Voor het eerst sinds 2013 is Bologna weer Europees clubkampioen

ECC 2019

Nederland raakt Europese clubtitel kwijt

Nederland raakt Europese clubtitel kwijt

Voor het eerst sinds 2013 is Bologna weer Europees clubkampioen
Voor het eerst sinds 2013 is Bologna weer Europees clubkampioen.
Foto: CEB

Na zes jaar is de Europese clubtitel weer in Italiaanse handen. In de finale van de European Champions Cup ging L&D Amsterdam vanavond hard onderuit tegen gastheer Unipolsai Bologna: 0-8. Deze ploeg was ook de laatste Italiaanse winnaar in 2013. Winnend pitcher Raul Rivero gooide voor de Italiaanse landskampioen veertien keer drie slag.

Met kampioenschappen van Curaçao Neptunus in 2015, 2017 en 2018 en een titel voor L&D Amsterdam in 2016 was Nederland lange tijd het sterkste land in het Europees clubhonkbal. Op de eerste speeldag van de European Champions Cup begonnen Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam deze week ook beiden met winst op een Italiaanse tegenstander.

Unipolsai Bologna vocht zich deze week, onder toeziend oog van de Nederlandse bondscoach Evert-Jan ’t Hoen, echter knap terug. De Italiaanse kampioen plaatste zich voor de halve finales en zorgde eerst voor de uitschakeling van titelverdediger Curaçao Neptunus, waarna vanavond in de finale ook werd afgerekend met de tweede Nederlandse deelnemer aan het toernooi. Daarmee eindigt L&D Amsterdam dit toernooi op een tweede plaats. Eerder op de dag legde Curaçao Neptunus al beslag op de derde plaats.

Gemis

Bologna zorgde voor de dertiende shut-out in een finale van het Europa Cup-toernooi.
Bologna zorgde voor de dertiende shut-out in een finale van het Europa Cup-toernooi.
Foto: © FIBS/PhotoBass

Unipolsai Bologna begon vanavond, in een met drieduizend toeschouwers gevulde Gianni Falchi-stadion, aan zijn dertiende finale. Voor de honkballers uit Amsterdam was het nog maar de tweede keer dat de eindstrijd van het belangrijkste Europese clubtoernooi werd bereikt. De aanloop naar de eindstrijd was allerminst gelukkig voor L&D Amsterdam. Door blessures moest hoofdcoach Brian Finnegan vanavond zowel Delano Selassa (.571) als Gilmer Lampe (.545) missen. Zij waren respectievelijk de nummers twee en drie in het slagklassement. Het gemis van het tweetal was groot. Aanvallend kon de slagploeg van L&D Amsterdam nauwelijks een vuist maken op het pitchen van Raul Rivero, in het openingsduel tegen de Amsterdammers nog de verliezend pitcher.

De 33-jarige Venezolaanse profpitcher was vanavond een stuk scherper dan de Amsterdamse starter Kevin Heijstek. Waar hij met maar liefst veertien strikeouts (op 29 tegenstanders) onbespeelbaar was, kwam Heijstek in de beginfase direct in de problemen. Met vier runs nam Bologna al in de tweede inning flinke afstand van zijn tegenstander. Geholpen door een veldfout in het buitenveld scoorde de ploeg maar liefst driemaal op een tweehonkslag van Francesco Fuzzi, de nummer negen in de slagvolgorde. En ook in de derde en vierde inning voerde Bologna de druk op.

