Eldrick Dijkhoff aan slag voor Nederland.

Softbal

Nederland eindigt als zevende in poule B

Nederland eindigt als zevende in poule B

Eldrick Dijkhoff aan slag voor Nederland.
Eldrick Dijkhoff aan slag voor Nederland.
Foto: © WBSC

De Nederlandse softballers hebben de eerste ronde van het wereldkampioenschap afgesloten met een 7-3 nederlaag tegen Australië. Oranje ging gretig van start en liet de Australische ploeg er hard voor werken. Nadat Australië zes runs in de vierde inning had gescoord, werd het Svoboda Ballpark in Praag getroffen door noodweer en werd de wedstrijd beëindigd. Door dit resultaat is Nederland als zevende geëindigd in poule B en speelt de ploeg morgen tegen Botswana om de dertiende en veertiende zestiende plaats.

Voor Australië stond in de wedstrijd tegen Nederland al niets meer op het spel. Met vijf overwinningen en één nederlaag tegen de ongeslagen koploper uit poule B had de Australische ploeg zich al verzekerd van de tweede plaats. Voor Nederland was dat een ander verhaal. Bij winst zou Oranje nog beslag kunnen leggen op de zesde plaats in de poule.

Emeron Lourens kwam voor het eerst op dit WK in actie als pitcher.
Emeron Lourens kwam voor het eerst op dit WK in actie als pitcher.
Foto: © WBSC

En dus ging de ploeg van hoofdcoach Ben ten Pas dapper van start tegen de wereldkampioen uit 2009, die tijdens de vorige editie voor de tweede maal in de historie de WK-finale wist te bereiken. Eenvoudig was dat niet. De Australische startend pitcher Layton Reid, vorig jaar nog actief op het WK softbal voor junioren, stuurde negen van de eerste twaalf slagmannen met drie slag terug naar de dug-out. Niettemin slaagde Nederland er wel in om tweemaal op voorsprong te komen.

Orde op zaken

In de derde inning profiteerde Jeff Delfina (vier wijd) bij het stelen van het tweede honk van gepruts in de Australische defensie. Daardoor kon hij de score openen. Een inning later scoorden Eldrick Dijkhoff (honkslag) en Revin Brooks (honkslag) op een uitstekende honkslag van pinch-hitter Enrique Javier. Maar beide keren stelde de nummer vier van de wereld direct orde op zaken. In de derde inning werkte Callum Beashel met een solohomerun de eerste achterstand weg.

Nederland kwam tegen Australië tweemaal op voorsprong.
Nederland kwam tegen Australië tweemaal op voorsprong.
Foto: © WBSC

Nadat Nederland andermaal op voorsprong was gekomen, forceerde Australië alsnog een beslissing. De Nederlandse pitcher Enio Kwas verloor zijn controle en moest worden vervangen voor Emeron Lourens. In zijn eerste wedstrijd als pitcher op dit WK lukte het de speler van Quick Amersfoort ook niet om zijn ploeg uit de slagbeurt te halen. Tegen de tijd dat Australië de 1-3 achterstand had omgedraaid in een 6-3 voorsprong, nam Jeffry Visser het pitchen over. Hij moest nog een punt toestaan, maar wist verder de schade te beperken.

Onweer

Inmiddels hadden de donkere wolken zich voor Nederland letterlijk samengepakt boven het Svoboda Ballpark. Met zware regenval en onweer werd nog wel begonnen aan de tweede helft van de vijfde inning, maar na twee snelle nullen moest de wedstrijd alsnog worden stilgelegd. Na zo’n half uur werd tenslotte besloten dat de wedstrijd niet meer zou worden afgemaakt en dat daarmee de 7-3 tussenstand ook de officiële eindstand zou worden. Hierdoor eindigde Nederland in poule B in punten op gelijke hoogte met Singapore en Zuid-Afrika. Door de ruime 13-0 overwinning op Singapore eerder deze week bleef Oranje deze ploeg in poule B voor.

Beste eindklassering

Spelers van Nederland en Australië hielpen mee om het zeil op het veld te leggen.
Spelers van Nederland en Australië hielpen mee om het zeil op het veld te leggen.
Foto: © WBSC

Morgen sluit Nederland om 13.30 uur in de Hippos Arena in Havlíčkův Brod het wereldkampioenschap af met een wedstrijd tegen Botswana, de nummer zeven uit poule A. De Afrikaanse ploeg won dit toernooi van de Filipijnen (0-3) en Europees kampioen Tsjechië (2-4), dat vandaag met een walk-off homerun tegen Cuba de Play-Offs bereikte. Daarnaast verloor Botswana van Argentinië (0-8), Cuba (0-6), Nieuw-Zeeland (7-0), Mexico (5-3) en Japan (0-3).

Nederland en Botswana stonden tweemaal eerder tegenover elkaar, waarbij elk team één keer wist te winnen. De winnaar van de onderlinge wedstrijd morgen eindigt op de dertiende plaats. Voor Nederland zou dat de beste eindklassering zijn sinds 1996 toen Oranje 13e werd van de 22 deelnemers. Eerder werd Nederland 10e van de 17 in 1992, 14e van de 16 in 2000, 14e van de 15 in 2004, 14e van de 16 in 2013 en 15e van de 15 in 2015.

          1 2 3 4 5  R H E
NEDERLAND 0 0 1 2 0  3 4 2
AUSTRALIË 0 0 1 6 0  7 6 2

Pitchers Nederland
Enio Kwas (3+3 man): 1-3-5-1
Emeron Lourens (1/3+3 man): 0-1-1-1
Jeffry Visser (2/3): 0-0-0-0

Pitchers Australië
Layton Reid (4): 9-2-4-2
Harrison Peters (1): 3-0-0-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal