Korte stop Eldrick Dijkhoff kan niet voorkomen dat Rogelio Sequera voor Venezuela veilig het tweede honk bereikt.

Softbal

Nederland op WK onderuit tegen Venezuela

Nederland op WK onderuit tegen Venezuela

Korte stop Eldrick Dijkhoff kan niet voorkomen dat Rogelio Sequera voor Venezuela veilig het tweede honk bereikt.
Korte stop Eldrick Dijkhoff kan niet voorkomen dat Rogelio Sequera voor Venezuela veilig het tweede honk bereikt.

In vier eerdere officiële interlands wonnen de Nederlandse softballers nog nooit van Venezuela. Vandaag was dat op de vijfde speeldag van het wereldkampioenschap niet veel anders. Met een forse tussensprint liep het nog ongeslagen Venezuela in de Hippos Arena in het Tsjechische Havlíčkův Brod uit naar een 9-1 overwinning.

De nummer acht van de wereld, goed voor zilver op het WK van 2013 en brons in 2015, is na vijf speeldagen nog altijd ongeslagen op het wereldkampioenschap in Tsjechië. Eerder werd gewonnen van Zuid-Afrika (1-0), Singapore (10-0) en Denemarken (0-1 in acht innings). Gisteren tekende pitcher Erick Urbaneja in de wedstrijd tegen Denemarken zelfs aan voor de tweede no-hitter van dit toernooi.

Startend pitcher Carlos Ucero in actie voor Venezuela.
Startend pitcher Carlos Ucero in actie voor Venezuela.

De Nederlandse softballers leverden vandaag eveneens geen enkel probleem op voor Venezuela. Danny Rombley zorgde voor het enige hoogtepunt voor Oranje. In de derde inning sloeg hij eerst een tweehonkslag om vervolgens na hits van Dyron Juaquin en Jeff Delfina voor het eerste Venezolaanse tegenpunt op dit WK te zorgen.

Homerun

Veel haalde het niet uit. In korte tijd liep Venezuela uit naar een 9-1 voorsprong, waardoor de wedstrijd na de vijfde Nederlandse slagbeurt kon worden beëindigd. De ploeg scoorde zesmaal op drie verschillende Nederlandse pitchers in de vierde inning. Engelbert Herrera luisterde de slagbeurt op met een homerun waarbij hij twee ploeggenoten mee over de thuisplaat nam.

In totaal kwam de Venezolaanse slagploeg dit duel tot negen hits, waarvan er zes goed waren voor extra honken. Derde honkman Carlos Carreño nam twee tweehonkslagen en een honkslag voor zijn rekening. Voor Nederland sloegen Danny Rombley (2 uit 2), Emeron Lourens (1 uit 2), Revin Brooks (1 uit 2), Dyron Juaquin (1 uit 2) en Jeff Delfina (1 uit 3) de honkslagen.

Sleutelduel

Danny Rombley scoorde het eerste tegenpunt voor Venezuela op dit WK.
Danny Rombley scoorde het eerste tegenpunt voor Venezuela op dit WK.

De Nederlandse softballers krijgen nu een ruime dag de tijd om de nederlaag te verwerken. Morgenavond staat om 19.30 uur in het Svoboda Ballpark in Praag het sleutelduel tegen Denemarken op het programma. Vorig jaar verloor Nederland op het Europees kampioenschap eerst met 15-0 in drie innings van de Denen, maar werd de Deense ploeg in de strijd om een finaleplaats knap met 5-3 verslagen.

Winst is ook morgen in Praag noodzakelijk voor de Nederlandse softballers om zicht te blijven houden op een goede eindklassering op dit WK. Net als Nederland wist ook Denemarken tot vandaag nog maar eenmaal te winnen. Dat gebeurde tegen Zuid-Afrika (7-0), de tegenstander van Nederland op woensdagavond. In zijn overige duels tegen Canada (7-0) en Venezuela (0-1) wist Denemarken niet te scoren. De Denen staan eerst later vanmiddag tegenover Australië, momenteel de nummer drie uit poule B en bovendien op donderdag de laatste tegenstander van Nederland in de eerste ronde.

           1 2 3 4 5  R H E
NEDERLAND  0 0 1 0 0  1 6 0
VENEZUELA  0 1 2 6 X  9 9 0

Pitchers Nederland
Jeffry Visser (3 1/3+2 man): 2-3-5-0
Jeroen Mulder (3 man): 0-1-2-0
Wesley Blonk (2/3): 0-0-2-0

Pitchers Venezuela
Carlos Ucero (1 2/3+1 man): 1-0-1-0
Maiker Pimentel (3 1/3): 3-0-5-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal