EK dames 2019

Oranje ongeslagen naar 2e ronde; Volgende tegenstander Italië

Oranje ongeslagen naar 2e ronde; Volgende tegenstander Italië

Virginie Anneveld zette het Koninkrijksteam in de zesde inning op voorsprong. Foto (c) Fred Versluis.

Het Nederlands softbalteam heeft zich ongeslagen geplaatst voor de tweede ronde van het 21e Europees Kampioenschap. Na de 0-11 overwinning op dinsdagochtend tegen Denemarken sloot de ploeg van bondscoach Connie Clark de voorronde een paar uur later af tegen Rusland. Dat duel begon maandagavond, maar werd toen in de tweede inning met een 3-0 voorsprong voor Nederland gestaakt wegens regen en bliksem. Dinsdagmiddag werd het restant gespeeld en ontwikkelde zich een interessant duel. Rusland kwam langszij, maar Oranje reageerde onmiddellijk, won met 6-3 en werd ongeslagen winnaar in Poule C. Als poule-winnaar komt het Koninkrijksteam dinsdagavond om 20.45 in Ostrava voor het eerst in actie in de tweede ronde met Italië als eerste tegenstander. Dinsdagmiddag werd Italië winnaar van Poule B na een 7-0 winst tegen Spanje, dat hierdoor tweede werd. Tsjechië, Frankrijk (Poule A), Groot-Brittannië en Griekenland (Poule D) verzekerden zichzelf ook van een plekje in de top-acht, waarin in twee poules van elk vier teams wordt gespeeld. Nederland treft in Poule F ook Griekenland en Frankrijk. Die wedstrijden worden beide op woensdag gespeeld in Ostrava, waar Nederland nu de rest van de het toernooi in actie zal komen.

Voor Rusland betekende de nederlaag uitschakeling voor de top-acht. Een enorme domper voor de ploeg. Maandag verloor Rusland met 2-9 van Ierland en dat werd een sleutelduel. Zelfs als Ierland op dinsdag zou verliezen van Denemarken dan nog was het onderling resultaat in het nadeel van Rusland. Ierland won echter overtuigend met 0-15 en eindigde op de tweede plaats. Daarmee onderstreepte Ierland de opmars die vorig jaar werd ingezet.

Voor aanvang van het Europees Kampioenschap behoorde Rusland, samen met Nederland, tot de favorieten voor de bovenste twee plekken. Zeker gezien hun historie door de jaren heen op de voorgaande toernooien. Ierland had het vorig jaar weliswaar goed gedaan op de twee Europese jeugdkampioenschappen, moest zich dit jaar opnieuw bewijzen, maar kon wel verrassen. En dat deed de ploeg ook. Dankzij de inbreng van Amerikaanse speelsters met een Ierse achtergrond lukte dat. Met het bereiken van de top-acht heeft Ierland nu ook uitzicht op plaatsing voor het Olympisch Kwalificatie Toernooi, dat eind juli in Utrecht op het programma staat.

close games

Rusland plaatste zich voor het eerst sinds 1992 niet voor de top-acht op een Europees titeltoernooi. In dat jaar nam het land voor het eerst deel en eindigde op de elfde plaats. In 1997 werd Rusland kampioen van het Europees B-kampioenschap, waarna de ploeg sinds 1999 uitkwam in het toernooi om de Europese titel. De resultaten waren goed, want sinds 1999 eindigde Rusland tienmaal op rij in de top-vijf! En er was brons in 1999 en 2007 en zilver in 2003. Tijdens het EK van twee jaar geleden sloot Rusland af met de vijfde plaats.

Op het huidige EK speelde Rusland een aantal close games, waarvan er twee maar net werden gewonnen. Zondag werkte Rusland tegen Denemarken een 0-2 achterstand weg, kwam langszij en won in de laatste slagbeurt met 3-2. Vervolgens werd ruim gewonnen van Hongarije (0-27) en volgde de nederlaag tegen Ierland (2-9). Dinsdagochtend had Rusland de handen vol aan Polen en won nipt (na achterstand) met 1-2. Rusland moest niet alleen winnen van Nederland, maar ook nog met een flink puntenverschil om de volgende ronde te kunnen bereiken. Dat lukte niet. Rusland wist wel knap langszij te komen, maar moest zich uiteindelijk gewonnen geven.

spanning

Maandagavond opende Oranje in het Tsjechische Ostrava de score met drie punten in de eerste inning. Met twee uit en Britt Vonk (vier wijd, wilde worp, doorgeschoten bal) op het derde honk sloeg Maxime van Dalen een puntscorende honkslag. Zij scoorde even later nadat een klap van Jessie van Aalst in het outfield werd gemist, waarna een wilde worp voor het derde punt zorgde.

In de tweede inning kwam Nederland opnieuw in scoringspositie toen Damishah Charles met twee uit een driehonkslag sloeg. Het was de laatste actie van de wedstrijd, want regen en bliksem maakte er een voortijdig einde aan. Zo’n zeventien uur later werd het duel, op een andere locatie en in een ander land, uitgespeeld. In het Poolse Rybnik keerde Charles terug op het derde honk, maar bleef achter.

Hierna werd het een wedstrijd waarin de Nederlandse ploeg voor het eerst tijdens dit toernooi echt om de winst moest spelen. In de volgende drie innings werd namelijk niet gescoord, hoewel er in de vijfde inning wederom een loopster op het derde honk achterbleef. Ilona Andringa, die de wedstrijd maandagavond als werpster was begonnen, keerde terug in de cirkel en hield ook Rusland aanvankelijk van scoren af. Tot aan de zesde inning, waarin Rusland met twee uit niet alleen terug in de wedstrijd kwam, maar de stand zelfs in evenwicht bracht en dus een spannende ontknoping creëerde. Met twee uit zorgden drie honkslagen voor volle honken, waarna (pitcher) Nina Zakaznikova uithaalde. Haar tweehonkslag veegde de honken schoon en bracht de stand op 3-3. Verder liet de Nederlandse verdediging het niet komen.

ervaring

Het Koninkrijksteam reageerde onmiddellijk en bracht in de tweede helft van de zesde inning gelijk weer orde op zaken. Jessie van Aalst en Wies Ligtvoet begonnen met honkslagen en schoven op naar het tweede en derde honk via gestolen honken. Hierna was het Virginie Anneveld die een rake klap uitdeelde. De ervaren en slagvaardige derde honkvrouw, in Oranje sinds 2009, sloeg de bal het midveld in voor een honkslag, de snelle Van Aalst en Ligtvoet scoorden beiden en Nederland stond weer op een 5-3 voorsprong. Even later werd Anneveld uitgeschakeld op een grondbal van Suka Van Gurp. Die kwam op haar beurt in scoringspositie na een opofferingsstootslag van Damishah Charles, kreeg het derde honk via obstructie en scoorde even later een insurance run dankzij een honkslag van Britt Vonk.

Met een 6-3 voorsprong en in een save-situatie nam Rebecca Soumeru de pitching in de eerste helft van de zevende inning over. Andermaal onderstreepte de rechtshander, in Oranje sinds 2001, haar enorme ervaring. Zij schakelde drie slagvrouwen op rij uit en bezegelde daarmee de winst en de eerste plaats voor Oranje.

Scoreverloop:
Rusland 000 003 0 – 3 6 2
Nederland 300 003 X – 6 9 1

Pitchers:
Nederland: Ilona Andringa 6-0-6-1 (6 innings), Rebecca Soumeru 1-0-0-0 (1 inn.).
Rusland: Nina Zakaznikova 3-3-9-2 (6 innings).

Slagprestaties Nederland:
Britt Vonk .667 (2-uit-3), Damishah Charles .500 (1-uit-2), Maxime van Dalen .500 (1-uit-2), Dinet Oosting .500 (1-uit-2), Jessie van Aalst .333 (1-uit-3), Virginien Anneveld .333 (1-uit-3), Wies Ligtvoet .333 (1-uit-3), Chantal Versluis .333 (1-uit-3).

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK dames 2019