Tex Town Tigers deed dit weekeinde tegen Terrasvogels en Sparks Haarlem goede zaken.

Golden League

Tex Town Tigers houdt zicht op Play-Offs

Tex Town Tigers houdt zicht op Play-Offs

Tex Town Tigers deed dit weekeinde tegen Terrasvogels en Sparks Haarlem goede zaken.
Tex Town Tigers deed dit weekeinde tegen Terrasvogels en Sparks Haarlem goede zaken.
Foto: © Fred Versluis

Met de achtste en negende overwinning uit de laatste dertien wedstrijden blijft Tex Town Tigers ook na dit weekeinde jagen op een plek in de top 4. De ploeg uit Enschede, momenteel de nummer vijf uit de competitie, is nog het enige team dat roet in het eten kan gooien voor de bovenste vier ploegen in de Golden League. Dit weekeinde hielden de softbalsters van Tex Town Tigers zich met knappe overwinningen op Terrasvogels en Sparks Haarlem in de race. ROEF! profiteerde van de nederlagen van haar concurrenten en klom op naar de tweede plaats in de Golden League.

Met nog drie speelrondes in de reguliere competitie van de Golden League voor de boeg is de strijd om de koppostie nog altijd ongekend spannend. De verschillen tussen de bovenste vier ploegen in het klassement zijn minimaal. In 22 wedstrijden verloor koploper FysioExpert Olympia Haarlem, dat dit weekeinde door de regen niet in actie kon komen, viermaal. ROEF! verloor vijf wedstrijden, terwijl Terrasvogels en Sparks Haarlem beiden zes keer verloren.

Zowel Terrasvogels als Sparks Haarlem liepen dit weekeinde tegen een nederlaag op. In beide gevallen bleek Tex Town Tigers de boosdoener. Voor de softbalsters uit Enschede twee zeer belangrijke overwinningen. Zij zijn nog de enige ploeg die het feestje van de huidige top 4 kunnen verstoren. Het gat dat Tex Town Tigers daarvoor nog moet overbruggen, verkleinde de ploeg met het resultaat uit dit weekeinde tot vier punten.

Tex Town Tigers – Terrasvogels (zaterdag)

Nadine Marinus bezorgde Tex Town Tigers gisteren de belangrijke overwinning tegen Terrasvogels. Met volle honken sloeg zij in de derde inning een bal langs de lijn in het rechtsveld. Die driehonkslag veegde de honken schoon, waarna Marinus zelf kon scoren door een doorgeschoten bal. Uiteindelijk scoorde Tex Town Tigers in deze inning vijf punten, die beslissend bleken voor de winst. Terrasvogels vocht zich nog wel terug van een 6-0 achterstand naar 7-4, maar met de gelijkmaker in het slagperk nam Brandy Marlett het pitchen over en schakelde zij op rij Lizzie Clarijs en Karin Tuk uit met drie slag om de winst veilig te stellen.

In het eerste duel tussen Tex Town Tigers en Terrasvogels was de thuisploeg nog kansloos: 0-4. Dat had alles te maken met de Amerikaanse pitcher Jacquelyn Sertic. De troef van de ploeg uit Santpoort-Zuid heeft sinds haar terugkeer vorige maand naar Nederland alleen nog maar succes geboekt. Gisteren volgde haar vijfde overwinning. Sertic (2-1-5-1) verlaagde haar verdiende puntengemiddelde naar 0.71. Ze stond zeven innings lang geen enkel punt toe. Aanvallend sloegen Lizzie Clarijs (2 uit 4) en Jessica Waasdorp (2 uit 3) de punten binnen.

Tex Town Tigers – Terrasvogels: 0-4
Tex Town Tigers – Terrasvogels: 7-4

ROEF! – Twins Oosterhout (zaterdag)

Tijdens de Brabantse strijd tussen ROEF! en Twins Oosterhout werden zaterdag de punten verdeeld. Pitcher Rachael Knapp (ROEF!) leidde haar team met tien strikeouts naar de 7-0 winst in het eerste duel. De Amerikaanse stond geen enkele loopster toe op het tweede honk. Met rake klappen sloeg Isa Los (3 uit 3) in de eerste, derde en vijfde inning punten over de thuisplaat. Vier hits leverden in de vijfde inning evenzoveel punten op, waardoor de wedstrijd na vijf innings kon worden beëindigd.

In de tweede wedstrijd waren de rollen omgedraaid. ROEF!-pitcher Marjolein Merkx moest vijf honkslagen in de eerste twee innings incasseren, waardoor de softbalsters uit Moergestel al na twee innings tegen een 0-8 achterstand aankeken. Met twee tweehonkslagen sloeg Ilse van de Wouw in deze eerste twee slagbeurten voor Twins Oosterhout maar liefst zes punten binnen. Pitchers Kim Horsten en Rachael Knapp konden hierna de schade nog wel beperken, maar de winst (4-8) voor Twins kwam niet meer in gevaar. Voor ROEF! sloeg Sophie Verdaasdonk in de tweede inning met een homerun twee punten binnen.

ROEF! – Twins Oosterhout: 7-0 (5 innings)
ROEF! – Twins Oosterhout: 4-8

Hoofddorp Pioniers – DSS (zaterdag)

DSS voelt inmiddels de hete adem van Twins Oosterhout weer in haar nek. Met de winst van de Oosterhoutse ploeg is Twins in punten op gelijke hoogte gekomen met DSS. Zelf slaagden de Haarlemse softbalsters er niet in om gisteren te winnen. In de strijd om de zesde plaats in de Golden League verloor DSS allebei de wedstrijden tegen Hoofddorp Pioniers. De promovendus vertrouwde in het eerste duel op haar nieuwe Amerikaanse pitcher Christina Biggerstaff (9-2-5-0), die gisteren bij haar debuut in een pitchersduel Meehra Nelson (10-3-5-1) aftroefde. Hoofddorp Pioniers scoorde de enige twee punten van de wedstrijd in de derde inning na hits van Susannah Groen en Dionne Cooper.

Biggerstaff kreeg ook in de tweede wedstrijd de winst op haar naam. Ze moest opnieuw in actie komen nadat Pioniers in de vijfde inning een 0-1 achterstand had omgedraaid in een 2-1 voorsprong. Dat gebeurde nadat Amy-Lynn Felix de bal voor een inside-the-park homerun het midveld in had geslagen en daarbij Cooper (driehonkslag) mee over de thuisplaat had genomen. Biggerstaff erfde in de zesde inning volle honken van haar voorgangster en zag de voorsprong verdwijnen door twee tegenpunten. Met vijf strikeouts, waarvan drie in de zevende inning legde ze hierna de slagploeg van DSS het zwijgen op. Dat bleek beslissend, want de Hoofddorpse ploeg kreeg wel een nieuwe kans. In de zevende inning kreeg de ploeg loopsters op het eerste en tweede honk, waarna Riangela Flanegin de bal diep het rechtsveld in sloeg. Die bal was ver genoeg om niet alleen Nina Oomes te laten scoren, maar ook Mayara Brown vanaf het eerste honk over de thuisplaat te krijgen. Daarmee was de tweede winst binnen.

Hoofddorp Pioniers – DSS: 2-0
Hoofddorp Pioniers – DSS: 4-3

Sparks Haarlem – Tex Town Tigers (zondag)

Vreugde na de walk-off winst voor Sparks Haarlem.
Vreugde na de walk-off winst voor Sparks Haarlem.

