EK dames 2019

Oranje-softbalsters ook te sterk voor Ierland op eerste EK-dag

Oranje-softbalsters ook te sterk voor Ierland op eerste EK-dag

Suka Van Gurp en Britt Vonk (links) begonnen een Oranje-rally met een homerun. Foto (c) Fred Versluis

Met een 2-13 overwinning was het Koninkrijksteam Softbal zondagmiddag ook te sterk voor Ierland op de eerste speeldag van het Europees Kampioenschap. Het 21e EK wordt dit jaar georganiseerd in vier grensplaatsen in Tsjechië en Polen. Niet alleen de Europese titel is dit keer de inzet, want de zes beste landen plaatsen zich ook voor het Olympisch Kwalificatie Toernooi, dat van 23 t/m 27 juli zal plaatsvinden op het complex van UVV in Vleuten/Utrecht. Daar krijgen ze gezelschap van Botswana en Zuid-Afrika. Oranje moest zondagochtend al vroeg afreizen naar het Poolse Zory, waar in het Gepardy Zory Stadium, al om 9 uur werd gespeeld tegen Hongarije. Onder leiding van nieuwe bondscoach Connie Clark won de titelverdediger overtuigend met 19-0 van Hongarije. Een paar uur later volgde op dezelfde locatie de tweede klinkende overwinning. Op maandag speelt de ploeg tegen Polen (in Polen) en Rusland (in Tsjechië).

Beide tegenstanders waren onbekend om uiteenlopende redenen. Hongarije, omdat daar nooit eerder tegen werd gespeeld. Hongarije neemt echter de 59e plaats in op de ranglijst van de World Baseball Softball Confederation (WBSC). Ierland was een ander verhaal. Het land neemt de 22e plaats op de ranglijst in, maar is met de nationale softbalploeg de laatste jaren in opkomst. Twee jaar geleden stond Oranje tijdens het EK in Italië voor het eerst tegenover Ierland en won toen overtuigend met 12-0. Vorig jaar echter verraste Ierland tijdens de Europese U19 en U22 Kampioenschappen. De ploeg was samengesteld uit een aantal Amerikaanse speelsters met Ierse achtergronden en de invloed daarvan was goed te zien. Op het U19 EK won Ierland het zilver en tijdens het daaropvolgende U22 EK werd het brons gepakt. Op het laatste evenement was Oranje met 9-0 te sterk voor Ierland, maar tijdens de U19 werd met 6-4 verloren. Grote vraag was dan ook hoe de Ierse ploeg er dit keer zou uitzien. Die is vrijwel gelijk aan het team dat vorig jaar deelnam aan zowel het U19 als het U22 EK.

omschakelen

De eerste drie innings bleven puntloos. Het Koninkrijksteam moest duidelijk even omschakelen na de monsterscore van eerder op de dag, want de pitching was van een ander kaliber. Nu stond de ploeg tegenover de 19-jarige in Amerika geboren rechtshandige Kelly Nelson. Doordat ze een Ierse grootmoeder heeft kon ze vorig jaar een aanvraag doen voor een dubbel paspoort en nam ze met Ierland deel aan beide jeugd EK’s. In het afgelopen college-seizoen was ze de beste werpster in het softbalteam van The College of the Holy Cross en zorgde ze met 208 strikeouts voor een nieuw teamrecord.

In de eerste drie slagbeurten wist het Koninkrijksteam slechts eenmaal het honk te bereiken op de goed gooiende Kelly Nelson. Dat gebeurde in de eerste inning toen Dinet Oosting met twee uit na een fout op het honk kwam. Ze stal het tweede honk, maar bleef achter. Ondertussen stond Oranje-werpster Eva Voortman niemand tot de honken toe in haar eerste drie innings.

De Nederlandse softbalploeg opende de score in de vierde inning toen Makenzine McGrath de Ierse pitching overnam. Maar de variatie in pitching pakte voor Ierland verkeerd uit. Met twee uit kreeg Maxime van Dalen vier wijd en sloeg Jessie van Aalst een ‘ground-rule double’. Beiden scoorden toen Wies Ligtvoet ook met een tweehonkslag volgde.

De voorsprong was echter van korte duur, want ook de Ierse ploeg kwam tweemaal tot scoren in de eigen vierde slagbeurt op Eva Voortman. Een honkslag en een fout zorgden voor loopsters op het tweede en derde honk. Beiden zouden even later scoren.

rally

Maar in de eerste helft van de vijfde inning haalde Oranje uiteindelijk stevig uit en scoorde elf punten op zeven honkslagen. De rally begon met een homerun van Suka Van Gurp. Met één uit sloeg ook Britt Vonk de bal over de omheining van het Poolse veld. Dat zorgde voor een werpsterswissel, waarna de ene na de andere honkslag op de scorekaart kon worden genoteerd. Na puntscorende klappen van Dinet Oosting (honkslag) en Jessie van Aalst (tweehonkslag) wisselde Ierland wederom van pitcher. Oranje kreeg de honken vol, waarna vier wijd voor Virginie Anneveld voor het volgende punt zorgde. Even later tekenden Suka Van Gurp en Britt Vonk opnieuw voor een paar rake klappen. Van Gurp zorgde eerst met een tweehonkslag voor twee punten. Even later, met de honken vol, leverde Vonk een ‘baseclearing double’ op. Die klap zorgde dus voor drie punten en voerde de voorsprong op naar 2-12. Vonk scoorde later zelf nog na een doorgeschoten bal.

In de tweede helft van de vijfde inning nam Ginger de Weert de pitching over van Eva Voortman. Zij werd weliswaar begroet met een tweehonkslag, maar schakelde de volgende twee slagvrouwen uit. Het karwei werd daarna afgemaakt door Rebecca Soumeru, die deelneemt aan haar tiende Europees Kampioenschap.

Scoreverloop:
Nederland 000 2(11) – 13 10 1
Ierland 000 20 – 2 3 2

Pitchers:
Nederland: Eva Voortman 7-0-2-1 (4 inn.), Ginger de Weert 1-0-1-0 (2/3 inn.), Rebecca Soumeru 0-0-0-0 (1/3 inn.).
Ierland: Kelly Nelson 3-0-0-1 (3 inn.), Makenzine McGrath 0-1-5-0 (1 1/3 inn.), Shelbi Graifman 0-0-3-1 (4 slagvrouwen), Arianna Jarvis 0-2-2-0 (2/3 inn.).

Slagprestaties Nederland: Jessie van Aalst .667 (2-uit-3), Suka Van Gurp .667 (2-uit-3), Maxime van Dalen .500 (1-uit-2), Britt Vonk .500 (2-uit-4), Wies Ligtvoet .333 (1-uit-3), Eva Voortman .333 (1-uit-3), Dinet Oosting .250 (1-uit-4).

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK dames 2019