Pitcher Lisa Meijering in actie tijdens de wedstrijd tegen Oekraïne op het EK U19 in Staranzano.

Softbal

Selectie bekendgemaakt voor U19 wereldkampioenschap

Selectie bekendgemaakt voor U19 wereldkampioenschap

Pitcher Lisa Meijering in actie tijdens de wedstrijd tegen Oekraïne op het EK U19 in Staranzano.
Pitcher Lisa Meyering in actie tijdens de wedstrijd tegen Oekraïne op het EK U19 in Staranzano.
Foto: © Petra Mwaro

Manager Saskia Kosterink heeft haar selectie bekendgemaakt waarmee ze van zondag 11 tot en met zaterdag 17 augustus in het Amerikaane Irvine (Californië) deelneemt aan het wereldkampioenschap voor speelsters van 19 jaar en jonger. Voor deze mondiale titelstrijd ontving Nederland als Europese nummer vier een wildcard. De selectie bestaat uit zeventien speelsters, waaronder Julia van der Meer en Tess Remmers. Dit tweetal voert in de Golden League het slagklassement aan van het Talent Team Holland.

De selectie voor het aankomende U19 wereldkampioenscap is samengesteld uit de beste speelsters uit het Talent Team Holland, dat uitkomt in de Golden League. In dat team leidt Julia van der Meer het slagklassement met een gemiddelde van .429. Daarnaast sloeg ze tot dusver de meeste tweehonkslagen (3) en binnengeslagen punten (5). Tess Remmers kwam voor het Talent Team Holland tot een gemiddelde van .417. Lisa Meyering scoorde voor TTH de meeste runs (5).

De meeste speelsters van de nationale U19-ploeg hebben inmiddels al enige internationale ervaring. Acht van de zeventien speelsters maakten vorig jaar deel uit van de de ploeg die op het Europees kampioenschap vierde werd. Zes speelsters uit de selectie werden in 2017 al eens Europees kampioen met de nationale U16-selectie. Met buitenveldster Amy Felix heeft Nederland verder in Irvine ook de beschikking over de Meest Waardevolle Speelster van het afgelopen U16 Pony European Zone Championship, waar het deelnemende team uit Nederland ongeslagen de Europese titel veroverde.

Laatste keer

Het wereldkampioenschap wordt van zondag 11 tot en met zaterdag 17 augustus gehouden. Voor het WK U19 heeft Nederland een wildcard ontvangen van de World Baseball Softball Confederation (WBSC). Tijdens het U19 Europees kampioenschap in 2018, dat gold als kwalificatietoernooi, eindigde Oranje nog op een vierde plaats. De top 3, bestaande uit Italië, Ierland en Tsjechië, plaatste zich via dit EK direct. Het is de laatste keer dat een WK U19 wordt gehouden. Het toernooi wordt na deze editie aangepast in een wereldkampioenschap voor speelsters van 18 jaar en jonger.

Nederland opent het WK op zondag 11 augustus met een wedstrijd tegen Canada. Hierna volgen nog wedstrijden tegen Nieuw-Zeeland en Chinese Taipei. Twee jaar geleden werd Nederland in Clearwater in een deelnemersveld van 26 teams veertiende. Oranje won vier van haar acht wedstrijden. Canada en Chinese Taipei werden respectievelijk vierde en vijfde, terwijl Nieuw-Zeeland achter Nederland op een zestiende plaats eindigde.

Selectie

Pitchers (4):
Margot van Eijl (Onze Gezellen)
Romy van der Ham (Twins Oosterhout)
Isanthe Rouwenhorst (Onze Gezellen)
Lisa Meyering (Onze Gezellen)

Catchers (3):
Nicky Uytendaal (Quick Amersfoort)
Tess Remmers (Twins Oosterhout)
Lieke Suskind (Quick Amersfoort)

Binnenvelders (4):
Marijn Crouwel (Onze Gezellen)
Sterre den Duijn (Twins Oosterhout)
Isa Smit (Onze Gezellen)
Reganied Franka (Orioles)

Buitenvelders (5):
Yindi Beekveldt (Terrasvogels)
Jacky Huijben (Onze Gezellen)
Nina Oomes (Hoofddorp Pioniers)
Amy Felix (Hoofddorp Pioniers)
Michelle Schuur (Quick Amersfoort)

Utility (1):
Julia van der Meer (FysioExpert Olympia Haarlem)

Technische staf:
Saskia Kosterink – manager
Sandra Catoen – assistent-coach
Bart Hanegraaff -hitting-coach
Martijn Guillot – pitching-coach
Sanne Bolhuis – teammanager
Pien Arntz – fysiotherapeut

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal