Revin Brooks (rechts) sloeg in de verlening het winnende punt binnen.

Softbal

Softballers sluiten WK af met zinderende winst

Softballers sluiten WK af met zinderende winst

Revin Brooks (rechts) sloeg in de verlening het winnende punt binnen.
Revin Brooks (rechts) sloeg in de verlening het winnende punt binnen.
Foto: © WBSC

De Nederlandse softbalploeg is vandaag dertiende geworden op het wereldkampioenschap in Tsjechië. In hun laatste wedstrijd versloegen de Nederlandse mannen in een zinderend slot in de Hippos Arena in Havlíčkův Brod Botswana na een verlenging met 5-6. De dertiende plaats op het WK is voor Nederland de hoogste eindklassering in 23 jaar.

Nederland kende de afgelopen week niet een heel gelukkig toernooi en moest lang genoegen nemen met alleen een 13-0 overwinning op Singapore. Het bleek een belangrijke zege, want daardoor wist Nederland in ieder geval twee teams achter zich te houden. Bovendien mocht Oranje vandaag spelen om de dertiende en veertiende plaats. Tegenstander daarin was Botswana. De Afrikaanse ploeg, al zeven keer eerder actief op het WK, bereikte twee jaar geleden zijn beste prestatie ooit, toen Botswana als achtste eindigde op het wereldkampioenschap.

Korte stop Eldrick Dijkhoff in actie.
Korte stop Eldrick Dijkhoff in actie.
Foto: © WBSC

De twee teams stonden twee keer eerder tegenover elkaar. Op het eerste WK waar Nederland aan deelnam, won Oranje op woensdag 25 maart 1992 met 9-2 van Botswana. Dat gebeurde onder meer na negen keer drie slag van pitcher Wendell Libiana en een homerun van Lloyd Todman. Op het WK van 2000 verloor Nederland op 11 juli met 1-0 van Botswana..

Tweede overwinning

Vandaag volgde ook de tweede overwinning op Botswana. Tegen de nummer dertien van de wereld hield Nederland, zelf negentiende op de wereldranglijst, vandaag zijn hoofd koel. En dat was nodig, want in de zevende inning verspeelde Oranje een 2-5 voorsprong. In de verlenging wist Nederland alsnog de winst binnen te slepen. Revin Brooks (2 uit 4) sloeg met een prachtige honkslag Eldrick Dijkhoff binnen, waarna Jeroen Mulder met twee keer drie slag de deur knap in het slot gooide.

Danny Rombley bereikt veilig het honk na zijn driehonkslag.
Danny Rombley bereikt veilig het honk na zijn driehonkslag.
Foto: © WBSC

De ploeg van hoofdcoach Ben ten Pas speelde vandaag aanvallend zeer sterk en zette Botswana bij elke kans onder druk. Dat zorgde ervoor dat de tank van de snoeihard gooiende startend pitcher Gideon Puakaa snel leeg was. Danny Rombley profiteerde dankbaar en sloeg de bal in de tweede inning diep tegen de hekken in het rechtsveld voor een driehonkslag. Daarop konden Revin Brooks (honkslag) en Anthony Beaumont (vier wijd) scoren om een 1-0 achterstand weg te werken. Botswana was even van slag. Op een stootslag van Emeron Lourens smeet Puakaa de bal langs zijn catcher, waardoor niet alleen Rombley kon scoren, maar Lourens direct door kon naar het derde honk. Niet veel later vergrootte Lourens de voorsprong tot 1-4.

Solohomerun

De manager van Botswana greep in en stuurde pitcher Karabo Motsholathebe naar de plaat. Dat pakte goed uit, want met de ballen van deze tweede pitcher kon de Nederlandse slagploeg vandaag nauwelijks iets. Motsholathebe stond vijf innings lang geen enkele honkslag meer toe en gooide dit duel maar liefst vijftien keer drie slag.

Jeroen Mulder gooide twee keer drie slag in de verlening.
Jeroen Mulder gooide twee keer drie slag in de verlening.
Foto: © WBSC

Het was te danken aan een sterk optreden van pitcher Jeffry Visser dat Nederland de voorsprong lang kon vasthouden. In de vierde inning sloeg Tiro Mazulugwa nog wel een solohomerun. Maar ook Visser stond hierna tot aan de zevende inning niemand meer toe op de honken.

Verlenging

Maar nadat pinch-runner Quincy Jones met het vijfde Nederlandse punt in de zevende inning definitief voor de winst leek te hebben gezorgd, ging het alsnog mis voor Oranje. Visser moest drie honkslagen incasseren en zag de achterstand teruglopen tot 3-5. Ook zijn vervanger Jeroen Mulder kon het tij niet keren, waardoor Botswana een verlenging uit het vuur wist te slepen.

Maar juist in die verlenging liet Nederland opnieuw zien de beste ploeg van de wedstrijd te zijn. Onder leiding van Revin Brooks, Jeroen Mulder en een knappe veldactie van derde honkman Emeron Lourens kon Oranje na ruim 2 1/2 uur opgelucht ademhalen. Met de 5-6 winst was de dertiende plaats binnen. Voor de Nederlandse softballers de hoogste eindklassering op een WK sinds 1996. Het is bovendien nog maar de eerste keer sinds 1996 dat Nederland minimaal twee wedstrijden heeft gewonnen op het WK softbal.

          1 2 3 4 5 6 7 8  R H E
NEDERLAND 0 4 0 0 0 0 1 1  6 4 1
BOTSWANA  1 0 0 1 0 0 3 0  5 8 2

Pitchers Nederland
Jeffry Visser (6 1/3+1 man): 6-0-7-1
Jeroen Mulder (1 2/3): 2-0-1-0

Pitchers Botswana
Gideon Puakaa (1 2/3+1 man): 3-3-2-1
Karabo Motsholathebe (6 1/3): 15-1-2-1

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal