Isa Los sloeg tegen Sparks Haarlem haar vierde homerun van het seizoen.

Golden League

ROEF! op koers voor eerste plaats

ROEF! op koers voor eerste plaats

Isa Los sloeg tegen Sparks Haarlem haar vierde homerun van het seizoen.
Isa Los sloeg tegen Sparks Haarlem haar vierde homerun van het seizoen.
Foto: © ROEF!

Na nederlagen op zaterdag en zondag van koploper FysioExpert Olympia Haarlem heeft ROEF! de eerste plaats in de reguliere competitie van de Golden League in het vizier gekregen. De softbalsters uit Moergestel boekten zaterdag twee knappe overwinningen op Terrasvogels en hebben daarmee momenteel tot dusver de minste wedstrijden verloren. Regerend kampioen Olympia Haarlem verspeelde punten tegen Sparks Haarlem en Tex Town Tigers. Die laatste ploeg blijft daarmee volop in de strijd voor een plaats in de Play-Offs.

ROEF! debuteerde nog maar twee jaar geleden voor het eerst op het hoogste niveau. De Brabantse club wist in haar eerste twee seizoenen direct de Play-Offs te bereiken, maar wil dit jaar meer. Dat werd al duidelijk in de eerste wedstrijd van het seizoen, waarin titelverdedigster Olympia Haarlem met 3-7 werd verslagen. Hierna moest ROEF! pas op de plaats maken, terwijl Olympia Haarlem een serie van vijftien opeenvolgende overwinningen boekte. De Brabantse softbalsters gaven niet op en bleven in de achtervolging.

Dat werd zaterdag beloond toen de ploeg tweemaal op rij Terrasvogels, de verliezend finalist van vorig jaar, versloeg. En daarmee de gedeelde eerste plaats in handen kreeg. Sinds de start van hun serie van vijftien opeenvolgende overwinningen in april en mei zagen de softbalsters van Olympia Haarlem voor het eerst weer een team op gelijke hoogte komen. Vandaag liep FysioExpert Olympia Haarlem met winst tegen Sparks Haarlem opnieuw twee punten uit, maar heeft de Haarlemse kampioen wel twee wedstrijden meer gespeeld. Bovendien ging de ploeg in het tweede duel tegen Sparks Haarlem onderuit. Met nog zes wedstrijden voor de boeg tegen Tex Town Tigers, Sparks Haarlem en Talent Team Holland heeft ROEF! het bereiken van de eerste plaats nu in eigen hand.

Britt Vonk keerde voor het eerst sinds 2011 terug bij Tex Town Tigers.
Britt Vonk keerde voor het eerst sinds 2011 terug bij Tex Town Tigers.

De komende drie weken ligt de competitie in de Golden League in verband met het Europees kampioenschap stil. Daarna valt de beslissing als de laatste twee volledige speelrondes worden gespeeld op 13 juli en 3 augustus. Door de winst op zondag heeft FysioExpert Olympia Haarlem zich als eerste ploeg verzekerd van deelname aan de Play-Offs. De overige teams moeten er nog hard voor werken. Dat heeft alles te maken met de vechtlust van nummer vijf Tex Town Tigers, dat de hoop op een plaats in de Play-Offs nog altijd niet heeft opgegeven.

Zaterdag kreeg de ploeg uit Enschede bij de belangrijke winst op Sparks Haarlem hulp van een oude bekende. Voor het eerst sinds 2011 keerde voormalig profsoftbalster Britt Vonk terug in het uniform van de club uit Enschede. Vonk kwam over uit Italië waar ze de afgelopen weken speelde voor Bussolengo en met 21 honkslagen, waaronder drie homeruns, (.583) één van de beste slagvrouwen was voor de Italiaanse koploopster. Ook de Venezolaanse international Yuruby Alicart Ramirez kwam over vanuit Italië. Zij verruilde dit weekeinde het Italiaanse RheaVendors Caronno voor Sparks Haarlem en toonde in de twee wedstrijden tegen DSS direct haar waarde. Evenals Vonk leidde ook Alicart Ramirez haar ploeg in slaggemiddelde (.390).

Terrasvogels – ROEF!

Op weg naar de gedeelde eerste plaats op zaterdag versloeg ROEF! gisteren tweemaal Terrasvogels, de verliezend finalist van vorig jaar. De Brabantse slagploeg werd zaterdag het eerste team, dat dit seizoen de Amerikaanse Jacquelyn Sertic (Terrasvogels) wist te verslaan. Sertic hield wel het hele duel stand en kwam tot zeven keer drie slag, maar zag in de slotfase de softbalsters uit Moergestel langszij komen. Bij een 3-3 gelijke stand opende Cindy van der Zanden de zesde inning met een driehonkslag om even later haar ploeg op voorsprong te brengen. De Amerikaanse Elizabeth Snow sloeg een slagbeurt later met een tweehonkslag de twee winnende punten binnen. Terrasvogels maakte het in de gelijkmakende zevende slagbeurt nog knap spannend. Na vier wijd voor Katharina Szalay en honkslagen van Ella Krommendijk en Bobbi Scheurkeugel verkleinde de thuisploeg de achterstand tot 4-6. Maar ROEF! hield verder de voorsprong vast voor de winst. Kim Donker (3 uit 4) sloeg met onder meer twee tweehonkslagen drie punten binnen.

Ook in het tweede duel was Donkers goed voor twee hits, maar de hoofdrol ging ditmaal naar Isa Los. Zij sloeg al in de eerste inning de bal voor een solohomerun over de omheining. Daarmee gaat ze nu alleen aan de leiding in het homerunklassement van de Golden League. In de vierde inning sloeg Los opnieuw een punt voor haar ploeg binnen. Even daarvoor had Wies Ligtvoet met volle honken eveneens raak geslagen. Op haar hit liepen zowel Sophie Verdaasdonk als Eva van Knegsel binnen. De slagploeg van Terrasvogels kwam wel tot zeven hits, maar geen enkele speelster wist veilig de thuisplaat te bereiken. Daarmee pakte ROEF! met 0-4 haar negentiende overwinning van het seizoen.

Terrasvogels – ROEF!: 4-6
Terrasvogels – ROEF!: 0-4

FysioExpert Olympia Haarlem – Tex Town Tigers

Even verderop werd in Haarlem met tevredenheid naar de uitslagen van de wedstrijden tussen Terrasvogels en ROEF! gekeken. De dubbele misstap van nummer vier Terrasvogels was een mooie opsteker voor Tex Town Tigers, die zich maar wat graag voor het eerst sinds 2015 weer wil plaatsen voor de Play-Offs. Daarbij bewees de Enschedese ploeg zichzelf een hele goede dienst door te stunten met winst op FysioExpert Olympia Haarlem, nog maar het vijfde verlies dit seizoen voor de titelverdedigster.

Zoe Gillis, die het hele seizoen al waardevol is voor Tex Town Tigers, gooide zaterdag zeven solide innings waarbij ze alleen punten hoefde toe te staan in de eerste en derde inning. De Amerikaan troefde daarmee de internationals Ilona Andringa en Mariëlle Vleugels af. Zij zagen Tex Town Tigers in de vijfde en zesde inning de wedstrijd beslissen. Britt Vonk, die na zeven jaar afwezigheid weer is teruggekeerd op het oude nest, opende de vijfde slagbeurt met een honkslag en kon haar ploeg op voorsprong brengen na een veldfout van Olympia Haarlem. Een inning later sloeg ze zelf met een opofferingsslag Cheyenne Scheffer (tweehonkslag) over de thuisplaat voor de 2-4 winst.

In de eerste wedstrijd was nog een heel ander Olympia Haarlem te zien. Pitchers Alyson Spinas en Eva Voortman stonden geen enkel punt toe, terwijl hun ploeg via tweehonkslagen van Sarah Edwards en Virginie Anneveld in de vierde en vijfde inning driemaal scoorde voor de winst.

FysioExpert Olympia Haarlem – Tex Town Tigers: 3-0
FysioExpert Olympia Haarlem – Tex Town Tigers: 2-4

Sparks Haarlem – FysioExpert Olympia Haarlem (zondag)

Door het verlies van zaterdag verloor FysioExpert Olympia Haarlem al het alleenrecht op de eerste plaats. Maar nadat de ploeg zondag tegen Sparks Haarlem opnieuw onderuit ging, heeft de titelverdedigster nu ook de kansen op de eerste plaats niet meer in eigen hand. De dubbel op zondag begon voor Olympia Haarlem nog wel goed. De ploeg kwam in de eerste inning van de eerste wedstrijd op 0-1 voorsprong en liep drie slagbeurten later uit naar 0-4. Virginie Anneveld (tweehonkslag) kon scoren op een hit van Mariëlle Vleugels, waarna even later Shareday Christina met een hit ook pinch-runner Chelsie Robison en Sarah Edwards (vier wijd) over de thuisplaat sloeg. Een solohomerun van Dinet Oosting leverde in de vijfde inning het vijfde punt op.

Maxime van Dalen scoort voor Sparks Haarlem, terwijl Ilona Andringa de aangooi maakt voor de beslissende derde uit.
Maxime van Dalen scoort voor Sparks Haarlem, terwijl Ilona Andringa de aangooi maakt voor de beslissende derde uit.

