Keegan Pieternella bereikt veilig het derde honk.

EK U12 2019

Nederland opent EK U12 met overwinning

Nederland opent EK U12 met overwinning

Keegan Pieternella bereikt veilig het derde honk.
Keegan Pieternella bereikt veilig het derde honk.
Foto: © U12 Baseball – European Championship – Trebic 2019

Na twee jaar hebben de Nederlandse honkballers revanche gekregen voor de ongelukkige nederlaag tegen Frankrijk. In het Tsjechische Trebic versloeg Oranje vandaag op de eerste speeldag van het Europees kampioenschap voor spelers van 12 jaar en jonger Frankrijk met 8-4.

Yilber Contreras en Jorrit Patist sloegen Nederland vandaag op de openingsdag van het EK naar een zeer belangrijke overwinning. Verdedigend gooiden pitchers Colin Broers en Otis Ward een solide wedstrijd, waarbij Nederland al in de eerste inning op voorsprong kwam en die hierna niet meer uit handen gaf.

Frankrijk werd twee jaar geleden in Utrecht, bij de terugkeer van Nederland en Italië op het EK U12, nog de verrassende finalist. De Franse honkballers waren toen in de eerste speelronde met 13-3 te sterk voor Nederland. Het was slechts de enige nederlaag voor Nederland op dat EK, maar zorgde er wel voor dat Oranje genoegen moest nemen met een teleurstellende vijfde plaats.

Rake klappen

Vorig jaar wist Nederland met een vierde plaats Frankrijk al wel achter zich te houden. Maar op dat toernooi ontliepen beide teams elkaar. Vandaag stonden Frankrijk en Nederland al in de eerste wedstrijd van het toernooi tegenover elkaar. En kreeg Nederland de kans om de verhoudingen ook op het veld recht te zetten.

Otis Warde opende al in de eerste inning de score na zijn tweehonkslag. Rake klappen van Yilber Contreras en Jorrit Patist (tweehonkslag) leverden vervolgens nog eens vier punten op in de derde inning. Even daarvoor had Ward op de pitchersplaat Colin Broers afgelost. Het tweetal kwam in zeven innings tot elf keer drie slag.

Ongeslagen

Pas in de slotfase kregen de Franse honkballers vat op de pitches. Geholpen door twee Nederlandse veldfouten kon de ploeg de achterstand iets inlopen. Hits van Tyrell Mercado en Keegan Pieternella zorgden er in de zesde inning voor dat Nederland een veilige marge hield, waarmee Oranje na zeven innings met 8-4 de eerste overwinning op zak had.

Nederland kwam tegen Frankrijk tot zeven honkslagen van Keegan Pieternella (2 uit 3), Otis Ward (1 uit 2 met drie gescoorde punten), Jorrit Patist (1 uit 2 met twee binnengeslagen punten), Yilber Contreras (1 uit 3 met drie binnengeslagen punten), Tyrell Mercado (1 uit 3 met twee gescoorde punten) en Farlqimir Meriaan (1 uit 3).

Morgen en donderdag speelt Nederland zijn laatste twee wedstrijden uit de eerste ronde tegen België en achtvoudig kampioen Italië. De Italiaanse honkballers zijn ongeslagen sinds de ploeg in 2017 terugkeerde op het EK U12. De titelverdediger won dertien wedstrijden op rij, waarvan er elf werden gewonnen met een verschil van minimaal tien punten.

           1 2 3 4 5 6 7  R H E
FRANKRIJK  0 0 1 0 0 2 1  4 9 3
NEDERLAND  1 0 4 0 0 3 X  8 7 2

Pitchers Frankrijk
Ben Couvreur (2+2 man): 1-4-2-0
Edmond Gonzales (3+2 man): 2-1-4-3
Maxendre Proust (1): 1-1-1-10

Pitchers Nederland
Colin Broers (2 1/3+2 man): 6-1-4-0
Otis Ward (4 2/3): 5-0-5-2

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U12 2019