De Italiaanse nationale ploeg speelde vorige week in Turijn.

Honkbal

Italië beleeft het pre-Olympisch seizoen

Italië beleeft het pre-Olympisch seizoen

De Italiaanse nationale ploeg speelde vorige week in Turijn.
De Italiaanse nationale ploeg speelde vorige week in Turijn.
Foto: © Grizzlies Torino 1948

Deze week wees het Internationaal Olympisch Commitee de organisatie van de Winter Spelen 2026 toe aan de stad Milaan. Een troostprijs voor Italië, dat aspiraties had voor de Zomer Spelen van 2024, maar die race verloor van Parijs. Omdat Parijs vervolgens honkbal en softbal afwees voor de terugkeer in de Olympische familie, kan de door Italianen doordrenkte WBSC nu een nieuw idee lanceren, namelijk honkbal en softbal binnen halen bij de Milanese Spelen van 2026. Daarbij kunnen ze gokken op buiten in een vroege lente in 2026 of op binnen in een nog te bouwen Kennedy Dome, teruggrijpend naar al 15 jaar oude plannen van toenmalige bondsvoorzitter Fraccari, toen nog gericht op Rome. Hij liep toen blauwtje op blauwtje bij MLB, waar zijn business plan nog ergens in een lade moet liggen. Als het Italiaanse NOC honkbal en softbal in 2026 omarmt, dan kunnen Major League spelers Olympisch meedoen met hun nationale ploegen. De ban is dan gebroken!

Vorige week vertoonde de Italiaanse bond FIBS zich weer eens met haar sterkste selectie in een waarlijk grote stad. Bondscoach Gilberto Gerali leidde zijn pre-Olympische delegatie naar het noordwestelijke Turijn met bijna een miljoen inwoners binnen de stadsgrenzen maar met de aangrenzende buitensteden de anderhalf a twee miljoen halend. In de vorige eeuw speelden de grote steden Rome, Milaan en Turijn soms mee in de Serie A1, maar Italië moet het al lang doen met provinciesteden, waarvan Bologna de grootste is met 400.000 inwoners.

Dinsdag 18 juni verschenen de Azzurri in het stadion van Serie A2 club Grizzlies Torino 1948 voor een oefenwedstrijd tegen de selectie van de voorname provincie Piemonte aan de voet van de Alpen. Daarmee ging een langdurend verlangen van de FIBS in vervulling, want zowel destijds Fraccari als nu Marcon willen de grote steden heroveren voor onze sporten. Turijn als voormalige hoofdstad (1861-1865) en Olympische stad voor de Winter Spelen van 2006 vormt een belangrijk doelwit.

Gewonnen

De spelers van het nationale teams samen met Grizzlies Torino 1948.
De spelers van het nationale teams samen met Grizzlies Torino 1948.
Foto: © Grizzlies Torino 1948

De startende ploeg van Gerali bestond uit midvelder Giordani, derdehonk Ferrini, tweedehonk Vaglio, linksvelder Poma, eerste honk Sambucci, rechtsvelder Celli, korte stop Epifano, catcher Trinci en aangewezen slagman Paolini. De wedstrijd werd met 4-0 gewonnen door de Azzurri en die nul werd bewaakt door de pitchers Maestri, Mattia Aldegheri, Di Raffaele, Palumbo, Samuel Aldegheri, Sheldon, Clemente, Gouvea en Rivera, die elk één inning gooiden. Nieuwkomers op de heuvel waren Bryan Sheldon, zoon van de Amerikaanse speler David Sheldon en zijn Italiaanse echtgenote, alsmede de linkshandige Luca Di Raffaele.

Meer dan 1 honkslag werd genoteerd alleen voor Giordani met 2 uit 4 beurten en voor Ferrini met 3 uit 5. Aan de openingsceremonie op het veld namen ook vijf jeugdselecties uit de regio Piemonte deel, terwijl vanaf de tribune ongeveer duizend toeschouwers toekeken. Bondscoach Gerali kondigde aan op 10 juli in Bologna en op 17 juli in Parma met zijn ultieme keuzes te zullen uitkomen onderweg naar het Olympisch kwalificatietoernooi in die twee steden. Goede gelegenheid voor scouts, want dan is de tegenstander ook serieuzer dan in Turijn.

Nieuw conflicten

Vandaag verliest het Italiaanse honkbal een markant figuur in de zakenman Simone Pillisio. Die verklaart in een interview op website Baseball.it: “I abandon baseball!”. Als oud-voorzitter van Novara zit Pillisio een schorsing van 120 dagen uit, hem opgelegd door de Italiaanse bond. De club Novara verliet hij in 2017 omdat hij voorzitter-eigenaar werd van Rimini. Daar bleef hij één seizoen tot hij in januari 2019 hoofdcoach Paolo Ceccaroli ontsloeg en een plaatselijke storm van protesten opstak, die hij niet verdroeg.

Toen vertrok hij naar Nettuno City, waar zijn geld een wederopstanding veroorzaakte. Zijn derde club in drie jaar staat nu op de tweede plaats in de tussenstand van de Serie A1 met elf overwinningen uit zestien wedstrijden met een achterstand van twee wedstrijden op koploper Bologna. Geruchten over nieuwe conflicten binnen en buiten de club deden al enige tijd de ronde, maar vandaag verschijnt het artikel door Carlo Ravegnani op internet na een gesprek met Pillisio, die naar eigen zeggen zelfs het gehele Italiaanse honkbal de rug toekeert.

Welkome versterking

Door zijn handelsgeest werd Nettuno City volgeladen met Spaans sprekende buitenlanders en de twee broers Garbella, in naam Italiaan maar geboren en getogen in het Amerikaanse San Diego. Zelfs hun in Italië geboren vader beschouwt hen meer als Amerikaan dan als Italiaan, maar Nicola en Giovanni Garbella vormen met ook een Italiaans paspoort een welkome versterking van hun club en van de Azzurri. Wat er nu met de runner-up van de Serie A1 gaat gebeuren, laat zich nog raden, maar de toekomst van de nummer laatst van vorig seizoen hangt nu des te meer af van de geïmporteerde spelers. Voltooit de club zonder sponsor Pillisio dit seizoen in dezelfde vorm als tot nu toe of ontstaan er nieuwe betalingsproblemen? De reserveringen voor busvervoer naar en hotelverblijf in San Marino voor de twee uitwedstrijden van komend weekend zijn geboekt, aldus Ravegnani in zijn artikel. De uit nog maar zeven clubs bestaande competitie kijkt ongerust toe hoe spelers op het veld en bestuurders achter de groene tafel zullen reageren als het stof is neergedaald in de bakermat van het Italiaanse honkbal.

Het aanstaande weekeinde brengt de top vier clubs uit de Serie A1 tegen elkaar. Zojuist al genoemd het treffen in de Republiek San Marino, waar Nettuno City zijn eerste wedstrijd speelt zonder financiële inspirator Pillisio. Dat zijn de nummers drie (San Marino) en twee (Nettuno), die vrijdag en zaterdag om 19.30 uur elkaar ontmoeten, terwijl dezelfde avonden om 21.00 uur in Parma en om 20.00 uur in Bologna de landskampioen en de verliezende finalist van 2018 elkaar bestrijden. Deze twee ploegen staan nu op de vierde plaats (10 gewonnen en zes verloren) en op de eerste plaats (dertien gewonnen en drie verloren).

‘Vrijdag thriller, zaterdag relax’

Na de verrassende overwinningen op Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam in de European Champions Cup heeft Fortitudo Bologna al weer twee keer verloren in de Italiaanse competitie: 11-7 tegen San Marino en 9-6 tegen Rangers Redipuglia. In beide gevallen betrof het de wedstrijd, die voorbehouden is aan Italiaanse pitchers. Inmiddels is het een erkend verschijnsel in Italië, dat bij de eerste wedstrijd met buitenlandse pitchers de score laag blijft en dat in de tweede wedstrijd met Italiaanse pitchers de score ruim oploopt. De redactie van Baseball.it vatte het in een kop boven het artikel over dit probleem in Serie A1 en Serie A2 samen met: “Vrijdag thriller, zaterdag relax”.

Op dit moment doen ook Italiaanse talenten mee aan het drieploegentoernooi, dat onder de naam van Elite European Development Tournament van 25 tot en met 27 juni wordt gehouden onder de publicitaire rook van de twee Major League-wedstrijden van de Boston Red Sox en de New York Yankees in het Londense Olympic Stadium. Amerikaanse scouts vonden zeventien spelers in Italië (60 miljoen inwoners) geschikt voor het evenement in de stad van de eerste Olympische Spelen in deze eeuw zonder honkbal en softbal: 2012. Italië haalt dus één speler per 3,5 miljoen inwoners, terwijl Nederland met negentien spelers goed is voor één speler per 0,9 miljoen inwoners. Op deze wijze berekend scoort Nederland dus een overwinning van 4-1 tegen Italië. Zeker weten, dat de scouts en managers van MLB zich dit bewust zijn.

De Italiaanse talenten zijn als volgt verdeeld:
Red Team: Nicolò Ioli (RHP), Francesco Pomponi (RHP), Lorenzo Moressi (C), Gabriele Angioi (IF), Sean Fasano (IF), Tommaso Adorni (OF), Riccardo Bertossi(Utility)
Blue Team: Maurizio Andretta (LHP), Lemba Della Salandra (LHP), Ettore Giulianelli (RHP), Tomas Canuti (IF)
Grey Team: Alessandro Ercolani (RHP), Nicola Marziali (RHP), Lorenzo Taschin (RHP), Oscar Tucci (LHP), Samuele Bruno (C), Federico Ricci (IF)

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal