Danny Rombley bereikt veilig het tweede honk. Hij was tegen Zuid-Afrika slechts één van de drie Nederlandse spelers die dat wisten te presteren.

Softbal

Nederland op WK kansloos tegen Zuid-Afrika

Nederland op WK kansloos tegen Zuid-Afrika

Danny Rombley bereikt veilig het tweede honk. Hij was tegen Zuid-Afrika slechts één van de drie Nederlandse spelers die dat wisten te presteren.
Danny Rombley bereikt veilig het tweede honk. Hij was tegen Zuid-Afrika slechts één van de drie Nederlandse spelers die dat wisten te presteren.
Foto: © WBSC

De Nederlandse softballers zullen vanavond nog even met weemoed terug hebben gedacht aan het Zeister Slot Tournament van anderhalve week terug. In Zeist werd Zuid-Afrika met 1-8 verslagen. Nog niet eerder had Oranje in een officiële interland gewonnen van de Zuid-Afrikaanse softballers. En met een herhaling van die prestatie had Nederland het WK vanavond nog kunnen redden. Zuid-Afrika was echter niet van plan om daaraan mee te werken en pakte in vijf innings met 0-7 hun eerste zege van dit toernooi.

Met een twaalfde plaats op de wereldranglijst en een tiende eindklassering op het vorige wereldkampioenschap is Zuid-Afrika internationaal succesvoller dan Nederland. Toch stonden de Zuid-Afrikaanse softballers na hun vijf wedstrijden nog altijd op nul overwinningen.

Catcher Emeron Lourens krijgt een door midvelder Danny Rombley aangegooide bal niet onder controle en moet een tegenpunt toestaan.
Catcher Emeron Lourens krijgt een door midvelder Danny Rombley aangegooide bal niet onder controle en moet een tegenpunt toestaan.
Foto: © WBSC

Dat gaf Nederland vanavond in de Hippos Arena in Havlíčkův Brod alle kans op winst en om een plaats bij de beste twaalf teams op dit WK veilig te stellen. Dan moest er vanavond wel gewonnen worden. Maar evenals gisteren kon Oranje ook vanavond in Tsjechië nauwelijks imponeren.

Grip

Pitchers Jeroen Mulder en Jeffry Visser konden nauwelijks vat krijgen op de slagploeg van de tegenstander en verdedigend werden de nodige steken laten vallen. Na zes pitches van Jeroen Mulder keek Nederland al tegen een 0-2 achterstand aan. De Nederlandse pitcher moest tweehonkslagen op rij incasseren van Javier Frost en Mogau Thupudi. Een wilde worp bracht even later ook het derde Zuid-Afrikaanse punt over de thuisplaat.

Na twee snelle nullen ging het opnieuw mis in de vierde inning. De Nederlandse softballers verloren alle grip op de wedstrijd en zagen volledig onnodig Zuid-Afrika via vier runs verder uitlopen tot 0-7. Aanvallend had Nederland er geen enkel antwoord op. Zo was Oranje niet in staat om de reguliere zeven innings vol te maken.

Onbespeelbaar

De Zuid-Afrikaanse pitcher Tidima Kekana met zijn karakteristieke beweging.
De Zuid-Afrikaanse pitcher Tidima Kekana met zijn karakteristieke beweging.
Foto: © WBSC

De Zuid-Afrikaanse pitcher Tidima Kekana bleek onbespeelbaar. Hij gooide in vijf innings tien keer drie slag, waaronder zes op rij tussen de tweede en vierde inning. Alleen Enrique Javier (tweede inning) en Eldrick Dijkhoff (tweehonkslag in de vierde inning) wisten vanavond voor Nederland een honkslag te slaan.

Door de vijfde nederlaag in zes wedstrijden tijd zou het zo maar kunnen zijn dat Nederland morgen als achtste en laatste eindigt in poule B. Naar alle waarschijnlijkheid speelt Oranje dan vrijdagavond tegen de Filipijnen om de vijftiende en zestiende plaats op dit WK. Voordat het zover is, ronden de Nederlandse softballers morgenavond om 19.30 uur de eerste ronde af met een wedstrijd tegen Australië, momenteel de nummer twee uit poule B. Japan (poule A) en Canada (poule B) zijn nog de enige twee ongeslagen teams op dit WK.

            1 2 3 4 5  R H E
ZUID-AFRIKA 3 0 0 4 0  7 8 0
NEDERLAND   0 0 0 0 0  0 2 3

Pitchers Zuid-Afrika
Tidima Kekana (5): 10-0-2-0

Pitchers Nederland
Jeroen Mulder (2): 2-3-3-0
Jeffry Visser (3): 2-2-5-3

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal