Jeff Delfina sloeg één van de drie honkslagen voor Nederland.

Softbal

Vierde WK-nederlaag voor Nederland

Vierde WK-nederlaag voor Nederland

Jeff Delfina sloeg één van de drie honkslagen voor Nederland.
Jeff Delfina sloeg één van de drie honkslagen voor Nederland.
Foto: © WBSC

De Nederlandse softballers zijn er op het wereldkampioenschap in Tsjechië niet in geslaagd de EK-stunt van vorig jaar te herhalen. Toen schakelde Oranje op weg naar de finale het sterke Denemarken uit. Maar vandaag bleken de Deense softballers een stuk scherper te zijn dan hun Nederlandse tegenstanders. Tegen de tijd dat Revin Brooks de bal voor een solohomerun over de hekken heen ramde, was de wedstrijd al gespeeld. Met een 8-1 nederlaag is Nederland in Poule B veroordeeld tot een bijrol.

Met een elfde plaats op de wereldranglijst geldt Denemarken als één van de sterkere teams in het internationale veld. Des te groter was de stunt toen Nederland vorig jaar op het Europees kampioenschap in Havlíčkův Brod Denemarken op de slotdag uitschakelde voor een plaats in de finale. Daarmee keerde de nummer negentien van de wereld voor het eerst in zes jaar tijd terug in de eindstrijd van het EK en werd kwalificatie afgedwongen voor het WK. Op zo’n anderhalf uur rijden van de plek waar Nederland bijna een jaar geleden nog zo succesvol was, moesten de softballers van hoofdcoach Ben ten Pas vandaag wel hun meerdere erkennen in Denemarken.

Korte stop Eldrick Dijkhoff in actie voor Nederland.
Korte stop Eldrick Dijkhoff in actie voor Nederland.
Foto: © WBSC

In het Svoboda Ballpark in Praag miste Oranje de scherpte die de Denen vanavond juist wel hadden. Dat leverde al in de eerste inning een curieus moment op. Met volle honken, twee man uit en twee slag liet Jeroen Mulder bij een pitch de bal uit zijn hand schieten. De bal schoot richting eerste honkman Enrique Javier. Hij wist de Deen Jens Terkelsen in te sluiten tussen het derde honk en de thuisplaat. In alle consternatie lukte het Oranje de loper uit te schakelen op de thuispaat. De scheidsrechters oordeelden echter dat het een illegale pitch was die als een wijdbal de boeken inging. Mulder was hierna even zijn ritme kwijt en gooide nog eens drie wijdballen op rij, waardoor Terkelsen voor Denemarken alsnog de score kon openen.

Eer

Na een snelle tweede inning schakelde Denemarken in de derde inning opnieuw naar een hogere versnelling. Door goed slagwerk en met name slim honklopen werd de voorsprong uitgebreid tot 4-0. Reliever Jeffry Visser leek in de vierde inning even vat te krijgen op de Deense slagploeg. Hij wist twee snelle nullen te maken. Maar al snel werd ook hij door de Deense slagploeg onder handen genomen. Na onder meer een honkslag (twee binnengeslagen punten) van Anders Svane en een driehonkslag (één binnengeslagen punt) van Martin Simonsen was de achterstand al opgelopen tot 8-0.

Pitcher Jeffry Visser in actie.
Pitcher Jeffry Visser in actie.
Foto: © WBSC

Revin Brooks redde de eer voor Nederland. Met twee slag en drie wijd ramde hij in de vijfde inning de bal ver over de omheining van het Svoboda Ballpark. Veel haalde het niet uit. Winnend pitcher Kim Hansen (8-0-3-0) antwoordde met strikeouts op rij voor Glennsig Polonius, pinch-hitter Idelgardo Raap en Dyron Juaquin om de wedstrijd alsnog vervroegd te kunnen beëindigen.

Onbespeelbaar

De Deense aas kwam tegen Nederland in vijf innings tot acht keer drie slag en hoefde behalve de solohomerun van Revin Brooks alleen hits toe te staan aan Eldrick Dijkhoff (eerste inning) en Jeff Delfina (derde inning). Daarmee bleef Hansen vandaag onbespeelbaar voor de Nederlandse slagploeg.

Na de vierde nederlaag in vijf wedstrijden op dit WK wachten de Nederlandse softballers alleen nog wedstrijden tegen Zuid-Afrika (morgen om 19.30 uur) en Australië (donderdag om 19.30 uur). Bij winst op het nog puntloze Zuid-Afrika speelt Nederland vrijdagmiddag zeer waarschijnlijk om 16.30 uur om de elfde en twaalfde plaats. Tegenstander in dat duel zou wel eens tienvoudig Europees kampioen Tsjechië kunnen worden.

           1 2 3 4 5  R H E
NEDERLAND  0 0 0 0 1  1 3 0
DENEMARKEN 1 0 3 4 X  8 7 0

Pitchers Nederland
Jeroen Mulder (3+1 man): 3-6-4-0
Jeffry Visser (1): 0-1-3-0

Pitchers Denemarken
Kim Hansen (5): 8-0-3-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal