Tegen Singapore behaalde Nederland de grootste overwinning van dit WK tot dusver.

Softbal

Nederland walst op WK over Singapore heen

Nederland walst op WK over Singapore heen

Tegen Singapore behaalde Nederland de grootste overwinning van dit WK tot dusver.
Tegen Singapore behaalde Nederland de grootste overwinning van dit WK tot dusver.

Nederland heeft zich knap hersteld van de grote verliespartij tegen Canada van een dag eerder. In een regenachtige Svoboda Ballpark in Praag was Oranje op de vierde speeldag van het WK met 13-0 te sterk voor Singapore. Het was voor Nederland nog maar de elfde overwinning ooit op een wereldkampioenschap softbal voor mannen en de eerste in ruim zes jaar tijd.

Na een aantal warme dagen viel vanochtend voor het eerst regen tijdens het wereldkampioenschap in Praag. De Nederlandse mannen lieten zich daar niet door hinderen en knuppelden in drie innings tijd een imponerende overwinning op Singapore bij elkaar. Het was nog maar de eerste WK-winst sinds de 8-4 zege tegen de Filipijnen op 13 maart 2013.

Na die winst ruim zes jaar geleden volgden twaalf nederlagen op rij. Tweemaal op het WK in 2013, acht keer op het WK in 2015 en de verliespartijen tegen de Verenigde Staten en Canada eerder deze week.

Grootste overwinning

Jeff Delfina scoort voor Nederland.
Jeff Delfina scoort voor Nederland.

Van de spelers die zes jaar geleden de laatste overwinning boekten voor de mannen softballers, maken er zes ook weer deel uit van de huidige WK-selectie. Waaronder Jeroen Mulder, die als startend pitcher vandaag moeiteloos standhield tegen Singapore. De andere spelers die het succes uit 2013 vandaag een vervolg gaven, waren Jeffry Visser, Enrique Javier, Glennsig Polonius, Anthony Beaumont en Eldrick Dijkhoff.

Tegen Singapore herstelden de softballers zich op indrukwekkende wijze van de ruime nederlaag 12-0 nederlaag tegen Canada van een dag eerder. Dat was de grootste overwinning voor een team op deze zestiende editie van het WK. Tot vandaag. Want de Nederlandse ploeg sloeg in Praag hard toe tegen de internationaal nog redelijk onervaren ploeg uit Singapore.

Voorbode

Emeron Lourens
Emeron Lourens

Nederland profiteerde in de eerste inning van een enorme veldfout van de midvelder van Singapore. Met Jeff Delfina (vier wijd) en Glennsig Polonius (vier wijd) op de honken sloeg Eldrick Dijkhoff de bal hard het midveld in. Daar liet de buitenvelder van Singapore de bal doorschieten tot diep tegen de hekken aan. Het stelde niet alleen Delfina en Polonius in staat om te scoren, maar ook Dijkhoff kon in één keer door naar de thuisplaat.

Dat was slechts een voorbode voor wat nog meer zou komen. De Nederlandse ploeg kwam tot negen hits, waaronder twee tweehonkslagen van rookie Danny Rombley. De voormalig honkbalinternational sloeg daarmee vandaag zijn eerste hits op een WK softbal. Met rake klappen sloegen Anthony Beaumont, Glennsig Polonius en Enrique Javier (tweehonkslag) in de derde inning elk twee punten binnen. In deze slagbeurt scoorde Oranje maar liefst achtmaal voor de grootste overwinning van dit toernooi tot dusver.

Morgen vervolgt Nederland het WK met een wedstrijd tegen Venezuela, de nummer acht van de wereld. De Venezolaanse softballers wonnen met 1-0 tegen Zuid-Afrika en 10-0 tegen Singapore allebei hun eerste wedstrijden en wachten nog nog altijd op het eerste tegenpunt. Vanmiddag speelt Venezuela eerst nog tegen Denemarken.

      1 2 3 4  R H E
 SINGAPORE 0 0 0 0  0 2 3
 NEDERLAND 3 2 8 X 13 9 0

Pitchers Singapore
Watson Tan (2): 3-2-3-2
Gerann Ngiam (2/3+5 man): 0-2-6-1
Shi Phng Chew (1/3): 1-0-0-0

Pitchers Nederland
Jeroen Mulder (4): 7-1-2-0

https://www.facebook.com/WBSC/videos/308372420106213/?xts%5B0%5D=68.ARDSLudAoBEk4-jIdWT9ipUpRLL6cNP78jP4AehUUC2474WWnF2xTJGzbwa1Q3djT70NcoXEVUYuR9reSd7dgKwDde_59FwBuSK58FdtHHaamUQrMiA_DcLg39vkfw2OdZe-TKLlwTHoJtG6ZCcR9rOLLn01_to9x5v4LqKWsXMf2hQttUUyVNFUTTEc-ahXQCLIZj9HCdft5HmgjXfii_aP4S7mLAb051z8UG1NZhFpHuizQv3QzVTPsJFFt6bXWHfS9s8pZu3DGulERIpw4jQP6GcnqnDCWxUmDVzoTaJLqauz0WT7kpgh53RFXVzgvzcChNWADkVTAQwR4f5rBqsIhbOVq2SCHZ4&tn=-R

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal