EK dames 2019

Softbalsters beginnen 2e EK-dag met ruime winst tegen Polen

Softbalsters beginnen 2e EK-dag met ruime winst tegen Polen

De Oranje-softbalsters begonnen de tweede EK-dag met een ruime zege tegen Polen. Foto (c) Fred Versluis

Net als op de openingsdag van het 21e Europees Kampioenschap is ook de tweede speeldag (maandag) begonnen met een aantal forse uitslagen. Op zondag werden 19 van de 22 gespeelde wedstrijden voortijdig afgesloten via de mercy-rule, omdat het daarvoor benodigde aantal gescoorde punten was bereikt. De softbalsters van Team Kingdom of the Netherlands waren zondag met 19-0 een maatje te groot voor Hongarije, waarna later op de dag met 2-13 werd gewonnen van Ierland. Maandag reisde Oranje wederom naar de Poolse stad Zory waar de ploeg met 10-0 te sterk was voor Polen, één van de twee organiserende landen van het EK.

De 19-0 overwinning van de Koninkrijksploeg was niet eens de grootste op de eerste speeldag. Ook Frankrijk kwam tot deze uitslag tegen Litouwen in Poule A. In de middag boekte Rusland een ruime 0-27 overwinning tegen Hongarije. Rusland is maandagavond de volgende tegenstander van Oranje. De ploeg moet daarvoor eerst vanuit Zory weer terugreizen naar Ostrava, de hoofdlocatie van het evenement. De grootste uitslag op de eerste speeldag werd gerealiseerd door Italië, dat met 41-0 in drie innings uithaalde tegen Turkije, dat voor het eerst aan een EK deelneemt.

perfect game

Ginger de Weert en Mariëlle Vleugels gooiden samen een Perfect Game. Foto (c) Fred Versluis.

Voor de tweede dag op rij trof de nationale softbalploeg een nieuwe tegenstander. Op zondag werd voor het eerst in de historie gespeeld tegen Hongarije, op maandag stonden de softbalsters voor het eerst tegenover Polen. Hoewel Polen sinds 2011 deelneemt aan het Europees Kampioenschap kwamen beide landen elkaar op de voorgaande drie edities niet tegen vanwege de poule-indelingen op die evenementen.

De Poolse ploeg wist tegen werpsters Ginger de Weert (3 innings) en Mariëlle Vleugels (één inning) niet tot een honkslag te komen. Daarmee zorgde het duo voor de tweede Nederlandse No-Hitter in twee dagen. Het werd zelfs de tweede Perfect Game, want net als Hongarije wist ook Polen de honken niet te bereiken. In het duel tegen Hongarije werden acht van de negen slagvrouwen met drie slag uitgeschakeld. De Poolse slagvrouwen wisten de bal wel een paar keer te raken, maar de Oranje-werpsters schakelden er ook zeven uit met drie slag. De eerste Poolse speelster die goed contact had was Emma Wójcik, die in de tweede inning een line drive sloeg. De door haar geslagen bal werd echter keurig gevangen door eerste honkvrouw Mariëlle Vleugels, Wójcik’s teamgenoot bij regerend landskampioen FysioExpert Olympia Haarlem. Wójcik komt als eerste Poolse speelster sinds 2017 uit in de Nederlandse Golden League. In de vierde inning was het Zelislawa Sliwa die een line drive van haar knuppel liet vertrekken. Maar die werd onschadelijk gemaakt door korte stop Suka Van Gurp.

productief

De Nederlandse slagploeg was vanaf het begin productief op de Poolse pitching en kwam in elke inning tot scoren. Het Koninkrijksteam opende de score in de tweede slagbeurt met twee punten. Britt Vonk begon met een stootslag-honkslag, stal het tweede honk en scoorde op een tweehonkslag van Wies Ligtvoet. Die scoorde op haar beurt op een klap van Mariëlle Vleugels.

Virginie Anneveld sloeg twee honkslagen voor de Koninkrijksploeg. Foto (c) Fred Versluis

In de tweede inning werden drie punten toegevoegd. Dit keer begonnen Virginie Anneveld en Karin Tuk met honkslagen. Zij scoorden respectievelijk na een wilde worp en een fout die volgde op een velderskeus-klap van Chantal Versluis. Een grondbal van Britt Vonk stelde Versluis in staat tot scoren te komen.

Een inning later kwamen de volgende twee speelsters over de plaat. In de derde inning op rij opende een slagvrouw met een honkslag, dit keer Damishah Charles. Met twee uit scoorde ze op een tweehonkslag van Virginie Anneveld. Vier wijd voor Karin Tuk en (na een werpsterswissel) Cindy van der Zanden zorgden vervolgens voor volle honken. Het tweede punt in de inning kwam daarna tot stand toen Chantal Versluis door een worp werd geraakt.

Het verschil van tien punten werd bereikt in de tweede helft van de vierde inning. Tweehonkslagen van Mariëlle Vleugels en Laura Wissink brachten de stand op 9-0. Met twee uit scoorde Wissink het tiende punt na een wilde worp, zodat het duel voortijdig kon worden afgesloten. Een duel dat werd gespeeld met een temperatuur van 35 graden. Tijd dus om snel wat verkoeling op te zoeken.

De ploeg reist nu vanuit het Poolse Zory weer terug naar het Tsjechische Ostrava. Daar is Rusland maandagavond om 18.30 uur de volgende tegenstander in Poule C.

Scoreverloop:
Polen 000 0 – 0 0 2
Nederland 232 3 – 10 8 0

Pitchers:
Polen: Camille Czarnecki 0-1-6-1 (2 2/3 inn.), Klaudia Rudyk 0-2-2-1 (1 inn.).
Nederland: Ginger de Weert 6-0-0-0 (3 inn.), Mariëlle Vleugels 1-0-0-0 (1 inn.).

Slagprestaties Nederland:
Virginie Anneveld 1.000 (2-uit-2), Karin Tuk 1.000 (1-uit-1), Wies Ligtvoet .500 (1-uit-2), Damishah Charles .333 (1-uit-3), Mariëlle Vleugels .333 (1-uit-3), Britt Vonk .333 (1-uit-3).

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK dames 2019