstapje naar Taiwan

Een uitstapje naar Taiwan

Startend pitcher Diegomar Markwell.
Starting pitcher Diegomar Markwell speelde in de Taiwanese CPBL.
Foto: © FIBS/PhotoBass

Natuurlijk wist Diegomar Markwell, werper van Curaçao Neptunus en Team Kingdom of the Netherlands zelf ook wel dat het een bijna onmogelijke uitdaging is om als buitenlandse werper voet aan de grond te krijgen in de Chinese Professional Baseball League.

Toen de uitnodiging voor een trainingsstage in 2006 echter kwam, besloot hij er samen met een andere Nederlandse topper (Rob Cordemans) toch op in te gaan. Je wist het uiteindelijk maar nooit en in de strijd om de Intercontinental Cup van dat jaar had het tweetal juist een weergaloze prestatie geleverd door in de finale Cuba – toen nog alleenheerser in de amateurregionen van het honkbal – een verlenging af te dwingen die uiteindelijk maar nipt werd verloren.

Per seizoen 20 wedstrijden tegen elkaar
In de tijd dat Diegomar aan zijn stage begon, waren er in de hoogste league van de CPBL zes teams actief, die elkaar elk 20 maal per seizoen ontmoetten. Tegenwoordig zijn het er nog slechts vier, het aantal onderlinge wedstrijden per seizoen bedraagt nu 30.

De sport is enorm populair, de wedstrijden trekken veel publiek en krijgen veel aandacht in de lokale media. De kwaliteitseisen zijn dus enorm. In Taiwan loopt het seizoen van maart tot oktober.

Anders dan in Nederland zijn de spelers ieder moment van de dag met hun sport bezig. Behalve techniek (gooien, fielden, slaan en werpen) wordt er ook heel veel gelopen. Al die inspanningen worden – zeker in vergelijking tot de situatie in Nederland, waar de meeste topspelers nog gewoon amateur zijn – goed betaald. De norm voor buitenlandse spelers ligt op ongeveer 100.000 US$ per seizoen. Ook krijgen deze spelers een huis waarin ze tijdens het seizoen gratis kunnen verblijven.

Macoto Cobra’s
Het team dat Diegomar na zijn stage een contract aanbood, was de Macoto Cobra’s.  In de league actief sinds 2003, verkocht in 2007 en uit de competitie genomen toen duidelijk werd hoeveel spelers er betrokken waren bij een groot match-fixing schandaal, waar ook de lokale maffia bij betrokken was.

Nagenoeg iedereen in de selectie was in meer of mindere mate verdacht. Er werden uiteindelijk drie spelers veroordeeld: Cory Bailey, Yuan-Chia Chen en Ke-Fan Chen.

Voor onze landgenoot was het avontuur toen al over. Na drie starts met tegenvallende resultaten werd zijn contract ontbonden en kon hij de terugvlucht boeken naar Nederland.

Op 1 april 2007 stond hij weer bij zijn oude en nieuwe club Neptunus op de stoep. De carrière switch bleef uiteindelijk beperkt tot een uitstapje van een kleine drie maanden.

Herman Hiemstra (1955) is freelance honkbaljournalist, eindredacteur en online tekstschrijver.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Geschiedenis