EK dames 2019

Oranje begint 2e ronde met klinkende winst tegen Italië

Oranje begint 2e ronde met klinkende winst tegen Italië

De Oranje-speelsters wachten op Britt Vonk na haar homerun in de eerste inning. Foto (c) Fred Versluis.

Het Nederlands Koninkrijksteam is de tweede ronde van het Europees Kampioenschap dinsdagavond ijzersterk begonnen met een klinkende 2-6 overwinning tegen de Europese aartsrivaal Italië. De opdracht in de tweede ronde is om in de top-drie te eindigen van de uit vier ploegen bestaande poule F. Samen met de drie beste ploegen uit Poule E vormen deze zes ploegen vervolgens de derde ronde (Poule X), waaruit de twee finalisten zullen komen. Bovendien plaatst dit zestal zich voor deelname aan het Olympisch Kwalificatie Toernooi, dat op 23 juli begint op het complex van UVV in Utrecht. Met het duel tegen Italië kwam er voor Oranje een einde aan een lange speeldag, die om 10 uur begon met de wedstrijd tegen Denemarken in het Poolse Rybnik (0-11 winst). Vervolgens werd op dezelfde locatie in de middag de wedstrijd tegen Rusland uitgespeeld (6-3 winst).

Eva Voortman gooide de complete wedstrijd tegen Italië. Foto (c) Fred Versluis.

De Nederlandse speelsters, coaches, begeleiding en supporters kunnen woensdag eindelijk even wat uitrusten na een druk speelschema. Oranje opende het EK zondagochtend om 9 uur in Zory (Polen) tegen Hongarije, speelde daar ’s middags tegen Ierland en stond om half negen ’s avonds op het hoofdveld in Ostrava (Tsjechië) voor de openingsceremonie. Hoewel wat later als de dag ervoor moest de ploeg maandag wederom afreizen naar Zory voor de middagwedstrijd tegen Polen. Vervolgens keerde de ploeg weer terug naar Ostrava voor de avondwedstrijd tegen Rusland, die vanwege de weersomstandigheden ruim twee uur later begon en uiteindelijk rond half 10 werd gestaakt door regen en bliksem. Dat leidde tot een aanpassing in het speelschema voor dinsdag, waarop Oranje driemaal in actie kwam. Eerst weer vroeg in de ochtend op weg naar Polen, dit keer naar Rybnik, waar tweemaal werd gespeeld. En uiteindelijk afsluiten met de wedstrijd tegen Italië, die om kort voor 11 uur eindigde. Dat maakte een einde aan een lange dag, waarop Oranje bijna dertien uur op het veld stond. Daarbij niet gerekend de reistijd naar Polen en de voorbereiding op de eerste wedstrijd. De Koninkrijksploeg blijft nu in de restant van het evenement in Ostrava, waar woensdagmiddag om 13.30 uur de volgende wedstrijd wordt gespeeld tegen Griekenland. Om 18.30 volgt het duel tegen Frankrijk, waarna donderdag de derde ronde van start gaat.

Italië bleef in de eerste ronde, net als Nederland, ongeslagen en stond daarin zelfs geen tegenpunten toe. De ploeg opende met een enorme 41-0 overwinning tegen Turkije, waarna werd gewonnen van Oostenrijk (0-11), Oekraïne (15-0), Israël (0-7) en Spanje (7-0).

op dreef

Jessie van Aalst sloeg drie honkslagen en had twee binnengeslagen punten. Foto (c) Fred Versluis.

Aan die puntloze streak maakte Nederland dinsdagavond gelijk in de eerste inning een einde met een flinke uithaal, want Britt Vonk sloeg de eerste worp van pitcher Lisa Birocci over de omheining in het linksveld voor een lead-off homerun! Hierna kreeg Oranje de honken vol na honkslagen van Eva Voortman en Dinet Oosting en vier wijd voor Maxime van Dalen. Er volgde een dubbelspel op een klap van Jessie van Aalst, maar hierop kon Voortman wel tot scoren komen. Italië wist de achterstand te halveren in de tweede inning toen Lisa Birocci zelf ook een homerun sloeg op haar linkshandige collega Eva Voortman.

Nederland nam vanaf de derde inning meer afstand. Met twee uit sloeg Jessie van Aalst een honkslag en scoorde toen een grondbal van Wies Ligtvoet in een kostbare fout eindigde.

Oranje voerde de stand op naar 1-6 door driemaal te scoren in de vierde slagbeurt. Dat gebeurde op nieuwe werpster Alice Nicolini. Met Suka Van Gurp (honkslag) op het eerste honk en één uit kreeg Nederland de honken vol via Britt Vonk (geraakt werpster) en Eva Voortman (velderskeus). Een honkslag van Dinet Oosting resulteerde in het eerste punt, waarna met twee uit tweemaal werd gescoord op een stevige honkslag langs de rechtsveldlijn van Jessie van Aalst. De Nederlandse rechtsveldster was met drie honkslagen, een gescoord punt en twee binnengeslagen punten op dreef.

transfer

Wies Ligtvoet houdt de bal in haar flap na een fraaie vangbal. Foto (c) Fred Versluis.

Italië wist in de zesde inning weer tot scoren te komen, maar dat gebeurde na een opmerkelijk moment. Marta Gasparotto begon de slagbeurt met een honkslag en schoof op na een wilde worp van Eva Voortman. Pinch-hitter Andrea Howard sloeg de bal vervolgens diep het linksveld in waar linksveldster Wies Ligtvoet een fraaie vangbal maakte. De bal bleef in het puntje van haar handschoen zitten, waarna ze in aanraking kwam met de omheining. Hierdoor viel de bal op de grond. Ogenschijnlijk gebeurde dat op het moment van de transfer, dus nadat de bal was gevangen en Ligtvoet de bal terug naar het infield wilde gooien. De umpires zagen dit anders, beoordeelden dat de bal niet onder controle was en dat leverde Howard een tweehonkslag en Italië een punt op. Daar bleef het bij, want Voortman schakelde de volgende drie slagvrouwen uit.

In de zevende inning kreeg Italië nog één honkloopster. Met één uit kreeg Alessandra Rotondo vier wijd. Maar Eva Voortman volgde met een strikeout, waarna een pop-fly een einde aan de wedstrijd maakte. Voortman stond het hele duel op de plaat, kwam tot zeven keer drie slag en stond slechts zes honkslagen toe in de 69e Oranje-overwinning op Italië in 113 ontmoetingen.

Scoreverloop:
Nederland 201 300 0 – 6 9 1
Italië 010 001 0 – 2 6 3

Pitchers:
Nederland: Eva Voortman 7-1-6-1 (7 innings).
Italië: Lisa Birocci 1-3-4-1 (3 innings), Alice Nicolini 4-0-5-2 (4 inn.).

Slagprestaties Nederland:
Jessie van Aalst .750 (3-uit-4), Dinet Oosting .500 (2-uit-4), Eva Voortman .500 (2-uit-4), Britt Vonk .500 (1-uit-2), Suka Van Gurp .333 (1-uit-3).

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK dames 2019