HB Hoofdklasse

Hoofddorp Pioniers maakt einde aan winstreeks HCAW

Hoofddorp Pioniers maakt einde aan winstreeks HCAW

Hoofddorp Pioniers zette dankzij de overwinning op HCAW een goede stap richting de play-offs. (Foto: Hoofddorp Pioniers/Instagram)

Met een overwinning op zondag heeft Hoofddorp Pioniers een einde gemaakt aan een reeks van acht overwinningen van HCAW. Daardoor staan beide ploegen nu met evenveel punten op de derde plaats, maar heeft HCAW het betere onderlinge resultaat en een minder zwaar programma in de resterende speelronden van het reguliere seizoen. Curaçao Neptunus, L&D Amsterdam en Twins Oosterhout completeerden dit weekend sweeps over respectievelijk Quick Amersfoort, DSS en Silicon Storks.

HCAW – Hoofddorp Pioniers

Op zaterdag stonden voor de tweede keer internationals Lars Huijer en Kaj Timmermans tegenover elkaar en voor de tweede keer kwamen de beide slagploegen nauwelijks in het stuk voor. Na een 0-0 gelijkspel (12 innings) in het vorige onderlinge duel, stonden beide werpers nu weer tot diep in de wedstrijd op 0-0. Pas in de achtste inning werd de ban gebroken. Norbert Jongerius (walk) kon met twee uit scoren op een Hoofddorpse veldfout. Een double van Rodney Daal en een honkslag van Patrick Bok zorgden vervolgens voor nog eens twee runs.

Pioniers deed in de achtste en negende inning nog wel wat terug via RBI-singles van Raoul Jacobs en Damian Melis, maar het gelijkmakende punt sneuvelde op het eerste honk toen Joey Koning een vangbal naar het linksveld sloeg voor de laatste nul.

Een dag later waren de pitchers opnieuw de baas. Beide teams kregen kansen om te scoren, maar Paul Kirkpatrick en Dennis Burgersdijk stonden beiden slechts één run toe. In de negende inning trok Pioniers het duel naar zich toe. Drie vrije lopen, een opzettelijk vier wijd en een belangrijke honkslag voor Jaison Gijsbertha zorgden voor twee runs. Kirkpatrick sloot het duel, waarin hij slechts twee honkslagen tegen kreeg, in stijl af met zijn achtste strikeout van de dag. Hoofddorp won met 3-1.

Box Score (zaterdag)
Box Score (zondag)

Twins Oosterhout – Silicon Storks

De ploeg uit Oosterhout is bezig aan een goede tweede competitiehelft en zette de goede reeks dit weekend voort met een sweep tegen Silicon Storks. Of het op tijd is om de vierde plaats van vorig seizoen te evenaren is de vraag, want met nog zes wedstrijden te spelen, staat de ploeg van manager Jeffrey Arends tien punten achter op zowel HCAW als Hoofddorp Pioniers.

Wat Twins in elk geval zal helpen, is de terugkeer van Jarreau Martina. Martina speelde dit seizoen in de Italiaanse competitie voor Bologna, maar dat team nam vorige week afscheid van de utility player. Op zaterdag was hij met twee honkslagen, twee RBI en een gestolen honk direct belangrijk voor Twins, dat met 12-4 won van Storks.

Op zondag was het een stuk spannender. Storks scoorde in de zesde inning, mede dankzij een two-run single van Jurriaan Dijk, drie runs om een 4-2 voorsprong te nemen. Met de sterke lineup van Twins is dat echter geen veilige marge en dat bleek wel in de gelijkmakende slagbeurt toen Jason Halman, Shurman Marlin en Dennis de Quint back-to-back-to-back homeruns sloegen. Een zeldzame gebeurtenis in de Hoofdklasse, die ervoor zorgde dat Twins direct weer een 5-4 voorsprong nam. Deze voorsprong werd door werpers Jan Evertse, Marvin Brown en Raf Cocu niet meer uit handen gegeven.

https://www.facebook.com/TwinsHonkbal/photos/pcb.2507541975937379/2507766275914949/?type=3&theater

Box Score (zaterdag)
Box Score (zondag)

Curaçao Neptunus – Quick Amersfoort

De play-off ambities van Quick Amersfoort hebben in de afgelopen twee weken een flinke deuk opgelopen. Na drie nederlagen tegen directe concurrent HCAW, werd dit weekend ook drie keer verloren van koploper Curaçao Neptunus.

Op zaterdag maakte Jan-Willem Geerts voor Quick zijn eerste start van het seizoen en dat deed hij erg goed. In zeven innings kreeg hij slechts twee verdiende punten tegen. Met een 3-3 stand werd hij in de achtste inning vervangen en toen brak Neptunus de wedstrijd open. De Rotterdammers scoorden zes runs op drie honkslagen, waarvan de 3-run homerun van Dwayne Kemp het absolute hoogtepunt was. Neptunus won uiteindelijk met 9-4.

Een dag later was de slagploeg van Neptunus opnieuw op dreef. Vijftien honkslagen leverden uiteindelijk acht runs op. Dat was meer dan genoeg voor de pitching staff, waarin met het oog op de midweekse serie tegen L&D Amsterdam op het programma een aantal jonge werpers de kans kreeg tegen Quick. Aaron de Groot kreeg de start en gooide in vijf innings zes keer drie slag en kreeg slechts één honkslag en één (onverdiend) punt tegen. Hij werd opgevolgd door jongeling Jurgen Zwitzer, die een shutout inning gooide. Ervaren werpers van Driel, Schoemaker en Koeiman gooiden de wedstrijd uit op weg naar een 8-3 overwinning.

Box Score (zaterdag)
Box Score (zondag)

L&D Amsterdam – DSS

Ook bij de Amsterdammers werden de werpers al een beetje gespaard voor de wedstrijden tegen Neptunus. En ook in deze wedstrijden zorgde de slagploeg dat die mogelijkheid er al snel kwam. Kevin Heijstek (3.1 IP), Jhan Rifaela (3.2 IP) en Mike Groen (2 IP) kwamen nauwelijks in de problemen en zagen vijf van hun teamgenoten twee of meer honkslagen slaan. Rashid Gerard werd met vier honkslagen in vier slagbeurten en man van de wedstrijd. Amsterdam won met 6-2.

Op zondag zorgde Denzel Richardson er met een 3-run homerun tegen zijn oude team voor dat Amsterdam in de eerste inning al een comfortabele voorsprong nam. Dat bleken voor werpers Nick Veldkamp (5 IP), Maickel Rietel (8 IP) en Tom Stuifbergen (1 IP) genoeg runs om de wedstrijd te winnen. DSS kwam niet verder dan twee runs, terwijl de Amsterdammers er zeven scoorden.

Box Score (zaterdag)
Box Score (zondag)

Op dinsdag (Rotterdam), woensdag (Amsterdam) en donderdag (Rotterdam) spelen de nummers één en twee van de Hoofdklasse om 19.30u een inhaalronde voor de wedstrijden die vanwege de Europa Cup niet gespeeld konden worden. Komend weekend zijn alle teams vrij. De competitie gaat in de week daarna verder met de voorlaatste competitieronde.

De stand in de Hoofdklasse is nu als volgt:

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse