Jeandro Tromp aan slag voor HCAW.

College

Tromp: ‘Het wordt een gave ervaring’

Tromp: ‘Het wordt een gave ervaring’

Jeandro Tromp aan slag voor HCAW.
Foto: © Alfred Cop

Als de sterren van New York Yankees en Boston Red Sox volgende week in Londen zijn voor de eerste wedstrijd uit de Major League ooit in Europa, worden zij tijdens hun batting-practice op het veld vergezeld door negentien van de grootste Nederlandse honkbaltalenten. Zij verblijven in de Britse hoofdstad op uitnodiging van Major League Baseball.

Tijdens de allereerste London Series wordt van maandag 24 tot en met zaterdag 29 juni in de Britse hoofdstad een showcase evenement gehouden voor de grootste talenten uit Europa. Onderdeel van dit evenement is het European Elite Development Tournament met wedstrijden op dinsdag 25, woensdag 26 en donderdag 27 juni op het Farnham Park. Op dit nationale trainingscentrum bevindt zich het enige honkbal- en softbalcomplex van het Verenigd Koninkrijk.

Aan het driedaagse toernooi nemen negentig van de meest talentvolle honkballers uit Europa deel. Zij komen uit veertien verschillende landen en worden opgedeeld in drie verschillende teams. Negentien honkballers uit Nederland hebben een uitnodiging ontvangen. Een belangrijk onderdeel van het toernooi is de pro-style workout met scouts van clubs uit de Major League. Een uitgelezen kans voor de Nederlandse talenten om zichzelf in de etalage te zetten. Daarnaast mogen ze aanwezig zijn tijdens de batting-practice van de sterren van New York Yankees en Boston Red Sox, met onder meer de Koninkrijk-spelers Didi Gregorius en Xander Bogaerts.

Erkenning

Eén van de spelers die is uitgenodigd, is de achttienjarige Jeandro Tromp. Voor de speler van het Bussumse HCAW is het erkenning voor zijn harde werken van de afgelopen jaren: “Het zegt toch wel iets als je voor zo’n toernooi wordt gevraagd”, aldus de Zwollenaar. “Het geeft me de kans om mijzelf weer te laten zien. En het is natuurlijk een gave ervaring. Je staat tijdens de batting-practice op het veld bij de spelers waar je naar op kijkt. En op de plek waar je zelf later ook wilt staan.” Het is niet voor het eerst dat Tromp op uitnodiging van Major League Baseball naar het buitenland afreist. Eerder nam hij al twee keer deel aan het MLB Spring Academies Tournament in Barcelona.

Jeandro Tromp aan slag voor HCAW.
Foto: © Alfred Cop

Dat de top halen niet eenvoudig is, daar kan Tromp over meepraten. Sinds hij op jonge leeftijd begon met honkballen bij Blue Hawks in Zwolle heeft hij alles in het teken gezet van het bereiken van het hoogst haalbare. Al op vroege leeftijd bracht hem dat naar Scimitars. Een overstap wat niet alleen betekende dat hij in Bussum moest honkballen, maar ook dagelijks voor zijn school de reis tussen Zwolle en Bussum moest afleggen. In combinatie met trainingen voor nationale jeugdploegen betekende dit veelvuldig dat hij pas rond middernacht thuis was en de volgende ochtend in alle vroegte weer op weg naar school moest.

Stroomversnelling

Maar niet zonder succes. Een aantal jaren geleden kwam zijn carrière in een stroomversnelling. In korte tijd won hij met zijn team de Colt World Series, debuteerde Tromp in de hoofdklasse en nam hij met het Nederlands Koninkrijksteam deel aan het U18 wereldkampioenschap. “Ik heb in die periode zoveel ervaring opgedaan. Je beseft het nooit gelijk, maar als ik terugkijk naar dat jaar, kan ik alleen maar trots zijn.” Inmiddels is Tromp als openingsslagman en midvelder een vaste waarde in de selectie van HCAW. “Ik wen al een beetje aan de hoofdklasse”, vertelt Tromp. De Bussumse ploeg is één van de belangrijkste kandidaten voor deelname aan de Play-Offs. “We zijn het seizoen wat minder begonnen, maar blijven op dit moment alleen maar stijgen. De Play-Offs komen steeds meer in zicht. Dat komt omdat we echt een goed team hebben. Met ons spel hebben we laten zien dat we in de top horen”, vertelt Tromp.

Toch kan het zomaar zijn dat Tromp tijdens het seizoen voortijdig afscheid moet nemen van zijn hoofdklasseclub. Om zijn droom na te jagen: honkballen in de Verenigde Staten. De buitenvelder heeft overeenstemming bereikt met Arizona Western College om daar te gaan honkballen. Hij volgt daarmee het voorbeeld van onder meer zijn voormalig ploeggenoot Delano Selassa. “De jongens die spelen voor AWC hebben mij bij de coach geïntroduceerd.” Vervolgens is het balletje gaan rollen. Tromp kijkt uit naar zijn verblijf in Arizona: “Ik hoor goede verhalen van dit college. Het is voor mij een hele mooie kans. Ook om meer progressie te maken.” Bij AWC Matadors wordt Tromp na Chris Koeiman, Arjun Huerta, Angelo Wicklert, Delano Selassa, Luuk ter Beek en Nolan Beugeling de zevende speler uit het Nederlands Koninkrijk. Tromp: “Ik wil twee goeie seizoenen draaien. Misschien dat er dan interesse is van een universiteit om daar te gaan honkballen.”

Profcarrière

Jeandro Tromp.
Foto: © Alfred Cop

Maar voorzichtig droomt Tromp groter. Een droom die hij al vanaf jongs af aan najaagt: een profcarrière in de Verenigde Staten. Voor die droom heeft de Zwolse honkballer veel opzij moeten zetten. “Ik heb een zware weg moeten afleggen. Maar als je een doel hebt, dan wil je er ook alles voor doen”, zegt hij stellig. “En de weg die ik af ga leggen in Arizona, die zal zeker veel zwaarder zijn.” Zijn deelname aan het Elite Development Tournament is wat dat betreft een welkome kans. Niet alleen om meer ervaring op te doen. “Misschien is er straks in Londen interesse van een profclub”, hoopt Tromp.

Ondertussen heeft hij ook de week van 7 tot en met 11 augustus in zijn agenda omcirkeld. Dan wordt in het Tsjechische Praag het Europees kampioenschap voor spelers van 23 jaar en jonger gehouden. “De U23-selectie halen, is nu wel mijn belangrijkste doel”, vertelt de speler van HCAW. Daarvoor stelt hij maar wat graag zijn collegeplannen uit.

Droom

De afgelopen maanden heeft Tromp de voorbereiding op het EK al meegemaakt. Mede daardoor heeft de tweedejaars student marketing en communicatie aan het Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO) wekelijks een overvolle agenda. “Met het CTO trainen we op maandag, dinsdag, donderdagochtend en woensdagmiddag”, somt Tromp op. Daarnaast neemt hij deel aan de selectietrainingen voor het U23-team op maandag- en woensdagavond. De dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag zijn gereserveerd voor zijn club HCAW. Klagen zal Tromp niet snel. “Het CTO programma heeft me heel erg veel geholpen. Het zorgde er bovendien voor dat ik niet meer elke dag zo lang hoefde te reizen.”

Holland Series, een Europese titel, of misschien wel een profavontuur. Tromp blijft streven naar het hoogst haalbare: “De droom om profhonkballer te worden heb ik nog steeds. Natuurlijk is er maar een kleine kans om er één te worden, maar ik moet gewoon nog harder blijven werken en goed blijven presteren.”

De volgende spelers hebben van Major League Baseball een uitnodiging ontvangen voor deelname aan het Elite Development Tournament:

 • Darnel Collins
 • Gio de Grauw
 • Dylan Farley
 • Stefan Iannelli
 • Tyriq Kemp
 • Max Kops
 • Naut Kragt
 • Raydley Legito
 • Ruendrick Piternella
 • Delano Selassa
 • Chris Stuart
 • Tijmen Takke
 • Luuk ter Beek
 • Jeandro Tromp
 • Tommy van de Sanden
 • Mic van de Ven
 • Mick Vos
 • Angelo Wicklert
 • Jurgen Zwitzer

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in College