Mees Robberse aan slag in de wedstrijd tegen Japan op het WK U15 van vorig jaar.

EK U15 2019

Duursma over selectie EK U15: ‘Mooie mix van spelers’

Duursma over selectie EK U15: ‘Mooie mix van spelers’

Mees Robberse aan slag in de wedstrijd tegen Japan op het WK U15 van vorig jaar.
Mees Robberse aan slag in de wedstrijd tegen Japan op het WK U15 van vorig jaar.

Vier spelers uit de succesvolle WK-selectie van vorig jaar nemen volgende maand met het nationale Koninkrijksteam deel aan het Europees kampioenschap voor spelers van 15 jaar en jonger. Het toernooi wordt van dinsdag 16 tot en met zaterdag 20 juli gehouden in het Italiaanse Nettuno. De laatste keer dat Nederland kampioen werd tijdens het EK U15 was in 2014. “We hebben een mooie mix van spelers die straks Kingdom of the Netherlands gaan vertegenwoordigen”, vertelt manager Michael Duursma.

Vorig jaar augustus veroverde Nederland op het U15 wereldkampioenschap in Panama vier overwinningen. Nog niet eerder won een Nederlands team in deze leeftijdsklasse zoveel wedstrijden op een WK. Door Duitsland met 4-3 te verslaan, werd uiteindelijk beslag gelegd op een achtste plaats. Van die succesvolle WK-selectie zijn pitcher Kaien Oukes, catcher Mees Robberse, binnenvelder Gedionne Marlin en buitenvelder Darnel Collins teruggekeerd in de nationale ploeg.

Met een grotendeels vernieuwde selectie hoopt manager Michael Duursma volgende maand in het Italiaanse Nettuno voor het eerst sinds 2014 weer een Europese titel te veroveren. Van de afgelopen drie edities werden er twee gewonnen door Duitsland. “Laat het duidelijk zijn dat wij voor de winst gaan”, is manager Michael Duursma stellig. “Wij willen ons plaatsen voor het WK in 2020. En dus moeten wij op zaterdag één van de twee finalisten zijn.”

Gewaagd

Pitcher Kaien Oukes keert na het WK terug op het EK U15.
Pitcher Kaien Oukes keert na het WK terug op het EK U15.

Wat Duursma betreft moet zijn ploeg vooral rekening houden met de teams van Tjechië, Frankrijk, Italië en Duitsland. Duursma: “Deze teams hebben de afgelopen jaren laten zien dat ze in deze leeftijdsklasse aardig aan ons gewaagd zijn. We gaan er in ieder geval met zijn allen een mooi en leerzaam toernooi van maken en tegelijkertijd er alles aan doen om succesvol te zijn.”

Voor het EK heeft Duursma twintig spelers opgeroepen, met name van de vier Nederlandse baseballacademies. “Maar ook buiten de academies hebben we naar spelers gezocht”, licht Duursma toe. “Uiteindelijk hebben Djordy Franken van Storks en Jayden Mohamed van Neptunus een plek verdiend bij de definitieve selectie.” Evenals tijdens het wereldkamioenschap wordt het U15 Koninkrijksteam ook voor het EK aangevuld met spelers van Curaçao. Dat zijn binnenvelder Justin Dambruck en Gedionne Marlin. Voor die laatste wordt het daarmee zijn tweede toernooi met het Koninkrijksteam.

Heel tevreden

De selectie is samengesteld uit onder meer spelers die in april in Praag deelnamen aan de U14 Pony European Zone Championshops en uit spelers die deze maand met Rotterdam het NK Senior League Baseball wonnen. Binnenvelder Jamie Beerman nam vorig jaar nog deel aan het U12 Europees kampioenschap. Buitenvelder Miquel Willem maakte in 2017 deel uit van de nationale selectie tijdens het EK U12.

Duursma: “Wij zijn heel tevreden met deze groep spelers. Het is een groep met behoorlijk wat discipline en intrinsieke motivatie. Jongens zijn altijd op tijd, komen met de juiste mentaliteit op het veld en zijn coachable.” En dus kijkt Duursma, die zelf 178 interlands speelde en met de nationale A-ploeg Europees kampioen werd in 2005, 2007 en 2014, uit naar zijn tweede toernooi als manager van het nationale U15-team. “Voor de coaches in ieder geval een mooie groep om mee te werken en onderling lijkt het ook allemaal prima geregeld. De jongens hebben respect voor elkaar en dat is natuurlijk wel belangrijk als we straks op reis gaan.”

Ook de techniste staf heeft enkele nieuwe gezichten. Oud-hockeyinternational Lisanne de Roever reist als teammanager mee naar Nettuno. Ivan Rodriguez is onder meer als eerste honk-coach toegevoegd aan de nationale selectie. Duursma: “Ivan brengt veel ervaring, kennis en passie met zich mee.”

Meeste titels

Sinds de eerste editie van het EK in 1975 won Nederland de meeste Europese titels. In de eerste vijf edities verdeelden Nederland (zesmaal) en Italië (negenmaal) de titels. Hierna won Nederland nog eens zesmaal het Europees kampioenschap, waarvan drie keer op rij tussen 2012 en 2014. Italië won alleen nog in 2009 en 2011. Tsjechië werd kampioen in 2004, 2007 en 2016, terwijl regerend kampioen Duitsland het EK won in 2015 en 2017.

Voor het EK is Nederland ingedeeld in poule B. Daarin treft het Koninkrijksteam achtereenvolgens de nationale teams uit Slowakije (dinsdag 16 juli), Oostenrijk (woensdag 17 juli) en Tsjechië (donderdag 18 juli). Met zes finaleplaatsen in de laatste acht edities geldt Tsjechië als één van de favorieten. Poule A bestaat uit regerend kampioen Duitsland, gastheer Italië, Frankrijk en Rusland. Het toernooi geldt als kwalificatietoernooi voor het wereldkampioenschap van 2020.

Selectie

Pitchers (7):
Jaya Achmat (Rotterdam Unicorns)
Djordy Franken (Storks)
Brandon Herbold (Rotterdam Unicorns)
Jesse Holsheimer (Scimitars)
Sem Nijman (Rotterdam Unicorns)
Kaien Oukes (Scimitars)
Stijn van der Schaaf (Scimitars)

Catchers (3):
Duncan Beljaards (Kennemerland Rabbits)
Matis Crouwel (Kennemerland Rabbits)
Mees Robberse (Scimitars)

Binnenvelders (6):
Jaime Beerman (Diamonds Amsterdam)
Justin Dambruck (Curaçao)
Gedionne Marlin (Curaçao)
Jayden Mohamed (Neptunus)
Denzel Sandel (Scimitars)
Joshua Seijsener (Kennemerland Rabbits)

Buitenvelders (4):
Paris Aguilera Zayas (Kennemerland Rabbits)
Darnel Collins (Rotterdam Unicorns)
Jowendrick Sprock (Rotterdam Unicorns)
Miquel Willem (Kennemerland Rabbits)

Technisch staf:
Michael Duursma – manager
Marvin Bleij – derde honk-coach
Ivan Rodriguez – eerste honk-coach
Eelco Jansen – pitching-coach
Lisanne de Roever – teammanager
Pepijn van Ingen – fysiotherapeut

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U15 2019