Sparks Haarlem had aanvankelijk een druk weekeinde met op zaterdag een dubbel tegen titelverdediger FysioExpert Olympia Haarlem en zondag twee wedstrijden tegen Tex Town Tigers. Regen bleek zaterdag echter de grote spelbreker in Haarlem. Daardoor kon de kraker tussen de twee favorieten niet worden gespeeld. Gewaarschuwd door het verlies in Enschede van concurrent Terrasvogels begon Sparks Haarlem zondag wel aan de twee wedstrijden tegen Tex Town Tigers. En dat was niet voor niets. De speelsters uit Enschede wisten het vandaag ook Sparks Haarlem knap lastig te maken. In de vierde inning van de eerste wedstrijd scoorde de ploeg viermaal. Lisa Kovacevic sloeg in deze slagbeurt met een homerun twee punten binnen. Sparks Haarlem knokte zich knap terug en verkleinde de achterstand na drie vrije lopen en twee hits in de zesde inning tot 3-4. Met volle honken en twee uit sloeg Anne Blaauwgeers haar Haarlemse ploeg vervolgens in de tweede helft van de zevende inning naar de winst. Op haar walk-off honkslag konden Suka van Gurp en Taisa Kirindongo de winnende punten scoren.

Ook in de tweede wedstrijd gaven beide teams elkaar weinig toe. Bij een 1-1 gelijke stand moest de wedstrijd worden verlengd. Nadat beide teams in de achtste inning eenmaal hadden gescoord, viel de beslissing in de negende inning. In deze slagbeurt werd Eloise Tribolet nog wel op de thuisplaat uitgeschakeld, maar even later volgde alsnog succes voor Tex Town Tigers na een honkslag van Annemiek Jansen. Daarop scoorden Laura Wissink (honkslag) en Nadine Marinus (velderkeus) punten. Sparks Haarlem antwoordde met een run voordat Zoë Gillis het pitchen overnam. Zij zag de honken volstromen, maar gooide haar team hierna met twee strikeouts uit de benarde positie en naar de 3-4 belangrijke winst.

Sparks Haarlem – Tex Town Tigers: 5-4
Sparks Haarlem – Tex Town Tigers: 3-4 (9 innings)

DSS – ROEF!

ROEF! herstelde zich een dag na het verlies tegen Twins Oosterhout sterk. Vandaag werd DSS met 0-11 en 0-8 verslagen. De slagploeg uit Moergestel kwam in deze twee wedstrijden tot 23 honkslagen en kreeg er slechts zeven tegen. Isa Los werd de uitblinker in de eerste wedstrijd. Zij brak de puntloze wedstrijd in de vijfde inning open toen zij bij volle honken en twee uit met een honkslag twee ploeggenoten over de thuisplaat sloeg. Even leek het daarbij te blijven. Maar met twee uit in de zevende slagbeurt miste DSS door een veldfout de kans om haar tegenstandster op twee punten te houden. Dat bleek een dure fout. Nadat inmiddels twee speelsters van ROEF! de honken hadden bereikt, haalde Los opnieuw uit. Nu belandde haar geslagen bal aan de andere kant van de hekken voor een driepunten-homerun. Daarmee was het verzet van DSS verbroken. Door onder meer tweehonkslagen van Amy Udink, Noa Armirotto en debutant Logan Moreland scoorde ROEF! hierna nog eens zesmaal om de wedstrijd met 0-11 te winnen.

De tweede wedstrijd kreeg hetzelfde beeld. Al in de eerste inning nam ROEF! een 0-3 voorsprong. Twee innings later volgden op vijf hits nog eens vijf runs. Daarmee was de wedstrijd definitief gespeeld. Op het pitchen van Rachael Knapp en Kim Horsten kreeg DSS slechts driemaal een loopster op het eerste honk. Korte stop Logan Moreland, de nieuwe Amerikaanse speelster van ROEF!, kwam dit weekeinde in haar eerste twee wedstrijden tot drie honkslagen (.429) met vier binnengeslagen punten. Met de dubbele winst is ROEF! in de Golden League opgeklommen tot de tweede plaats met slechts twee punten achterstand op regerend kampioen FysioExpert Olympia Haarlem.

DSS – ROEF!: 0-11
DSS – ROEF!: 0-8 (5 innings)

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League