Met Eva Voortman op de plaat leek er zo lange tijd geen vuiltje aan de lucht. Maar in de slotfase maakte Sparks Haarlem het nog heel spannend. Na een punt in de zesde inning scoorde de Haarlemse ploeg nog eens driemaal in de zevende inning. Pitcher Ilona Andringa, die even daarvoor Voortman had afgelost, redde haar ploeg in de laatste slagbeurt op knappe wijze. Dat gebeurde nadat Maxime van Dalen vanaf het tweede honk had gescoord op een honkslag van Suka van Gurp. De aangooi van linksvelder Sarah Edwards, bij de poging om het vierde punt te voorkomen, schoot weg bij catcher Dinet Oosting. Andringa reageerde kordaat, pakte de bal op en gooide die op tijd aan op het derde honk om Van Gurp voor de laatste uit van de wedstrijd uit te schakelen.

Het pitchersduel tussen Kirsten Scheele (2-1-5-1) en Ilona Andringa (5-3-6-1) in de tweede wedstrijd van de dag bleef vijf innings lang puntloos. Daar kwam verandering in toen Tammie Lijbers voor Sparks Haarlem gn de tweede helft van de zesde inning met volle honken de bal het rechtsveld in sloeg. Daarop konden twee ploeggenoten scoren. Nog eens twee punten kwamen binnen nadat Taisa Kirindongo twee ballen later de bal voor een driehonkslag had weggeslagen. Daarmee was de wedstrijd meteen beslist en verstevigde Sparks Haarlem haar derde plaats in de competitie.

Sparks Haarlem – FysioExpert Olympia Haarlem: 4-5
Sparks Haarlem – FysioExpert Olympia Haarlem: 4-0

DSS – Sparks Haarlem

Een dag eerder was Sparks Haarlem ook al succesvol tegen DSS, de nummer acht uit de Golden League. Pitcher Rebecca Soumeru gooide zaterdag in zeven innings zeven keer drie slag om haar ploeg naar een 0-5 shut-out te leiden. De Venezolaanse international Yuruby Alicart Ramirez (2 uit 3) leidde bij haar debuut in de Golden League de aanval voor Sparks Haarlem. Zowel in de de eerste als derde inning kon zij scoren door een tweehonkslag van Feline Poot (2 uit 4). En tegen de tijd dat ze in de vierde inning de bal voor een inside-the-park homerun het buitenveld in had geslagen, stond de 0-5 eindstand al op het scorebord.

Ook in het tweede duel kwam Sparks Haarlem nauwelijks in de problemen. Door hits van Anne Blaauwgeers, Alicart Ramirez en Maxime van Dalen en een tweehonkslag van Feline Poot namen de bezoeksters in de vierde inning een 0-3 voorsprong. DSS antwoordde nog wel met twee runs, maar zag hierna Sparks Haarlem door tweehonkslagen van Kimberley Jones in de zesde en zevende inning definitief uitlopen naar de 2-6 winst.

DSS – Sparks Haarlem: 0-5
DSS – Sparks Haarlem: 2-6

Twins Oosterhout – Hoofddorp Pioniers

Bij de strijd tussen de twee nieuwkomers in de Golden League werden zaterdag de punten verdeeld. Hoofddorp Pioniers pakte de winst in het eerste duel tegen Twins Oosterhout. In de vierde inning opende Nina Oomes (vier wijd) de score na een honkslag van Susannah Groen. Dat werd 0-3 nadat Amy-Lynn Felix in de zesde inning met volle honken de bal recht door het midden had geslagen. Daarop konden opnieuw Oomes en Groen veilig de thuisplaat bereiken. De slagploeg van Twins verkleinde de achterstand in de tweede helft van de zesde inning nog wel tot 1-3, maar verder liet de Hoofddorpse defensie het niet komen.

In de tweede wedstrijd kwam Twins Oosterhout na onder meer een solohomerun van Minke Blok in de eerste inning tweemaal op voorsprong. Na het tweede tegenpunt werd de Amerikaan Christina Biggerstaff naar de plaat gestuurd. Dat leek een uitstekende zet. Biggerstaf schakelde haar eerste zeven tegenstanders uit met drie slag, zag vervolgens in de zesde inning loopsters op het eerste en tweede honk komen, maar haalde zichzelf met haar achtste strikeout uit de problemen. Op het pitchen van Carling Hare (4-0-1-0) lukte het de slagploeg van Hoofddorp Pioniers in de laatste drie innings echter niet meer om de achterstand weg te werken. Daarmee trok Twins Oosterhout met 2-1 de winst in de tweede wedstrijd naar zich toe.

Twins Oosterhout – Hoofddorp Pioniers: 1-3
Twins Oosterhout – Hoofddorp Pioniers: 2-1

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League