De kersverse Europees clubkampioen werd dinsdag ontvangen door burgemeester Virginio Merola en sportwethouder Matteo Lepore.

ECC 2019

Italianen kunnen weer lachen na ‘magische avond’

Italianen kunnen weer lachen na ‘magische avond’

De kersverse Europees clubkampioen werd dinsdag ontvangen door burgemeester Virginio Merola en sportwethouder Matteo Lepore.
De kersverse Europees clubkampioen werd dinsdag ontvangen door burgemeester Virginio Merola en sportwethouder Matteo Lepore.
Foto: Lorenzo Bellocchio

Het Italiaanse honkbal zat al jaren in de misère met clubs die niet mee kunnen en niet mee willen in de Serie A1, met clubs die naar de Filistijnen worden geholpen door vluchtige voorzitters en met clubs, die in de Europa Cup niet meer over de Nederlandse hegemonie heen konden komen. Ook vorige week tijdens de drie wedstrijden in de twee poules van het toernooi om de European Champions Cup bleven de Nederlandse clubs domineren. Ze wonnen hun duels tegen de twee Italiaanse clubs en scoorden erop los tegen de kampioenen van vier andere landen. En plotseling liep alles anders op dag 4 en dag 5. Bologna thuis versloeg de Nederlandse kampioensclub in de halve finale en een dag later won Bologna thuis ook de finale tegen de Nederlandse hoofdstadclub. Viva Bologna! De Italiaanse bond FIBS lacht weer met uitzicht op september!

Hoofdredacteur Gianluca Marcoccio van website Il Bar del Baseball vergeleek in een artikel op 1 juni de Italiaanse bond met een zinkend schip en illustreerde dat met een foto dat niets aan duidelijkheid te wensen overliet. Hij verwijt de bond dat de Serie A1 van dit jaar minder wedstrijden brengt dan ooit tevoren, dat de nationale U23-ploeg niet meedoet aan internationale toernooien en dat de wedstrijden met Italiaanse pitchers uitlopen in veel runs voor de slagploegen en hoge verdiende puntengemiddeldes voor de pitchers. Verder verwijt hij voorzitter Andrea Marcon persoonlijk zijn uitspraak, dat “Een nederlaag van Italië in het Olympisch kwalificatietoernooi nog niet een tragedie betekent”. Dit is volgens de journalist “mortificante” (dodelijk) voor de fans, voor de spelers en coaches die proberen zich wel te plaatsen, voor de organisatoren van het OKT die alles in het werk stellen om aan de voorwaarden te voldoen en voor de scouts, die overal op de wereld op zoek zijn naar spelers om die naar Italië te brengen en een nationale ploeg samen te stellen, aldus Marcoccio.

Blijdschap bij de voorzitters Marcon (FIBS) en Michelini (Bologna).
Blijdschap bij de voorzitters Marcon (FIBS) en Michelini (Bologna).

Omdat de Nederlandse clubs hun Italiaanse tegenstanders op de eerste speeldag van de European Champions Cup versloegen, beide met 2-1 weliswaar, waren Bologna en Parma meteen in de achtervolging gedwongen. En omdat de Nederlandse clubs overdag speelden, plaatsten zij zich ook als eersten voor de halve finales op de vierde speeldag. Vervolgens zag de bekende journalist Mino Prati in zijn stad Bologna het Nederlandse fenomeen Rob Cordemans. Op zijn website Baseball.it erkende hij op vrijdag dan ook, dat de 44-jarige pitcher van Amsterdam “il miglior lanciatore europeo che si sia mai visto” is, ofwel: de beste Europese werper die hij ooit gezien heeft. Prati noteerde ook diverse andere sterke spelers in de ploeg Piraten uit de Nederlandse hoofdstad en de grote angst op de voorlaatste dag was, dat de Europese finale op zaterdagavond zou gaan tussen twee Nederlandse deelnemers uit Rotterdam en Amsterdam. Neptunus kreeg echter de Amerikaanse pitcher Stephen Perakslis tegenover zich en kon in acht innings slechts twee honkslagen slaan, terwijl de Italianen tien keer de thuisplaat passeerden. Gesteund door 1.800 toeschouwers in het Gianni Falchi-stadion onttroonde Fortitudo Neptunus als Europees kampioensclub.

Magische avond

Hetzelfde stadion vulde zich zaterdagavond met drieduizend toeschouwers voor de finale tussen Bologna en Amsterdam. Die stuurden dezelfde startende pitchers naar de heuvel als bij de 2-1 voor L&D Amsterdam van dinsdagavond: de Venezolaan Raul Rivero (in de eerste wedstrijd verliezend pitcher met 63 gegooide ballen in vijf innings) en de Nederlander Kevin Heijstek (winnend pitcher met 81 gegooide ballen in zes innings). Vier dagen later bleken de rollen omgedraaid, want Rivero kon nu wel de Amsterdamse slagploeg tegenhouden. In bijna acht innings gooide hij 120 ballen op 29 slagmannen. Daarvan gingen veertien uit met drie slag, vijf met een vangbal en vier met een grondbal. Heijstek daarentegen duurde op dit moment supreme slechts iets meer dan drie innings, waarin hij zestig ballen gooide tegen negentien slagmannen, die zes keer scoorden. Rivero en zijn Italiaanse reliever Alex Bassani combineerden in een shut-out an 0-8 voor de thuisclub, die steeds als eerste aan slag kwam omdat Amsterdam in het toernooi tot dan ongeslagen gebleven was. Behalve Grimaudo sloegen alle Bolognezen geldig: twee door Ferrini, Polonius, Marval, Leonora, Vaglio en Fuzzi en een door Nosti en Russo.

De finale van het Europese toernooi was de negentiende wedstrijd en pas toen kwam de grootste sportkrant van Italië Gazzetta dello Sport uit met een verslag over het honkbaltoernooi. “Bologna beleeft nog een magische avond in het eigen Gianni Falchi-stadion en verovert de zesde Europa Cup na die van 1973, 1985, 2010, 2012 en 2013. Het triomfeert tegen de Pirates uit Amsterdam (honkslagen 14-5, veldfouten 1-2). De trofee leek verboden voor Italiaanse clubs, want hij bleef sinds jaren afwisselend in Nederlandse handen. Deze keer echter domineerde de ploeg van Daniele Frignani de Nederlandse rivalen zonder ook maar iets te moeten toelaten dankzij de reusachtige Raul Rivero (32) op de werpheuvel.” Op de website van de regionale krant Resto del Carlino kwam het Europees honkbaltoernooi niet ter sprake, maar wel op de gespecialiseerde websites Baseball.it (“La Coppa dei Campioni di Rivero!”), Baseballmania.eu (“Fortitudo, mentalita e programmazione”) en Ilbardelbaseball.com (“La Champions Cup torna in Italia!”). Laatstgenoemd medium bracht iedere dag een Q&A met Neptunus-manager Ronald Jaarsma en sprak na de finale met de aanvoerder van Bologna, Alessandro Vaglio.

Verbitterd

De coaches van Neptunus en Parma.
De coaches van Neptunus en Parma.

Wat was de sleutel waarmee het toernooi werd omgedraaid de laatste twee avonden, vroeg Bar del Baseball aan de aanvoerder. “Die sleutel was een combinatie van factoren. Te beginnen met de club, de vrijwilligers en het publiek op de tribune, dat onze tiende man betekende. We zijn het veld op gegaan met de juiste concentratie, houding en strijdlust, arbeidsvrucht, opoffering en de wil om te winnen. In deze twee wedstrijden zat er toverkracht voor ons in de lucht. De rest is vanzelf gekomen”, aldus Vaglio. In gesprek met Ronald Jaarsma had de manager van Curaçao Neptunus zich verbitterd uitgelaten over de scheidsrechters in de halve finale. Vooral bij een call bij een bepalende foutbal. “Eerlijk gezegd vond ik de arbitrage niet eens zo slecht”, reageerde Vaglio op Bar del Baseball. “Ik had het eigenlijk nog slechter verwacht. Ik denk dat Jaarsma refereerde aan de homerun. Ik rende toen naar de thuisplaat en zou het niet met zekerheid kunnen zeggen. Hoe het ook zij, deze episode was niet beslissend voor de uitslag 10-3 van de halve finale, mede gezien dat Perakslis hun hele slagploeg heeft gedomineerd.”

Alle Italiaanse media namen in hun berichtgeving ook de troostfinale tussen Neptunus en Parma mee, waarin de Nederlandse kampioensclub zich sterk herstelde van de uitschakeling de vorige avond. Tegen de Cubaanse pitcher Erly Casanova scoorden de Rotterdammers vier runs in de tweede inning en tegen diens reliever Yomel Rivera nog eens drie. Maar diens opvolger Owen Ozanich werd getroffen door een geslagen bal van Tyriq Kemp in de zesde inning bij de tussenstand van 7-0. De Franse pitcher lag kermend van de pijn op de grond en werd meteen geholpen door paramedisch personeel en werd later per ambulance afgevoerd naar het Rizzoli ziekenhuis in Bologna. Vandaag antwoordde manager Gianguido Poma van Parma op vragen van Honkbalsite, dat Ozanich gisteren werd ontslagen uit het ziekenhuis in Bologna en naar Parma werd vervoerd voor verder onderzoek door de medische staf van de club. Overeengekomen werd dat de pitcher vrijdag wordt geopereerd. Dit met het oog op sneller herstel van de speler, waarbij Poma hoopt dat Ozanich misschien nog de nationale ploeg van Frankrijk kan helpen bij EK en OKT in september.

Medeleven

Pitcher Owen Ozanich raakte in de wedstrijd om de derde plaats gewond nadat hij werd geraakt door een geslagen bal.
Pitcher Owen Ozanich raakte in de wedstrijd om de derde plaats gewond nadat hij werd geraakt door een geslagen bal.

Omdat zaterdag hier en daar onduidelijk werd gepubliceerd over de gang van zaken rond het incident op de werpheuvel van Parma, heeft de club op maandag een officiële verklaring afgelegd: “De suggestie om de wedstrijd te beeindigen bij het ernstig ongeluk overkomen aan ons lid Owen Ozanich was afkomstig van de manager van Neptunus, de heer Ronald Jaarsma, die wij bedanken voor getoond medeleven en hulpvaardigheid bij dit dramatisch gebeuren. Onze trainer Guido Poma was het daarmee eens en heeft meteen de warming up van relief pitcher Mattia Aldegheri stopgezet. De scheidsrechters en de wedstrijdcommissaris zijn van dit besluit op de hoogte gebracht, waarna zij ons hebben geadviseerd over de reglementaire afloop van de wedstrijd met de 9-0 overwinning voor Neptunus. De bij de wedstrijd aanwezige bestuurders van onze club hebben de beslissing van onze manager overgenomen, ervan uitgaande dat er geen conditie was voor voortzetting van de wedstrijd van hoge betekenis bij het bijna surrealistisch klimaat en de moeilijke emoties van onze spelers”.

Dinsdagmorgen werd een delegatie van de nieuwe Europese clubkampioen Fortitudo op uitnodiging ontvangen door burgemeester Virginio Merola en sportwethouder Matteo Lepore in de Sala Rossa van het Palazzo D’Accursio, het representatief stadhuis van Bologna. De club werd door de burgemeester bedankt en gecomplimenteerd voor het bereikte resultaat. De wethouder sprak over de door de gemeente uitgevoerde verbeteringen aan het stadion Gianni Falchi met het oog op het Olympisch kwalificatietoernooi in september.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in ECC 2019