Grootste overwinning

Zelf een pitcherswissel kon het tij niet keren. Reliever Tom Stuifbergen werd in de vierde inning begroet met een driehonkslag van de Curaçaose korte stop John Polonius. Goed voor nog eens twee punten. Ericson Leonora. een Venezolaanse ex-prof met Nederlands paspoort, maakte er in de vijfde inning 0-7 van. De eindstand kwam in de achtste inning op het scorebord na een driehonkslag van José Ferrini en een tweehonkslag van Osman Marval. Na ruim drie uur spelen gaf closer Alex Bassani met drie slag voor pinch-hitter Aidan Finnegan het startsein voor het uitbundige feest in het volgepakte Gianni Falchi-stadion in Bologna.

https://www.facebook.com/EuropeanBaseball/videos/2044605475849065/?xts%5B0%5D=68.ARB4RwxoceOR83eADjmZPs1aCE7l19a3iPOZJcTsNXF30GggDDxs8UDpUbe6OQdd09KP6kHWBacVowmVQ8Fi2Se0zeyCAZuLaL0SN0nI5KuyZ2jTnt-O2wqAtjpwKLMgpYFPhD54U-zBrNG5oMrPRD8xt5GT6uM4wqwc42UkPFKjbJLGyK6zX1dgjajCN59HB9PPxCa9AMmugJmUgdYh27NLdrCbEmAiYvGsaB71dCPgg8cZfFROk1xgUEIVE6tKK4QxhquNp2lI1UuIJSk20c_Jg5NuUmsth7p03n3bCPdvqhMEeTahd0iBGeTHuOz0QxGSJOaeA3Vmi82B5vp3IYdWbhCv7MF9xiiaL3DivKrfo4NQujJhX435tEWmGlA&tn=-R

Het was de dertiende shut-out in een bekerfinale en de grootste overwinning in een eindstrijd van de European Champions Cup sinds Bologna zelf in 2013 met 10-0 één van de twee wedstrijden uit de best-of-three won van landgenoot Rimini. Dat was goed voor de tot vandaag laatste Italiaanse bekerwinst. Vanavond gingen de honkballers uit Bologna op eigen veld op herhaling om de Europese clubtitel na zes jaar te heroveren. Voor Unipolsai Bologna is het de zesde Europese titel in de clubhistorie. Eerder won de ploeg deze hoofdprijs in 1973, 1985, 2010, 2012 en 2013. Alleen Nettuno (7), Neptunus (10) en Parma (13) wonnen er meer.

Individuele prijzen

Osman Marval (Bologna) werd uitgeroepen tot MVP.
Osman Marval (Bologna) werd uitgeroepen tot MVP.
Foto: CEB

Ook bij de individuele prijzen bleven de Nederlandse honkballers met lege handen. Osman Marval werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler. De 32-jarige Venezolaan sloeg in de finale twee tweehonkslagen en was daarmee goed voor twee van de punten voor Unipolsai Bologna. In de overige wedstrijden van dit toernooi kwam de catcher van de kersverse Europees kampioen tot zes hits (.429). Als catcher leidde hij zijn pitchers Stephen Perakslis en Raul Rivero naar overwinningen op de Nederlandse deelnemers.

Stephen Perakslis werd uitgeroepen tot beste pitcher van het toernooi. De Amerikaan stond in tien innings geen enkel verdiend punt toe en gooide negen keer drie slag. Hij was daarmee eigenhandig verantwoordelijk voor de uitschakeling van titelverdediger Curaçao Neptunus. Beste slagman werd Alexander Rubanowitz (Arrows Ostrava). De speler van de Tsjechische kampioen kwam tot tien honkslagen (.625) en bleef daarmee de L&D Amsterdam-spelers Delano Selassa en Gilmer Lampe voor.

          1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
UNIPOLSAI BOLOGNA 0 4 0 2 1 0 0 1 0 8 14 1
L&D AMSTERDAM   0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 5 2

Pitchers Unipolsai Bologna
Raul Rivero (7 2/3): 14-1-4-1
Alex Bassani (1 1/3): 2-0-1-0

Pitchers L&D Amsterdam
Kevin Heijstek (3 1/3+2 man): 2-2-7-1
Tom Stuifbergen (1 2/3): 1-0-2-1
Mike Groen (2 2/3+1 man): 3-0-5-0
Maikel Rietel (1 2/3): 1-0-0-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in ECC 2019