Quitnin de Cuba aan slag voor Curaçao Neptunus.

Honkbal

Quintin de Cuba met Curaçao op WPT

Quintin de Cuba met Curaçao op WPT

Quitnin de Cuba aan slag voor Curaçao Neptunus.
Quitnin de Cuba aan slag voor Curaçao Neptunus.
Foto: © Rob Jelsma

Na vier jaar keert Quintin de Cuba terug op het World Port Tournament. Dit keer niet als speler van het Nederlands honkbalteam, maar voor de nationale ploeg van Curaçao. De 31-jarige honkballer van Curaçao Neptunus is later deze maand één van de twee hoofdklassespelers in de selectie van Curaçao voor het World Port Tournament.

Met zijn selectie voor het Rotterdamse toernooi maakt de voormalig profhonkballer De Cuba voor het eerst sinds 2010 weer deel uit van de nationale ploeg van Curaçao. In dat jaar behaalde hij met de Nederlandse Antillen een vierde plaats tijdens de Zuid-Amerikaanse Spelen in Odesur. In 2011 werd De Cuba opnieuw voor Curaçao geselecteerd voor het World Port Tournament, maar kwam hij in Rotterdam niet voor deze ploeg in actie.

De Cuba komt sinds zijn debuut in april 2011 uit in de Nederlandse hoofdklasse. Hij speelde achtereenvolgens voor Sparta/Feyenoord (2011), Kinheim (2012-2014), Pioniers (2015-2017) en sinds 2018 voor regerend kampioen Curaçao Neptunus. Vorig jaar werd hij in dienst van deze club uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler tijdens de gewonnen European Champions Cup.

Landstitel

Tussen 2012 en 2015 speelde De Cuba 24 officiële interlands voor het Nederlands Koninkrijksteam, waarmee hij onder meer deelnam aan de World Baseball Classic van 2013. Ook nam hij met Oranje deel aan het World Port Tournament in 2013 en 2015. Deze maand keert hij terug op dit Rotterdamse toernooi nu hij door manager Ramiro Balentina is opgenomen in de nationale ploeg van Curaçao. Balentina was één van de spelers van Sparta/Feyenoord in het jaar dat De Cuba zijn debuut voor deze Rotterdamse club in de hoofdklasse maakte. Aan het einde van het seizoen maakte het tweetal de overstap naar Kinheim waar ze een jaar later de landstitel veroverden.

Behalve De Cuba is ook hoofdklassespeler Jhan Rifaela opgenomen in de ploeg van Curaçao. De pitcher maakte dit jaar voor L&D Amsterdam zijn debuut in de hoofdklasse. Ook pitchers Nelmerson Angela en Chris Koeiman reizen mee naar Rotterdam. Angela kwam vorig jaar nog voor het Nederlands Koninkrijk uit tijdens het wereldkampioenschap voor spelers van 23 jaar en jonger. Koeiman maakte in 2017 deel uit van Oranje tijdens het U18 wereldkampioenschap. Curaçao start het World Port Tournament op zaterdag 13 juli om 13.00 uur met een wedstrijd tegen Japan. Een dag later is om 13.30 uur Nederland de volgende tegenstander.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal